2024. április 27. 10:42
KezdőlapOffroadMagyar pontszerzés a hardenduro-vb-n, a hibátlan versenyző megszerezte a bajnoki címet

Magyar pontszerzés a hardenduro-vb-n, a hibátlan versenyző megszerezte a bajnoki címet

Manuel Lettenbichler megnyerte a hardenduro-világbajnokság spanyolországi fordulóját, így előnye behozhatatlanná vált a tabella élén. Csizmazia Barnabás összesítésben a harmincadik, a juniorok között a tizedik helyen zárt.

Az előző hétvégén rendezték a hardenduro-világbajnokság ötödik fordulóját Spanyolországban. Manuel Lettenbichler Szerbiában, Ausztriában, Romániában és Kanadában is nyert, vagyis addig hibátlan teljesítményt nyújtott a futamokon. A német éves versenyző Billy Boltot 20, Trystan Hartot 24, Teodor Kabakcsjevet pedig 38 ponttal előzte meg, vagyis jó esélye volt rá, hogy bebiztosítsa zsinórban második világbajnoki címét.

A KTM motorosa jól rajtolt a kvalifikációs futamon, ám aztán Bolt megelőzte őt, majd Wade Young is maga mögé utasította, így csak a harmadik helyen ért célba, és 1.gyel növelte pontszámát. A főfutam nehéz körülmények között zajlott, hiszen előtte esett az eső és leszállt a köd, ám Lettenbichlert ez nem zavarta. A 25 éves pilóta lerajtolta dél-afrikai riválisát, majd a hegyekben brit ellenfele mellett is elment, így a szezon ötödik futamát is megnyerte, összességében pedig már zsinórban hét diadalnál tart.

Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy előnyét 26 pontosra növelte Bolttal szemben, aki Mario Román Serrano mögött a harmadik pozícióban zárt. Ezzel egy fordulóval a vége előtt bebiztosította a címvédést, de minden bizonnyal november első hétvégéjén hazai pályán, Németországban hibátlanul fejezné be a szezont. Ami a második helyet illeti, Bolt előnye 8 pont Hart előtt, így jó esélye van az ezüstérem megszerzésére, mielőtt címvédőként nekivágna a Superenduro-világbajnokságnak, amely február elején ismét Budapestre látogat.

A régió legnagyobb motoros eseménye lehet a 2024-es Superenduro GP of Hungary

„Itt tartok most, sorozatban ez az ötödik futamgyőzelmem az idei szezonban, és világbajnok vagyok – nyilatkozta Lettenbichler. – Nagyon keményen kellett hajtanom. Jól rajtoltam, és szinte azonnal el tudtam menni Billy mellett, onnantól kezdve pedig csak koncentráltam és tartottam a jó ritmust. Őszintén szólva a nap nem is alakulhatott volna jobban számomra, fantasztikus volt a verseny. Mit is mondhatnék? Egyszerűen szóhoz sem jutok.”

 

Csizmazia Barnabás személyében egy magyar versenyző is ott volt a mezőnyben. A kvalifikáción a harmincharmadik helyen zárt, majd másnap a harmincadik pozíciót szerezte meg az összesített mezőnyben. A Husqvarna motorosa ezzel tizedik lett a juniorok között, így visszaesett a bajnokság kilencedik helyére, de így is közel van ahhoz, hogy teljesítse célját, és a legjobb tízben zárja a szezont.