2024. április 28. 06:07
KezdőlapMotoGPLánynak nevezte versenyzőjét a MotoGP csapatvezetője? – a szurkolók kifakadtak

Lánynak nevezte versenyzőjét a MotoGP csapatvezetője? – a szurkolók kifakadtak

Egyes szurkolók azt gondolták, hogy az RNF csapatigazgatója lánynak nevezte az istálló versenyzőjét, Miguel Oliveirát. Wilco Zeelenberg azonban tisztázta, hogy csupán egy szerencsétlen félreértésről van szó, és a portugál pilóta is vette a lapot.

Érdekes jelenet játszódott le az Indonéz Nagydíj előtt a rajtrácson. Simon Crafar, a MotoGP pálya széli riportere szokásos módon a rajtrácson sétált, és amikor odaért Raúl Fernández motorjához, megszólította Wilco Zeelenberget, az RNF Aprilia csapatigazgatóját. Az új-zélandi exmotoros arról kérdezte a holland szakembert, hogy mit vár a futamtól a spanyol versenyzővel, illetve csapattársával, Miguel Oliveirával kapcsolatban.

A válasz elsőre alighanem őt is meglepte. „A lányról nem tudok semmit, de Raúlról tudok mesélni” – felelte Zeelenberg. Pusztán ennyiből simán lehet úgy értelmezni az elhangzottakat, hogy nemes egyszerűséggel lánynak nevezte a 28 éves pilótát. A közösségi médiában sokan el is küldték őt melegebb éghajlatra, elsősorban a portugál szurkolók közül. A „szexista” és a „nőgyűlölő” jelző még a legenyhébbek közé tartozott.

A nagyobbik baj, hogy egyes spanyol és portugál médiumok is lehozták a megszólalást annak kontextusából teljesen kiragadva. Pedig volt kontextusa, és Zeelenberg el is magyarázta a történteket. Mint kiderült, egyszerűen egy félreértésről van szó, és az RNF csapatigazgatója azt hitte, hogy a mellettük álló rajtrácslányra vonatkozik a kérdés.

„A MotoGP.com-nak adott futam előtt interjú során néhányan azt gondolták, hogy a »lányról« szóló megjegyzésem Miguelre vonatkozott – áll a csapat közleményében. – Ez azonban tévedés. Ha megnézik az interjúról készült videót, láthatják, hogy a mellettünk lévő rajtrácslányról beszéltem. Soha nem beszélnék negatívan egyik versenyzőnkről sem. Remélem, ezzel tisztázódnak a dolgok.”

Hogy mennyire nem volt semmilyen rossz szándék, azt Oliveira Instagram-története is jelzi. A portugál pilóta vette a lapot, és megosztott egy közös képet, amelyhez annyit fűzött hozzá, hogy „Wilco és »a lány«”. Az esettel kapcsolatban egyébként Crafar is megnyilvánult, és rámutatott, hogy Zeelenberg miért érthette félre a kérdését.

„Wilcóval, Raúllal és a rajtrácslánnyal voltam a rajtrácson – írta az X-en. – Megkérdeztem őt »Raúlról és Miguelről«. A kiwi akcentusom és a bokszutcában töltött évtizedei következtében károsodott hallása miatt azt hallotta, hogy »Raúl és a lány [angolul the girl – a szerk.]. Zavarodottan válaszolt. »A lányról… nem tudok, de Raúlról igen«.”