back to top
2024. július 23. 16:22
KezdőlapMagyarokHárom sorozatban is bajnoki címet szerzett a magyar tehetség, Számadó Máté

Három sorozatban is bajnoki címet szerzett a magyar tehetség, Számadó Máté

A mindössze 18 éves Számadó Máté kitartó munkájának és tehetségének köszönhetően folyamatosan lépdel előre a motorsportok ranglétráján. Idén a Hungarian Motorsport Academy támogatásával több sorozatban is megmérettette magát, ezek közül háromban bajnok is lett. A magyar bajnokság, az Európa-kupa és az Alpok-Adria motoros sorozatok idei győztese több dolgot is megtanult a szezon alatt.

„Ez a szezon nekem felemás volt” – kezdte önkritikusan az értékelést Számadó Máté a Career Brand Management számára, annak ellenére, hogy a 18 éves motoros a hétvégén az Alpok-Adria és az Európa-kupa idei kiírásának bajnoka lett. A fent említett bajnokságokkal párhuzamosan a német bajnokságban (IDM) is indult, ahol a tavalyi bíztató eredmények után komolyabb célokért akart küzdeni. Azonban az első futamok még nehezen indultak a fiatal pilótának, nem akartak jönni az eredmények, nem alakultak úgy a dolgok, ahogy tervezte, bukások, betegségek is hátráltatták. Talán pont a legjobbkor kattant át valami, hiszen nyár közepétől kezdve már eredményesebben ment a futamokon, és ezért is sajnálja, hogy a szezont a csapat nem tudta befejezni az IDM-ben.

Az ifjú tehetség igyekszik a realitás talaján maradni, ami a nyilatkozataiból is érezhető. „Az IDM-ben nyújtott teljesítményemmel nem vagyok teljesen megelégedve, de tudom, hogy nagyon erős mezőny volt, és a körülményekhez képest szerintem helytálltam. Ennek ellenére többet vártam magamtól” – fogalmazott.

„Az Alpok-Adrián és az Európa-kupában nyújtott teljesítményemmel elégedett vagyok, nyilván van pár dolog, amit máshogy csinálnék, de azért ez így jó volt” – emelte ki közvetlenül azután, hogy szombati második helyével a sorozat bajnokává vált.

Az utolsó versenyhétvégét a horvátországi Grobnik versenypályáján rendezték, a magyar versenyző jelentős előnyből várhatta a fordulót. A kétfutamos, változó időjárással nehezített záróeseményen magabiztosan hódította el a bajnoki címeket.

Számadó Máté, 2023
Fotó: Career Brand Management

Azonban a következő időszakban sincs megállás a magyar motorosnak, az elkövetkezendő hetekben igyekszik majd magát minél jobban felkészíteni a következő szezonra. Mind mentálisan, mind fizikálisan szeretne fejlődni és kiegyensúlyozott maradni, ahogy az utóbbi hónapokban sikerült. „Szeretnék az új bajnoki rajtig a mostaninál jobb formába kerülni, szeretném elhagyni a 300 köbcentis kategóriát és fellépni a 600-asba” – emelte ki Számadó Máté. Az még nincs letisztázva, hogy melyik bajnokságban indul, de a következő hónapok erre a kérdésre is választ adnak majd.

Ami pedig a hosszú távú ambíciókat illeti, az egyik célja, hogy eljuthasson a Superbike-világbajnokság égisze alá tartozó Supersport sorozat mezőnyébe. Ez hatalmas kiugrási lehetőség lenne, ahol, ha valaki jól szerepel, akkor megfelelő szponzori támogatással akár a Superbike-vb-részvétel is megvalósítható. Igen jó úton halad tehát az álmai megvalósításához a 18 éves Számadó Máté, aki a sikerek mellett is igyekszik a lehető legtöbbet tanulni a versenyhelyzetekből, hogy minél tovább fejlődhessen.