back to top
2024. május 05. 02:49
KezdőlapMotoGPVáltozik az Ausztrál Nagydíj menetrendje, szombatra tették a MotoGP-futamot

Változik az Ausztrál Nagydíj menetrendje, szombatra tették a MotoGP-futamot

A MotoGP bejelentette, hogy változik az Ausztrál Nagydíj menetrendje a várható időjárási körülmények miatt. A főfutamot szombaton rendezik meg, míg a sprintet vasárnapra tették át, már amennyiben utóbbit egyáltalán meg lehet majd rendezni.

Az időjárás-előrejelzések alapján korántsem lehetett ideális körülményekre számítani az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén. A helyzet várhatóan egyre rosszabb lesz, hiszen pénteken még normális körülmények fogadták a mezőnyt, de szombatra, majd pedig vasárnapra is minden bizonnyal romlani fog a helyzet. A MotoGP vezetése pedig komoly döntést hozott annak érdekében, hogy minél több pontot ki lehessen osztani a hétvége során.

Ennek értelmében módosul a hétvégi menetrend. Az időmérőt még az eredeti forgatókönyvnek megfelelően magyar idő szerint szombaton éjjel 1:50-kor rendezik, viszont utána nem a sprint-, hanem a főfutam következik. Ennek időpontja közép-európai idő szerint 6:10, vagyis 10 perccel később kezdődik, mint ahol a sprint szerepelt az eredeti időtervben. A sprintet másnap hajnali 5 órakor tartják meg, amennyiben lesz rá lehetőség.

A MotoGP közleménye hangsúlyozza, hogy ez egy „proaktív” döntés volt annak érdekében, hogy a legjobb, ugyanakkor a legbiztonságosabb szórakozást nyújtsák a pilóták, illetve a nézők számára. Emellett minden bizonnyal az is szempont volt, hogy ha vasárnap a körülmények alkalmatlanok lesznek a futam megrendezésére, akkor ne a fő-, hanem a sprintverseny maradjon el. Ami a Moto2-t és a Moto3-at illeti, azzal kapcsolatban még nincs döntés, de összehívtak egy rendkívüli sajtótájékoztatót. Amint lesz bejelentés, cikkünket frissítjük.

Simon Patterson, a The-Race.com szakírója az X-en kiemelte, hogy jó döntés született, hiszen vasárnap meglehetősen zord körülményekre kell számítani. Nem is az eső, hanem elsősorban a szél jelentheti a gondot: az előrejelzések szerint aznap 34 és 52 km/h közötti szélerősség várható, de előfordulhatnak 77 km/h-s széllökések is.

Kettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a Q2-be

A pénteki nap mindenesetre problémamentesen lezajlott. Az első szabadedzésen Jorge Martín brutális különbséggel volt a leggyorsabb, de a tétre menő edzésen a két KTM volt a táblázat tetején. A továbbjutás a spanyol pilótának is meglett, ellentétben Francesco Bagnaiával, aki csupán a tizenegyedik lett, így zsinórban a második hétvégén kell a Q1-ben kezdenie az időmérőt.

Frissítés: a kisebb kategóriákhoz nem nyúltak hozzá

A MotoGP időközben közzétette az új menetrendet, amelyből kiderül, hogy a Moto2-ben és a Moto3-ban minden marad az eredeti tervek szerint. Hozzá kell tenni, hogy a két kisebb géposztályban nehéz is lett volna változtatni, így ott valós a veszély, hogy ezen a hétvégén nem osztanak pontot. Az alábbi bejegyzésben az új, ausztráliai idő szerinti  menetrendet lehet látni.