back to top
2024. május 02. 07:56
KezdőlapMotoGPLavinát indíthat el Marc Márquez: Viñales a Hondánál, Quartararo az Apriliánál köthet...

Lavinát indíthat el Marc Márquez: Viñales a Hondánál, Quartararo az Apriliánál köthet ki?

Egy spanyol újságíró elképesztő elmélettel állt elő: Maverick Viñales, valamint az Aprilia Racing vezérigazgatója, Massimo Rivola a Hondánál köthet ki, míg a spanyol pilóta helyére Fabio Quartararo érkezhet. Mindez azonban csak akkor valósulhat meg, ha Marc Márquez valóban távozik a japán gyártótól.

A MotoGP teljes közvéleménye arra vár, hogy Marc Márquez a legutóbbi pletykáknak megfelelően valóban távozik a Hondától, és a Gresini Ducatihoz igazol, vagy végül mégis marad alma materénél. Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy mi történik, ha az első forgatókönyv valósul meg, elvégre a japánoknak ez esetben valakit szerződtetnie kell szerződtetniük kell a nyolcszoros világbajnok helyére.

Ezzel kapcsolatban érdekes kijelentést tett a spanyol DAZN kommentátora, Ricard Jové, aki úgy tudja, hogy a Honda már több versenyzőt is megkeresett, készülve a számukra kedvezőtlen végkimenetelre. Köztük van Maverick Viñales is, de ha már az Apriliától igazolnak, akkor nem kizárt, hogy mást is magukhoz csábítanának onnan.

„A HRC nemcsak a mérnöki vagy az igazgatói piacot vizsgálja, hanem néhány MotoGP-versenyzőt is megkörnyékez – kezdte. – Ez arra utal, hogy B-tervet is keresnek. Maverick Viñalest már megkérdezte a HRC, hogy Márquez távozása esetén átveszi-e a helyét. És vigyázat, nem ő az egyetlen tagja az Apriliának, akivel a Honda felvette a kapcsolatot, [Massimo] Rivola is mehet vele csomagban.”

Utóbbi az Aprilia Racing vezérigazgatójaként dolgozik, és egy alapvetően sikeres projektet vezet. Amennyiben esetleg valóban a Hondához igazol, az komoly jelzés lenne a japánok részéről, hogy valóban meg akarnak újulni, és az európai szakemberekben látják a sikerhez vezető utat. Vélhetően ebbe az irányba mutat az is, hogy nemrég menesztették Kokubu Sinicsit, a gyártó technológiafejlesztési részlegének igazgatóját.

Elkezdődött a tisztogatás? – a Honda kirúgta veterán kulcsemberét

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez csak pletyka, ráadásul több akadályozó tényezőt is át kell hidalni, hogy megvalósuljon. Mindenekelőtt Márqueznek a távozás mellett kell dönteni, ami elindíthat egy lavinát, de Viñales esetleges leigazolásához a 2024-ig szóló szerződését is fel kell bontani. Persze ha Márqueznél ez megtörténhetett, akkor nyilvánvalóan nála is megeshet. Ez esetben persze az Apriliánál pattogna a labda, és Jové felvetett egy lehetőséget, amely szintén nagyot szólna.

„Valódi mozgások csak akkor lehetnek, ha Márquez elhagyja a Hondát – szögezte le. – Ha pedig ez megtörténik, akkor vigyázat, jöhet a dominóeffektus az Aprilia ülését illetően: Fabio [Quartararo]? Egyelőre viszont senki ne őrüljön meg! Jelen pillanatban senki nem megy sehova, amíg nem mondanak mást. A paddockban minden órában felveszik a kapcsolatot egymással [a felek], és vannak megkeresések. Persze az egyértelmű, hogy Márquez anélkül is igazi cunamit idéz elő, hogy bármit is bejelentene.”

A Yamaha pilótájának egyébként szintén 2024-ig szól a szerződése, és már jó ideje nem hallani olyan pletykákat, hogy idő előtt távozna jelenlegi munkáltatójától. Ami pedig a másik japán gyártót illeti, amennyiben házon belül keresnének megoldást Márquez pótlására, akkor elsősorban a Superbike-világbajnokság mezőnyében szereplő Iker Lecuona jöhet szóba, aki idén már többször is beugrott a sérült versenyzők helyére.