back to top
2024. május 03. 20:23
KezdőlapMotoGPBagnaia tudja a megoldást az ausztráliai hétvége problémájára, de azt lehetetlen megvalósítani

Bagnaia tudja a megoldást az ausztráliai hétvége problémájára, de azt lehetetlen megvalósítani

Az időjárás miatt törlésre került az Ausztrál Nagydíj sprintversenye. A kényszerű intézkedést követően felmerült, hogy a futam időpontjának megváltoztatása csökkenthetné az esélyét annak, hogy ez a jövőben megismétlődjön. Francesco Bagnaia szerint a pilóták már korábban kérték a naptár ilyen irányuló átalakítását, azonban ez az illetékesek nyilatkozatai alapján rövid távon nem látszik lehetségesnek.

Az extrém időjárási viszonyok miatt törölték az Ausztrál Nagydíj sprintversenyét. A Johann Zarco által megnyert főfutamra szombaton még sor került, vasárnap azonban már nem voltak biztonságosak a körülmények, az erős szél mellett az alacsony hőmérséklet is problémát jelentett. A sprint törlését követően felvetődött, hogy az ausztráliai hétvége számára más időpont megfelelőbb lehetne, hiszen a déli féltekén az évnek ebben a szakaszában tavasz van, ez pedig ott is változékony időjárást jelent. Francesco Bagnaia szerint is jobb lenne, ha nem októberben tartanák a Phillip Island-i futamot, az olasz pilóta szerint a versenyzők már korábban kifejezték, hogy örülnének az időpont megváltoztatásának.

„300-nál kirepülhettünk volna a kanyarból” – reagáltak a versenyzők a sprintfutam törlésére

„Mi ezt kérjük, de szerintem több ok is van a háttérben, ami miatt nem egyszerű megvalósítani, talán a Forma-1 naptára miatt, nem tudom. Számomra világos, hogy jobb lenne, ha a mandalikai és az itteni verseny a szezon kezdetére kerülne át, mivel lehet, hogy Phillip Island jobb hely nyáron, mint ezek között a körülmények között. Elképzelhető, hogy a szél ugyanígy fújna, de sütne a nap és jó idő lenne.”

Mike Webb nyilatkozata alapján a szervezőknek nincs lehetőségük arra, hogy figyelembe vegyék a verseny dátumának kiválasztásakor a pilóták kívánságát, ennek kizárólag „kereskedelmi okai” vannak a MotoGP versenyigazgatója szerint. Az új-zélandi szakember megerősítette, hogy az október 20-ai időpont nem fog változni, hiszen a jövő évi naptár már korábban rögzítésre került.

Az AGPC (The Australian Grand Prix Corporation) vagyis a promóter korábbi vezérigazgatója, Andrew Westacott tavaly beszélt erről a problémakörről az Autosport.com-nak. Fontos tudni erről a cégről, hogy ők a Phillip Island-i MotoGP-futam mellett az Albert Parkban, Melbourne-ben megrendezett Forma-1-es versenynek is a szervezői és jogtulajdonosai. Utóbbinak 2035-ig garantált helye van a naptár első három dátumának valamelyikén.

„A MotoGP biztosította Katar helyét az első verseny helyszíneként, ez pedig kizárja a januárt és a februárt. Van egy Forma-1-es futamunk az év elején, és egy lélegzetvételnyi szünetre van szükségünk a szervezeten belül, illetve gondolnunk kell az infrastruktúrára, a beszállítókra és így tovább, tehát a MotoGP számára ez a dátum a megfelelő, és ez az időpont nekünk és a Dornának is kényelmes” – tárta fel a status quo mögött rejlő indokokat Westacott.

Bagnaia a sprintfutam törléséről is nyilatkozott, és annak ellenére, hogy „felkészültek a legjobb helyekért való csatára”, nem volt elégedetlen az elmaradt verseny miatt. „Ma a bemelegítés során lehetetlen volt felmelegíteni az első féket, és így a tízes kanyarhoz minden körben anélkül érkeztünk meg, szóval a hőmérséklet is túl alacsony volt” – mondta el az olasz versenyző az egyik indokot, amiért rossz ötlet lett volna elindítani a 13 körösre tervezett összecsapást.

Jorge Martín úgy is egyetértett bajnoki riválisával, hogy a hétvégén növekedett a hátránya a gyári Ducati versenyzőjével szemben, bár azt is leszögezte, hogy számára a nedves pálya nem jelentett volna problémát. „A versenyirányítás így határozott, ezt pedig tiszteletben kell tartanunk. Jó döntés volt, hihetetlen volt a szél, és a Moto2-ben sok esést láthattunk. A vizes körülmények közt kényelmesen éreztem magam, és lehetőséget láttam a versenyen elvesztett pontok egy részének visszaszerzésére, de erre végül nem nyílt alkalmam, innentől a következő futamra kell gondolnunk.”

Jack Miller nem osztotta a közvélekedést a sprint törlését illetően, hiszen nem akarta cserben hagyni a hazai közönséget. A KTM 28 éves versenyzője a DAZN-nak nyilatkozott, miután meglátogatta a szurkolókat a pálya szélén. „Nem értek egyet a döntéssel, legalább pár kört megpróbálhattunk volna megtenni. Az igaz, hogy szeles volt az idő, de hát ez már csak ilyen, az autópályán sem állsz meg, ha fúj a szél. Nem egyszerű ilyen körülmények között hátradőlve nézni a motorokat. Csalódott vagyok, de remélhetőleg jövőre le tudjuk majd futni a versenyt” – mondta az ausztrál pilóta.