back to top
2024. május 03. 03:03
KezdőlapMotoGPA többség egyetért a döntéssel, de egyvalakitől nagy esélyt vett el a...

A többség egyetért a döntéssel, de egyvalakitől nagy esélyt vett el a sprintfutam lefújása?

Maverick Viñales bizonyult a leggyorsabbnak az Ausztrál Nagydíj helyi idő szerint vasárnap délelőtt megrendezett bemelegítésen. A pilóták a sprintfutamra készültek volna fel ezzel az edzéssel, a versenyt azonban időjárási körülmények miatt törölni kellett. A pilóták legnagyobb része úgy gondolta, hogy jó döntés született, Viñales azonban nem volt biztos ebben, hiszen számára a futam elmaradása egy győzelmi esély elvesztését is jelentette.  

A legjobb időt Maverick Viñales motorozta az Ausztrál Nagydíj vasárnapi – később törlésre került – sprintfutamát megelőző bemelegítésen. A spanyol pilóta szerint jobb tapadási viszonyokat tudott a vizes pályán kialakítani, mint az előző napokban a szárazon. Az Aprilia gyári versenyzője éppen ezért nem volt annyira lelkes az időjárás által kikényszerített döntést illetően, mint a legtöbb versenyző. Viñales nem volt teljesen egyedül a véleményével, hiszen Jack Miller sem értett egyet a futam törlésével úgy, hogy még egy pár kört sem próbáltak megtenni.

Bagnaia tudja a megoldást az ausztráliai hétvége problémájára, de azt lehetetlen megvalósítani

„Top Gun” számára nem alakult jól a szombati főfutam, a 9. pozícióból rajtolva csak a 11. helyet tudta megszerezni. Vasárnap délelőtt azonban már más volt a helyzet, a bemelegítésen 1,2 másodperccel verte meg az egész mezőnyt, így reménykedhetett abban, hogy a sprinten jobb eredményt tud majd elérni, mint egy nappal korábban. Nem sokkal a Moto2-es verseny félbeszakítása után azonban egyértelművé vált, hogy a 13 körösre tervezett versenyt az időjárás miatt nem lehet megrendezni.

Viñales ezt a kérdést sokakkal ellentétben nem látta végleg eldöntöttnek, hiszen a Speedweek.com szerint a következőket válaszolta a „jó döntés született-e” kérdésre: „nem tudom, nagyon nehéz megmondani, hogy helyes volt-e vagy sem. Véleményem szerint legalább a »sighting« kört [ez a verseny előtt a körülmények felmérését szolgálja – a szerk.] megvárhatták volna, hogy fel tudják mérni a pálya állapotát. A döntést ezután is meglehetett volna hozni. Sajnos ez végül nem rajtunk múlt.”

„Azt nem tudom, hogy csalódottnak kell-e lennem, hiszen a biztonság az első. Az ilyen helyzetek mindig kihívások elé állítják a versenyirányítást. A Moto2-es futamot félbeszakították, és nem tudom, hogy engedhettek volna-e minket ilyen körülmények között versenyezni. Itt az évnek ebben a szakaszában kiszámíthatatlan, hogy milyen lesz az időjárás, de logisztikailag megoldhatatlan az esemény áthelyezése egy másik időpontra.”

A spanyol pilóta több mint egy másodperces előnyét a második Jorge Martínhoz képest nem az Apriliának köszönhette, hiszen a márka többi versenyzője nem teljesített különösebben jól a bemelegítésen, Raúl Fernández a 9., Aleix Espargaró a 16., Miguel Oliveira pedig csak a 19. helyen végzett. Viñales fölényét jól mutatja, hogy ugyanakkora volt a különbség közte és Martín, illetve a Pramac motorosa és a 11. helyezett Joan Mir között.

„Nagyon jól éreztem magam, teljesen ellentétesen az Aprilia többi versenyzőjével. További elemzésre van szükség, mert nedves körülmények között olyan tapadást találtam, amelyet száraz körülmények között nem sikerült, ezt meg kell értenünk. Japánban is az egyik leggyorsabb voltam a pályán, de közbejött egy bukás. A bemelegítés nagyon jól ment” – zárta válaszát a 28 éves versenyző.