back to top
2024. május 04. 01:31
KezdőlapMotoGPDráma Indonéziában: Martín óriásit hibázott, Bagnaia a 13. helyről indulva tarolt és...

Dráma Indonéziában: Martín óriásit hibázott, Bagnaia a 13. helyről indulva tarolt és ismét a tabella élén áll

A magabiztos kezdés után Jorge Martín végül a kavicságyban fejezte be azt az indonéz futamot, melyet legnagyobb riválisa, Pecco Bagnaia nyert meg. A Yamaha becsületét Fabio Quartararo mentette meg.

A tegnapi sprintverseny végeredménye alapján Jorge Martín átvette a vezetést a világbajnoki tabellán Pecco Bagnaiától. Az olasz pilóta mindössze a 13. helyről várhatta a mai főfutam rajtját is. A mezőny minden tagjánál megfigyelhető volt, hogy egyik pilóta sem választotta hátra a kemény keverékű abroncsot, de meglehetősen megoszlottak a gumiválasztások.

Jorge Martín a hatodik helyről szenzációs rajtot vett és azonnal az élre tört. Luca Marini és Enea Bastianini egy-egy hosszú körös büntetéssel érkeztek erre a futamra, melyeket korábbi versenyen szabtak ki rájuk. Az élen haladó kettős, Martín és Maverick Viñales szépen ellógott az üldözőktől, mögöttük kis lemaradásban érkezett Brad Binder és Marini, akik összeértek, melynek következtében az olasz kicsúszott.

Fabio Quartararót gyorsan bedarálták az üldözők, először Pecco Bagnaia, Aleix Espargaró, majd Binder is megelőzte. A dél-afrikait azonban megbüntették felelőtlen motorozás miatt, így le kellett töltenie egy hosszú közös büntetést a Marinivel történt incidens miatt. Martín előnye az élen már másfél másodpercre duzzadt Viñalesszel szemben.

Marini bukását követően visszaállt, letöltötte a hosszú körös büntetését, majd visszatért a bokszba. A pálya hőmérséklete mindeközben 70 fokra emelkedett, ami jelentősen megnehezítette a körülményeket.

19 körrel a leintés előtt Marc Márquez a négyes szektorban kavicságyba csúsztatta a Hondát. A spanyol klasszis így nulla ponttal zárta az indonéz hétvégét. Teljes volt a döbbenet és a csalódottság a Honda-bokszban.

Binder tovább folytatta „ámokfutását”, ezúttal Miguel Oliveira volt a szenvedő alany, aki kiszaladt a kavicságyba egy a dél-afrikai versenytársával történt ütközés után.

15 körrel a vége előtt a Repsol Honda végérvényesem lehúzhatta a rolót, hiszen Joan Mir is eldobta a motort, de az igazi dráma még csak most következett. Jorge Martín az élen hibázott óriásit a 11-es kanyarban három másodperces előnyben.

Brad Binder újabb hosszú körös büntetést zsebelt be az Oliveirával történt ütközés okán. Az első helyet Viñales örökölte meg, Bagnaia bő egy másodperces hátrányban követte őt, a harmadik helyen pedig Quartararo érkezett. A Pramac Ducati eközben a Repsol Honda sorsára jutott, Zarco is a kavicságyba fektette a motort.

Bagnaia fokozatosan dolgozta le a hátrányát Viñalesszel szemben, a 11. körre fordulva már csak fél másodperc volt a lemaradása a spanyol mögött. Ám, aki igazán jó köröket motorozott, az a harmadik helyen érkező Fabio Quartararo volt, aki gyorsabb szektorokat futott, mint az előtte haladó kettős.

7 és fél körrel a vége előtt Bagnaia a 13. helyről rajtolva átvette a vezetést. Viñales azonnal próbált visszatámadni, de kísérlete nem sikerült. Az élen haladó páros csatájának köszönhetően Quartararo hátránya jelentősen csökkent. A francia abszolút megérkezett az előtte motorozó Aprilia-versenyzőre, míg Bagnaia előnye már közel egy másodperc volt.

Az utolsó körre fordulva Quartararo folyamatosan nyomás alatt tartotta Viñalest, Bagnaia megnyugtató előnyben vezetett. A negyedik szektorban a három versenyző azonban egy bollyá fejlődött, ám az olasz elsőségét nem veszélyeztették az üldözők. 18 pontos előnnyel távozik Indonéziából Pecco Bagnaia.

A futam végeredménye: