back to top
2024. május 07. 00:47
KezdőlapMotoGPBagnaiának több szempontból is sokat jelent a történelmi győzelme

Bagnaiának több szempontból is sokat jelent a történelmi győzelme

Francesco Bagnaia elárulta, már az Indonéz Nagydíj előtti bemelegítésen is érezte, hogy sokat javultak a szombati naphoz képest. A címvédő számára több okból is fontos volt a történelmileg is jelentős győzelem.

Francesco Bagnaiának nem alakult jól az Indonéz Nagydíj hétvégéjének első két napja. Pénteken és szombaton sem tudott bejutni a Q2-be, így csak a tizenharmadik helyről indult. A sprintfutamon aztán ismét szenvedett, hiszen beragadt csapattársa, Enea Bastianini mögé, és csupán az előtte lévők hibáinak köszönhette, hogy szerzett 2 pontot.

Vasárnap viszont fordult a kocka: a gyári Ducati versenyzője hamar felzárkózott a harmadik helyre, így már csak Jorge Martín és Maverick Viñales voltak előtte. A tabellát akkor még vezető márkatárs aztán a 13. körben drámai módon kiesett, a gyári Aprilia versenyzőjét pedig meg tudta előzni. Bár a végét nagyon elspórolta, onnantól kezdve nem volt veszélyben Bagnaia győzelme.

Dráma Indonéziában: Martín óriásit hibázott, Bagnaia a 13. helyről indulva tarolt és ismét a tabella élén áll

„Sokat küszködtem az előzéssel – utalt a sprintversenyre. – Nem volt rossz a tempó, de nem volt esélyem, hogy megelőzzem a csapattársamat. Mostanra viszont sokat javultunk. Már a bemelegítésen is jobban éreztem magam, a futamon pedig csak a maximumot akartam nyújtani a rajtnál. Azt kell mondanom, hogy a kemény első gumi segített abban, hogy nagyon keményen fékezzek. Amikor a harmadik helyen álltam, csak húztam, hogy megpróbáljam utolérni Mavericket. Láttam, hogy Martín elhúz, és arra gondoltam, hogy Jorgénak nagyon jó a tempója. Kezdtem érezni némi visszaesést a hátsó [guminál], és a bukása után két-három körön keresztül csak próbáltam újra húzni. Az utolsó kört nagyon élveztem, és tudtam, hogy a mögöttem lévő srácok felzárkóznak, de én csak igyekeztem befejezni a kört.”

Bagnaia elmondta, mire gondolt Martín kiesése után, Quartararo bosszankodott

Bagnaia történelmi szempontból is jelentős bravúrt hajtott végre. Közel 17 és fél év után ugyanis most fordult elő először a MotoGP-ben, hogy valaki az első négy soron kívülről rajtolva nyerjen meg egy száraz körülmények között zajló futamot. Akkor Marco Melandri vitte ezt véghez a tizennegyedik rajtpozícióból. Az olasz motoros az utolsó kanyarban előzte meg Casey Stonert, megakadályozva őt abban, hogy élete mindössze harmadik királykategóriás viadalán máris diadalmaskodjon.

Bagnaia számára persze mindez sokadlagos tényező. A 26 éves versenyző szűk két hónap után tudott először nyerni főfutamon, hiszen az Osztrák Nagydíj óta nem állt a dobogó legfelső fokán vasárnap. Emellett pedig visszavette a vezetést az összetettben, és jelenleg 18 ponttal vezet Martín előtt, amikor öt forduló van hátra a szezonból. A címvédőnek mindkét tényező rengeteget számít.

„Mindkettőt – válaszolta arra a kérdésre, hogy melyiket tartja igazán fontosnak. – Számomra sok szempontból jelentős ez a győzelem. Ismét nagyon versenyképesek voltunk. Hiányzott ez az érzés, ezért nagyon fontos volt, hogy újra ilyen teljesítményt nyújtsunk. Így, hogy Jorge kiesett, fontos volt, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük be. Ez sikerült is. A barcelonai incidens óta nem volt könnyű, és őszintén szólva a mostani győzelem rengeteg motivációt adott.”