back to top
2024. május 11. 16:00
KezdőlapMotoGPMarc Márquez akár már jövőre visszavonulhat

Marc Márquez akár már jövőre visszavonulhat

Álex Márquez szerint bátyja akár már a jövő év végén visszavonulhat, ha nem kezdi el újra élvezni a versenyzést. A fiatalabb Márquez jövőre csapattársként is üdvözölheti majd a nyolcszoros bajnokot, ezért bízik benne, hogy bátyjának sikerül visszatalálnia régi önmagához a Gresininél.

Marc Márquez 11 évig volt a Honda pilótája, jövőre azonban már nem a japánok gyári alakulatát, hanem a Gresini Ducatit fogja erősíteni. Korábban azt nyilatkozta, hogy a váltás mellett felmerült benne az az opció is, hogy kihagyja a következő szezont, mivel évek óta nem élvezi a versenyzést.

Marc Márquez elismerte, felmerült, hogy év végén elhagyja a MotoGP-t

Álex Márquez szerint Marc számára a visszavonulás lehetősége az új csapat jelentette kihívások dacára is fennáll, ha nem sikerül a tervnek megfelelően újra megtalálni régi önmagát, a lelkesedéssel teli pilótát. Ennek egyik lába lehet a sikerekhez való visszatalálás, hiszen az 59 MotoGP-futamgyőzelemmel rendelkező legenda már több mint 700 frusztráló napja nem tudott a pódium legfelső fokára lépni.

„Meglátjuk, hogy az egy éves szerződése alatt újra élvezni fogja-e. Azt mondta nekem, hogy ha nem élvezi, akkor visszavonul, ez is egy lehetőség. Meg akarja nézni, hogy képes-e újra lelkesedni, illetve, hogy tud-e gyors lenni a sérülése után is. Bennem nincsenek efelől kétségek, de ő kételkedik, és erre minden oka megvan, hiszen én is ugyanígy kételkedtem magamban az utolsó Hondánál töltött évem után. Biztos vagyok benne, hogy Valencia után újra megtalálja az örömöt a versenyzésben – akkor nagyon gyorsan el fog tűnni minden, ami most a fejében kavarog.”

A testvérek egy verseny erejéig már voltak csapattársak, jövőre pedig mindketten a Gresini pilótái lesznek. Álex már egy éve az olasz istálló motorján ül, így elég jól leírhatta bátyja számára is, hogy mit vár rá a következő szezonban. „Egy kiscsapathoz jön – de ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk profik –, ami olyan, mint egy család, mindig együtt. Ez segíthet majd Marcnak újra élvezni a motorozást.”

A csapat jövőre sem fogja megkapni a legújabb konstrukciót, így felmerül, hogy mire számíthat egy előző évi motortól a Ducati új versenyzője. „Egy igazán jó motorblokkot várhat. Egy motort, amely sok visszajelzést ad” – válaszolta meg a kérdést a fiatalabb testvér.

Álex – aki szintén Hondáról váltott Ducatira – számára egyértelmű, hogy egy ilyen váltás esetén maradhat minden a régi kerékvágásban. „Ő 11 évig ugyanazt a motort vezette, így biztos, hogy sok mindenen kell majd változtatnia. Én is változtattam, pedig én csak három évig ültem Hondán, szóval képzeljétek el, hogy milyen lehet 11 után, de nem lesz ezzel semmilyen problémája, és a pályán is gyors lesz.”

Bagnaia szerint Marc Márquez mindenkinél gyorsabb lesz, amikor először felül a Ducatira

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a 30 éves legenda kikérte testvére véleményét a váltást illetően, most Álex abba is beavatta a nagyközönséget, hogy Marc számára nem ment egyszerűen a döntés, még az ő segítségével sem.

„Minden nap megváltoztatta a döntését. Sokszor – bár azért nem minden nap – beszéltem vele erről a témáról. Egyik alkalommal azt mondtam neki, hogy »sokszor változatod a véleményed, szóval most nem a Gresini Ducati pilótájaként, hanem testvérként adok tanácsot«. 2020 óta azt gondolom, hogy szüksége van a váltásra, és az érzelmeinek, valamint a szenvedélyének az újrafelfedezésére, amikor Motegiben a dobogón állt, nem látszott boldognak és a megszokott Marcnak sem. Ezért mondtam neki, hogy »oké, szükséged van a váltásra«.”