back to top
2024. május 02. 22:15
KezdőlapMotoGPFájdalmak között motorozott eredménytelenül, de Marc Márquez nem bánta meg döntését

Fájdalmak között motorozott eredménytelenül, de Marc Márquez nem bánta meg döntését

Marc Márquez úgy véli, jól döntött azzal, hogy részt vett a Holland TT hétvégéjén, még úgy is, hogy a futamon már nem tudott elindulni. A nyolcszoros világbajnok szerint a sachsenringi forduló után borzalmas lett volna várni a nyári szünet utáni visszatérésig.

Marc Márquez pályafutása egyik legborzalmasabb hétvégéjét teljesítette a Német Nagydíjon. Pontosabban nem teljesítette, hiszen a bemelegítésen már az ötödször bukott három nap alatt, és ő maga döntött úgy, hogy a versenyen már nem vesz részt. Az akkori kommunikáció szerint bokazúzódást és ujjtörést szenvedett, később viszont kiderült, hogy a bordája is elrepedt.

A futamok több mint felét kihagyta, de így is Marc Márquezé a legtöbb bukás az idei szezonban

Ennek ellenére elindult az egy héttel később rendezett asseni fordulóban is. Már a pénteki nap után arra panaszkodott, hogy fájdalmakkal küszködik a repedt bordája miatt, és ez a hozzáállása is meglátszott: a sprintfutamon rá nem jellemző módon nem vállalt kockázatot, és a tizenhetedik pozícióban végzett. Másnap aztán jött a közlemény, hogy a Holland TT-n sem indul el. Mindezek ellenére nem bánta meg a döntését.

„Nem a legjobb így [elmenni a nyári szünetre], de jobb, mint ahogyan a Sachsenringen befejeztem – nyilatkozta. – A Sachsenringen egy hatalmas highside-dal fejeztem be [a hétvégét]. [Assenben] nem a legjobb érzésekkel fejeztem be, de képes voltam törött bordával és törött ujjal MotoGP-motort vezetni, és még így is hét-nyolc tizeddel voltam lemaradva a leggyorsabb srácok mögött. Szóval ez nagyobb önbizalmat ad, mint a sachsenringi vasárnap.”

Valóban, a Német és az augusztus első hétvégéjén esedékes Brit Nagydíj között hét hét a különbség. Márquez pedig azzal érvelt, hogy nem tett volna jót az önbizalmának, ha a katasztrofális sachsenringi hétvége után ennyi időt kényszerül kihagyni. Hozzátette, hogy ha nem indul el, akkor a motor sem fog javulni, hiszen nem tud adatokat gyűjteni.

„Két hónapig nem motorozni azután, ahogyan a Sachsenringen éreztem magam, az nem a legjobb egy versenyző számára, higgyétek el – magyarázta a hatszoros MotoGP-világbajnok. – Tovább kellett motoroznom, tovább kellett mennem, tovább kellett próbálkoznom. [Ha] otthon maradok, a helyzet soha nem fog változni.”

Marc Márquez elkeseredettségében szerettei körében keres vigaszt, és talál is

Márquez eddig 15 pontot szerzett ebben a szezonban, és eddig egyetlen főfutamot sem sikerült befejeznie, hiszen háromszor elesett, ötször pedig el sem indult. Jelenleg a tabella tizennyolcadik helyén áll, és ha ezen nem javít, akkor ez lesz pályafutása legrosszabb szezonja a 2020-as idényt leszámítva, amikor Jerezben súlyos sérülést szenvedett.