back to top
2024. május 03. 10:42
KezdőlapMotoGPMartín brutális fölénnyel kezdett az élen, Bagnaiának gondjai voltak az ausztráliai nyitányon

Martín brutális fölénnyel kezdett az élen, Bagnaiának gondjai voltak az ausztráliai nyitányon

Jorge Martín 72 százados előnnyel végzett az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén a MotoGP-ben, megelőzve Augusto Fernándezt és Maverick Viñalest. Francesco Bagnaia közel másfél másodperccel maradt el riválisától, és csupán a tizenegyedik helyen zárt.

A MotoGP számára magyar idő szerint éjszaka megkezdődött az Ausztrál Nagydíj hétvégéje, hiszen megrendezték az első szabadedzést Ausztráliában. Ezúttal teljes volt az állandó mezőny, hiszen Álex Márquez a múlt heti alkalom után ezúttal is motorra ült. A Gresini versenyzője Indonéziában az első gyakorlás után visszalépett.

Az első időt csapattársa, Fabio Di Giannantonio teljesítette, az olasz pilóta 1:33.868 másodperccel kezdett. Ezt követően Maverick Viñales állt az élre 1:32.575-tel, 42 századdal megelőzve a másik gyári Apriliát, Aleix Espargarót. A köridők Természetesen javultak, és hamarosan Marc Márquezé volt a legjobb idő 1:31.193-mal, miután 36 ezreddel gyorsabbnak bizonyult Johann Zarcónál.

Szűk 7 perc után a francia versenyző csapattársa, a bajnokság második helyén álló Jorge Martín állt az élre 1:30.267-tel, a 33 éves motoros pedig szintén gyorsult, így 313 ezredes lemaradással továbbra is a másodikm helyen állt. A következő körükben mindkét Pramac-pilóta javított, így a spanyol versenyző 1:29.882-vel állt a tabella tetején, 429 ezreddel megelőzve Zarcót. A harmadik helyre Marco Bezzecchi jött fel, de csak addig, amíg Viñales meg nem előzte, aztán viszont a VR46 motorosa és Álex Márquez is felülmúlta a 28 éves pilóta idejét.

Luca Marini kis híján bukott, de ő még megfogta, így a tréning első esését Marc Márquez produkálta, aki a 10-es kanyarban csúszott el. Mindeközben Brad Binder 403 ezredes hátránnyal bejött a két Pramac közé, míg Álex Márquez ezredre azonos időt motorozott Bezzecchihez képest.

Ezután néhány percig nem változott az élmezőny sorrendje, majd bő 20 perccel a vége előtt Viñales 35 százados hátránnyal feljött a második pozícióba. Sőt, a spanyol versenyző utána tovább javított, és 211 ezredre csökkentette lemaradását. Nem sokkal később a tavalyi futamot megnyerő Álex Rins esett el a 6-os kanyarban.

15 és fél perccel a leintés előtt August Fernández egészen a harmadik helyig kapaszkodott fel, 16 ezreddel megelőzve a mögötte lévő Bindert. A véghajráig aztán ismét nem történt változás, majd 3 perccel a vége előtt Viñales 105 ezreddel megelőzte Martínt, így átvette a vezetést. Fernández szintén megelőzte a Pramac versenyzőjét, és 59 ezredes lemaradással feljött a második helyre.

Martín azonban nem sokáig volt a harmadik helyen, és nem kevesebb mint 511 ezredes előnnyel visszavette a vezetést, majd Fernández 493 ezredes csökkentette az első kettő közötti különbséget. Utána viszont honfitársa tovább gyorsult, és 1:29.039-cel, 72 százados előnnyel zárt az élen. Mögötte Fernández, Viñales, Binder, Zarco, Bezzecchi, Álex Márquez, Jack Miller, Enea Bastianini és Aleix Espargaró lett az első tíz sorrendje. Francesco Bagnaia csupán a tizenegyedik lett, és a végén léthatóan gondjai akadtak. Marc Márquez a legjobb Honda-versenyzőként a tizenkettedik pozícióban végzett, míg Fabio Quartararo a tizennyolcadik lett.

A MotoGP első Phillip Island-i szabadedzésének végeredménye