back to top
2024. május 05. 08:32
KezdőlapMotoGPKiharcolná magának a legjobb Ducatit Marc Márquez, aki jövőre bajnok lehet a...

Kiharcolná magának a legjobb Ducatit Marc Márquez, aki jövőre bajnok lehet a Gresini szerint

Marc Márquez szerint a pályán ki tudja harcolni magának, hogy idővel ő is kapjon új alkatrészeket a Ducatira, és megerősítette, hogy egy szakember tart vele a jelenlegi csapatából. A Gresini kereskedelmi és marketingigazgatója hangsúlyozta, hogy számukra egy álom vált valóra, és úgy véli, a spanyol versenyző ismét felérhet velük a csúcsra.

A MotoGP 2024-es szezonjának minden bizonnyal az lesz a legizgalmasabb kérdése, hogy mire megy Marc Márquez új csapatánál a Gresininél. A nyolcszoros világbajnok tizenegy év után hagyja el legnagyobb sikereinek helyszínét, a Hondát, azzal a céllal, hogy ismét a győzelmekért harcoljon. Ennek érdekében pedig a mezőny legjobb motorjára ül fel.

Igaz, ahogyan idén, úgy a Gresini jövőre sem a legújabb Desmosedicit fogja használni, hanem azt, amellyel Francesco Bagnaia és Jorge Martín küzd a 2023-as vb-címért. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy adott esetben nem kapja meg azokat az újításokat, amelyeket egyes márkatársai igen. „Ha jól értettem, az ember a pályán harcolja ki – utalt Márquez az AS-nak adott interjújában arra, hogy jó teljesítmény esetén kaphat fejlesztéseket a Ducatitól. – Ha gyorsabban megy, akkor több alkatrészt adnak neki, ha pedig kevésbé megy gyorsan, kevesebbet kap. A pályán kell majd kiérdemelnem.”

Márqueznek nemcsak a számára teljesen új motorral kell megbirkóznia (már ha egyáltalán meg kell neki), hanem azzal is, hogy szinte teljesen kicserélődik körülötte a stáb. Nemrég még úgy fogalmazott, hogy „ha minden jól megy”, akkor a gumikért felelős szerelőt, Javi Ortizt tudja magával vinni, de itt vége is a felsorolásnak. Most megerősítette, hogy ez meg is fog történni.

„Igen, Javi jön, ő az egyetlen, aki jönni fog, és tulajdonképpen a Hondának köszönhetem, hogy Javi velem jöhet – fogalmazott. – A csapat többi tagja marad. Nyilván nagyon furcsa lesz látni, ahogyan egy másik pilótával dolgoznak, de szerintem számukra még furcsább lesz, úgyhogy a legjobbakat kívánom nekik, és remélem, jó versenyzőjük lesz, akivel ott tudnak majd küzdeni, ahol megérdemlik.”

Marc Márquez szívesen visszatérne majd a Hondához?

Ennek értelmében Márqueznek jövőre már nem Santi Hernández lesz a főmérnöke, hanem Frankie Carchedi, aki jelenleg Fabio Di Giannantonióval dolgozik, 2020-ban pedig Joan Mirt segítette világbajnoki címhez. Felmerül a kérdés, hogy a 30 éves pilóta beszélt-e az olasz szakemberrel azóta, hogy kiderült, 2024-ben együtt fognak dolgozni.

„Még nem – válaszolta. – Egyelőre a Gresini csapatával beszéltem, ez egy lépés afelé, hogy beilleszkedjek a teljes csapatba. Azonban apránként akarom megtenni a lépéseket, és egyelőre a Hondára kell koncentrálnom, és szépen kell lezárnom ezt a kapcsolatot. Meglátjuk, hogy az eredmények szempontjából ez sikerül-e.”

Ami a Hondát illeti, Márqueznek egy fontos kérdést még tisztáznia kell: szerepelhet a valenciai teszten új csapatának színeiben, és ami persze még fontosabb, új motorján? A spanyol motoros szerint továbbra sem száz százalék, hogy erre lesz-e lehetősége, de „egy nyugodtabb tél miatt” fontos lenne számára, hogy kipróbálhassa a Desmosedicit. Ahogyan nyilvánvalóan a Gresininél is örülnének neki.

