back to top
2024. május 17. 12:06
KezdőlapMotoGPA futamok több mint felét kihagyta, de így is Marc Márquezé a...

A futamok több mint felét kihagyta, de így is Marc Márquezé a legtöbb bukás az idei szezonban

Kiderült, hogy az egyes pilóták mennyit estek a 2023-as idény első nyolc hétvégéjén. Marc Márquez annak ellenére vezet, hogy rengeteget kihagyott, míg mögötte öccse és csapattársa található a ranglistán.

Beköszöntött a nyári szünet a MotoGP-ben, és ez sok minden más mellett egyet jelent azzal, hogy különböző rangsorok születnek a versenyzők idei teljesítményéről. Így történt ez most is, igaz, az alábbi lista nem éppen a dicsőségről szól. A CRASH.net ugyanis azt gyűjtötte össze, hogy melyik pilóta hányszor bukott az idei szezon folyamán.

A listát Marc Márquez vezeti, ami első ránézésre nem meglepő, de jobban belegondolva döbbenetes statisztika. A nyolcszoros világbajnok ugyanis úgy áll az élen, hogy az eddigi nyolcból három teljes versenyhétvégét kihagyott, és további két futamról (és egy bemelegítésről) szintén hiányzott. A spanyol versenyző mélypontja a Német Nagydíj hétvégéjén volt, akkor összesen ötször esett el.

A 30 éves motoros eddig 14 alkalommal került a földre, ami ijesztő szám abból a szempontból, hogy csupán a szezon 40 százalékánál tartunk. Ha ilyen ütemben esik továbbra is, akkor biztosan felül fogja múlni Marco Bezzecchi tavalyi 23 balesetét, sőt, a közelmúltbeli rekordot is. Ez utóbbit egyébként ő tartja: 2017-ben 27 alkalommal bukott. Persze mindez bizonyos szempontból várható is, hiszen a sprintfutam bevezetésével a bukásra is több a lehetőség.

MotoGP, Álex Márquez, Gresini, baleset, Spanyol Nagydíj 2023, szombat
Álex Márquez is rengeteget esett (Fotó: MotoGP Media)

A második helyen holtverseny alakult ki, és alighanem egyik személy sem okoz túl nagy meglepetést. Márquez csapattársa és öccse, azaz Joan Mir, illetve Álex Márquez egyaránt 12-szer dobta el a motort. Előbbi szintén nem volt ott minden alkalommal: két teljes hétvégét kihagyott, emellett egyszer a pénteki, egyszer a szombati nap után lépett vissza sérülés miatt.

Az első ötöt Augusto Fernández 11-gyel, valamint Jack Miller 10-zel egészíti ki. Fabio Quartararo ennél jóval kevesebbszer, mindössze 5-ször esett, de már így is kettőre van tavalyi önmagától, amit a teljes idény alatt hozott össze. A világbajnoki tabella első három helyezettje közül Jorge Martín és Marco Bezzecchi neve mellett 7-es szám áll, míg a listavezető Francesco Bagnaiáé mellett 4-es, de ebből 3-szor futamon esett el.

A 2023-as idény bukási rangsora

Versenyző Gyártó Bukások száma
Marc Márquez* Honda 14
Álex Márquez Ducati 12
Joan Mir* Honda 12
Augusto Fernández KTM 11
Jack Miller KTM 10
Aleix Espargaró Aprilia 9
Miguel Oliveira* Aprilia 8
Marco Bezzecchi Ducati 7
Fabio Di Giannantonio Ducati 7
Luca Marini Ducati 7
Jorge Martín Ducati 7
Brad Binder KTM 6
Raúl Fernández* Aprilia 6
Johann Zarco Ducati 6
Enea Bastianini Ducati 5
Franco Morbidelli Yamaha 5
Nakagami Takaaki Honda 5
Fabio Quartararo Yamaha 5
Álex Rins* Honda 5
Maverick Viñales Aprilia 5
Francesco Bagnaia Ducati 4
Stefan Bradl** Honda 2
Pol Espargaró* KTM 2
Jonas Folger** KTM 2
Iker Lecuona** Honda 1
Danilo Petrucci** Ducati 1
Michele Pirro** Ducati 1
Lorenzo Savadori** Aprilia 1
Dani Pedrosa** KTM 0

 

*Nem teljesítette mind a nyolc hétvégét.

**Szabadkártyásként és/vagy helyettesként versenyzett.