back to top
2024. május 10. 06:05
KezdőlapMotoGPRins elárulta, miért lépett vissza, a következő futamhétvégét is kihagyhatja

Rins elárulta, miért lépett vissza, a következő futamhétvégét is kihagyhatja

Álex Rins elmondta, mi vezetett ahhoz a döntéséhez, hogy szombaton visszalépjen az Ausztrál Nagydíj hétvégéjének hátralévő részétől. Az LCR Honda pilótája számára kérdésessé vált a thaiföldi szereplés.

Álex Rins Japánban kísérelte meg először a visszatérést, miután a mugellói sprintfutamon elszenvedett balesetében eltörte a síp- és a szárkapocscsontját. A spanyol versenyző Motegiben még nem bírta a motorozást, így a pénteki nap után visszalépett, a két héttel később mandalikai futamon viszont a kilencedik helyen ért célba, ás ő volt a Honda legelőkelőbb helyen végző motorosa.

A fájdalmakkal küszködő Rins nem tudott leszállni a motorról a „dobogóval felérő” eredménye után

Ezért is volt meglepő, ami Phillip Islanden történt. A 27 éves pilóta ugyan nem jutott be a Q2-be az edzésen, de a tizenkettedik helyével megint csak ő volt a japán gyártó legjobbja. Szombaton viszont jött a hír, hogy nem folytatja a hétvégét, mivel fájdalmai voltak. Rins most részletesen beszámolt a körülményekről, illetve a döntés hátteréről.

Kettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a Q2-be

„Beszéltem [Ángel] Charte doktorral [a MotoGP főorvosával], aki beszélt a madridi orvosaimmal – nyilatkozta. – Ők pedig azt mondták, hogy a legjobb megoldás CT-vizsgálatot végezni a lábamon. Elmentünk Melbourne-be, hogy megcsináljuk. Szerencsére a [pénteki] baleset és a mandalikai erőfeszítéseim ellenére sem volt elmozdulás a lemezek, a csontok és minden más esetében.”

A fájdalom hátterét tehát a megszólalás pillanatában még nem ismerték, de minden bizonnyal más eredetű, mint a korábbi idegi alapú fájdalom, amely sokáig ellehetetlenítette a visszatérését. Persze felmerül a kérdés, hogy Indonéziában miben volt más a helyzet. Rins erre is válaszolt, mint ahogyan arról is beszélt, hogy mik az esélyek az ezen a hétvégén esedékes Thaiföldi Nagydíjon történő szereplését illetően.

„Mandalikán érzéstelenítőt használtam – jelentette ki. – Azonban [ez csak] tíz-tizenhárom körön át [hat], és minden alkalommal, amikor érzéstelenítőt teszek a lábamra, gyulladást kaphatok. Valami rossz dolog történhet az izommal. Elrepülök Madridba, egyeztetek az orvosaimmal, és készítek egy tervet. Ha el tudok menni Buriramba, akkor Buriramba megyünk, ha nem, akkor maradunk és gyógyulunk.”

Az LCR Honda versenyzője azóta el is utazott a spanyol fővárosba. Azt is elmondta, hogy korábban csak a most következő vagy az azt követő sepangi fordulóra tervezték a visszatérést. „Amit Mandalikán és az itteni első napon csináltunk, az extra volt – fogalmazott Rins. – Meglátjuk, hogy tudok-e kicsit többet gyógyulni.”