back to top
2024. május 03. 07:38
KezdőlapMotoGPKettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a...

Kettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a Q2-be

Brad Binder végzett az élen az Ausztrál Nagydíj edzésén, megelőzve Jack Millert és Maverick Viñalest. Francesco Bagnaia csak a tizenegyedik lett, míg Fabio Quartararót a végén feltartották.

Az első szabadedzés után az edzés következett a MotoGP mezőnyének számára. Ahogyan azt már megszokhattuk, ezúttal már volt tét, hiszen az első tíz helyezett automatikusan továbbjutott az időmérő második szakaszába. Ami a magyar idő szerint éjszaka rendezett gyakorlást illeti, Jorge Martín óriási fölénnyel végzett az élen.

Martín brutális fölénnyel kezdett az élen, Bagnaiának gondjai voltak az ausztráliai nyitányon

Az első köridőt Álex Márquez teljesítette, aki 1:32.167 másodperccel kezdett, de, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a körök rohamosan javultak. Az első körök után az első tréningen szenvedő Francesco Bagnaia 1:31.709-celvezetett, utána viszont jelentősen visszaesett, és Fabio Di Giannantonio 1:29.828-cal állt az élre.

A Gresini pilótája szintén nem sokáig volt a tabella tetején, és Brad Binder vette át a vezetést, sőt, a következő körében tovább gyorsult. A gyári KTM 1:29.365-tel vezetett, 286 ezreddel megelőzve Marco Bezzecchit, és további 7-tel csapattársát, Jack Millert. Egy ideig aztán nem változott az élmezőny sorrendje, majd Maverick Viñales feljött a második helyre, de körét elvették. Ennek oka az volt, hogy sárga zászló alatt motorozta, mivel Marc Márquez az első szabadedzéshez hasonlóan elesett a 10-es kanyarban.

Honfitársa azonban ismét megfutotta a második helyhez szükséges időt, egészen pontosan 54 ezreddel volt lassabb Bindernél. Sőt, hamarosan újra javított, igaz, mindössze egyetlen ezredet tudott faragni addigi idejéből. Bő 25 perccel a vége előtt aztán Fabio Quartararo feljött a harmadik helyre, 237 ezreddel lemaradva Binder idejétől. Ezt Di Giannantonio hamarosan elvette tőle, akinek hátránya már csak 96 ezred volt.

Sőt, az olasz motoros át is vette a vezetést, egészen pontosan 6 ezredes előnnyel, de aztán Johann Zarco 93 ezreddel nála is gyorsabb volt. 17 perccel a vége előtt aztán Augusto Fernández feljött az ötödik helyre, és ebben a pillanatban mind a négy RC16-os ott volt a legjobb tíz között.

A következő nagy ugrást Aleix Espargaró produkálta a köridőt tekintve, hiszen 425 ezredes előnnyel átvette a vezetést, majd még tovább javított, és 1:28,707-tel 521 ezreddel előzte meg a szintén javító Augusto Fernándezt. Csapattársa, Viñales azonban 58 ezreddel még nála is gyorsabb volt, míg Di Giannantonio 261 ezredes hátránnyal feljött a harmadik pozícióba.

Nem sokkal később megérkezett Martín, és 1:28.299 másodperccel átvette a vezetést, Zarco pedig 157 ezredes hátránnyal feljött a második helyre, Binder pedig szintén megelőzte a gyári Apriliákat. Mindeközben Bagnaia csak a tizedik helyre jött fel 943 ezredes hátránnyal, ám hamarosan Bezzecchi kiütötte őt a legjobb tízből, utána pedig még jobban visszaesett a tabellán.

A véghajrában Di Giannantonio javított először, és fel is ugrott a második helyre, miután 4 ezreddel megverte Zarco idejét. Viñales aztán 87 ezreddel átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, mert Binder 269 ezreddel őt is felülmúlta. Martín nem tudta visszatérni az élre, miután nem javított.

Az utolsó próbálkozások során Miller feljött a második helyre, miután 148 ezreddel volt lassabb csapattársánál. Végül a két KTM maradt az élen, megelőzve Viñalest, Martínt, Pol Espargarót, Bezzecchit, Di Giannantoniót, Enea Bastianinit, Aleix Espargarót és Zarcót. Bagnaia csupán a tizenegyedik pozícióban zárt, így ismét a Q1-ben kell kezdenie. Marc Márquez csak a tizenhatodik lett, Quartararo pedig közvetlenül mögötte végzett, miután Augusto Fernández feltartotta őt.

A MotoGP Phillip Island-i edzésének végeredménye