back to top
2024. május 04. 21:00
KezdőlapMotoGPNagy lehetőséget szalasztott el Aleix Espargaró egy rossz döntés miatt

Nagy lehetőséget szalasztott el Aleix Espargaró egy rossz döntés miatt

Aleix Espargaró utólag már bánja, hogy előre és hátra is lágy gumit tettek fel neki az Indonéz Nagydíjra. A gyári Aprilia versenyzője úgy véli, ezzel hatalmas esélyt szalasztottak el egy jó eredményre.

Azok után, hogy Aleix Espargaró a szombati sprintfutamon kiütötte Brad Bindert, és nullázott, a vasárnapi Indonéz Nagydíjon ott volt az esély a javításra, hiszen ismét a harmadik helyről indult. A rajtja azonban megint nem sikerült jól, ráadásul a futam közepén jelentősen visszaesett a tempója, így végül csak a tizedik helyen zárt.

Mindez nagyban köszönhető annak a döntésnek, amelyet ő, illetve a csapata a futam előtt hozott. A Michelin az addigi tapasztalatok alapján azt javasolta a mezőny tagjainak, hogy kerüljék a lágy gumit, ám Espargaróék nem hallgattak a javaslatra. Olyannyira, hogy előre és hátra is ilyen abroncsot tettek fel, amit a 34 éves pilóta utólag már nagyon bán.

„Nagy hiba volt részemről és a csapat részéről – nyilatkozta. – A csapat követte el a hibát, de én vagyok az utolsó, aki dönt. Nagy hiba volt. A bemelegítésen nagyon rosszul éreztem magam. Talán nem a legjobb volt a gumi, és ahelyett, hogy ragaszkodtam volna hozzá, és a közepes abroncsot tettem volna fel, mint mindenki más, a lágyat raktam fel. Számítottam a visszaesésre, de a futam későbbi szakaszára [vártam]. Elszalasztottam egy jó lehetőséget. Péntek óta az egyik leggyorsabb versenyző voltam a mezőnyben, szóval jó esély volt arra, hogy a dobogóért küzdjek. Hibát követtem el. A MotoGP-ben nehéz a dobogóért és a győzelemért harcolni, vagyis nem igazán jó dolog eldobni egy ilyen lehetőséget.”

Dráma Indonéziában: Martín óriásit hibázott, Bagnaia a 13. helyről indulva tarolt és ismét a tabella élén áll

Espargaró, illetve az Aprilia valóban kifejezetten gyors volt a hétvégén, ezt jól mutatja az időmérőn elért eredménye, de már pénteken is kifejezetten jól teljesített. A lágy gumi viszont katasztrofális választásnak bizonyult, hiszen még a 27 körös verseny fele sem telt el, és a spanyol pilóta sebessége nagyon visszaesett. Az nem lepte meg, hogy ez megtörtént, az időpont viszont nagyon is.

„Arra számítottam, hogy legalább az első tizennyolc-húsz kört megfelelő tempóban fogom megtenni, de [már] a tizedik körben éreztem a visszaesést – fogalmazott. – Ezért tényleg nagy kár, mert egész hétvégén nagyon jó volt a tempóm. Hülyeség azt mondani, hogy nyerhettem volna, de egész hétvégén úgy éreztem, hogy erős vagyok.”

Espargaró így csupán 6 pontot gyűjtött, miközben a tabellán előtte álló Binder a két hosszú körös büntetése ellenére a hatodik helyen ért célba, így 44 pontra növelte az előnyét vele szemben a negyedik pozícióban. A háromszoros MotoGP-futamgyőztesnek most már hátrafelé kell tekintgetnie, hiszen csapattársa, a mandalikai versenyt másodikként befejező Maverick Viñales 12 egységnyire megközelítette őt.