„A HRC-é az utolsó szó – jelentette ki Carlo Merlini, az olasz istálló kereskedelmi és marketingigazgatója a MotoGP hivatalos honlapjának műsorában. – Szerződésben áll velük, és a HRC-nek el kellett engednie Marcot. Ennek részleteit még nem véglegesítették, de nagyon reméljük, hogy Valenciában láthatjuk őt a motorunkon. Ez jó lenne neki, hogy meglegyen az első benyomása az új motorról a holtszezon előtt, szóval nagyon reméljük, hogy a HRC nem fogja ezt megtiltani.”

A gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának történetében talán még soha nem fordult elő, hogy egy ekkora formátumú versenyző szatellitcsapathoz igazolt, pláne egy olyanhoz, amely nem a legújabb motorokat használja, mint például a Pramac. Az olasz szakember többek között Álex Márqueznek, Marc öccsének is köszönetet mondott ezért.

„Mintha egy álom vált volna valóra – lelkendezett. – Mindenekelőtt köszönöm Marcnak, hogy bízik a csapatban, hogy hisz abban, hogy meg tudjuk teremteni, amire szüksége van. Egy technikai szempontból jó csomagot, és szerintem leginkább egy igencsak ismerős környezetet. Álexnek is köszönöm, jó reklámot csinált, hirdetett minket. Igazán megkönnyítette a dolgunkat, hogy Álex a csapatnál van, és neki és Marcnak ugyanaz a menedzserük. Szóval egyszerű volt a beszélgetés, könnyű volt álmodozni. Amikor pedig megtörtént a bolygók együttállása, akkor kezdett kevesebb lenni az álmodozás, és több a valóság. Ez egy nagyszerű utazás volt egészen addig, amíg be nem jelentettük Marc szerződtetését.”

Marc Márquez akár már jövőre visszavonulhat

A szurkolók és a szakértők jelentős részét már most foglalkoztatja, hogy mire mehet az idősebbik Márquez a Ducatival. Merlini szerint ismét a legmagasabb célokért fog küzdeni. „Úgy gondolom, hogy a tabella élére kerülhetünk, és harcolhatunk a bajnoki címért – szögezte le. – Marc minden hétvégén futamgyőzelmekért, majd végül a bajnokságért küzdhet.”

Márquez mindössze egy évre írt alá a Gresinihez, minden bizonnyal azért, mert a legtöbb versenyzőnek szintén 2024-ig szól a szerződése, és adott esetben szeretne válogatni az ajánlatok közül. Merlini kijelentette, hogy ebből a szempontból nem szeretnék megkönnyíteni az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes dolgát, hiszen az azt követő évre is marasztalnák.

„Egy évre írtunk alá, szóval Marc 2024-ben a Gresininél lesz – mondta. – Természetesen elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a lehető legjobban megnehezítsük számára, hogy egy másik csapathoz vagy más gyártóhoz igazoljon. Szóval rajtunk is múlik majd, hogy igyekezzünk [rávenni], hogy szánjon rá egy kis időt, és gondolkodjon el azon, hogy talán 2025-re is jó lenne a Gresininél maradnia.”

Márquez következő csapatának alapítója, Fausto Gresini 2021 februárjában hunyt el, így nem érhette meg, hogy istállója olyan szintre jutott, hogy egy ilyen versenyző igent mond nekik. Merlini elárulta, hogy az olasz alakulat tagjai sokat gondolnak a néhai főnökre, és azon tűnődnek, hogy mi lenne a véleménye az éppen aktuális helyzetről.

„Két évvel ezelőtt vesztettük el Faustót, és néha azt kérdezzük magunktól, hogyan reagálna arra, hogy egy ilyen nagyszerű pilóta van a csapatnál – ecsetelte az olasz szakember. – Szeretném azt gondolni, hogy néha kinyit egy ablakot, és megnézi, hogy megy nekünk idelent. Ez valami érzelmi dolog, de szeretünk erre gondolni.”