back to top
2024. május 01. 09:58
KezdőlapMoto2Acosta: Ez volt pályafutásom legnagyobb hibája

Acosta: Ez volt pályafutásom legnagyobb hibája

Pedro Acosta bukott a Moto2-es Ausztrál Nagydíj rajtját megelőző kivezető körön. Az esés után még időben megjavították a motorját, és végül a kilencedik helyen tudta befejezni a versenyt, de így is fontos pontokat veszített el. A fiatal tehetség utólag nem próbálta másra hárítani a felelősséget, elismerte a hibáját. A Moto2-es világbajnokság tabelláját vezető spanyol és csapatfőnöke értékelte a történteket.

Nehéz versenye volt Ausztráliában a Moto2-es bajnokság tabelláját vezető Pedro Acostának. A rossz időjárási körülmények között megrendezett futamon már a kivezető körben beütött a baj a spanyol versenyző számára, aki a Jack Miller nevét viselő 4. kanyarban bukott, aminek következtében ráadásul a motorja is megsérült. „Ez volt a legbutább hibám a karrierem alatt” – ismerte el később az Instagramon.  A Red Bull KTM Ajo csapata a márka többi szerelőjével kiegészülve időben ki tudta javítani a gépet, Acostának viszont így is az utolsó, 31. helyről kellett indulnia, ráadásul felzárkózását az eső is nehezítette.

Már a rajt előtt dráma volt a Moto2-ben, Arbolino nyerte a félbeszakított futamot

„Az év elején nem ment jól nekünk a nedves pályán való versenyzés. Kemény volt a [futam] eleje, a probléma, hogy ha hátul vagy, akkor nem látsz semmit. Az első öt-hat körben fel kellett állnom ahhoz, hogy érzékeljek valamit az előttem történő dolgokból. Amikor 17. vagy 18. voltam, már többet láttam, és gyorsabb is tudtam lenni, de azt, hogy ilyen sokan voltak előttem, nehéz volt kezelni” – mondta el verseny után.

A 19 éves versenyző hibájával kapcsolatban Aki Ajo, a KTM Moto2-es alakulatának csapatfőnöke is megszólalt. „Amennyire vissza tudok emlékezni, ez volt az egyik legnehezebb verseny amióta a Moto2-ben vagyunk. Ilyen vizes és szeles körülmények között nagyon trükkös a gumikat a megfelelő működési tartományba hozni. A versenyirányítás jó döntést hozott a piros zászló belengetésével. Sajnos Pedro bukott a bemelegítő körben, de az egész csapat – beleértve a Moto3-as és KTM-es brigádot is – keményen dolgozott azért, hogy részt vehessen a futamon.”

A futam délelőttjén 12 fok volt a hőmérséklet a pálya környékén, és ezen a korábban említett erős szél csak rontott. Jól leírja az akkori helyzetet az, amit Tony Arbolino – a verseny győztese – mondott humorosan a sajtónak, miszerint „ezek között a körülmények között nem fél-, hanem dupla pontokat kellet volna kapnunk”.

„A bukás befolyásolta a versenyemet. Az igaz, hogy nem volt olyan sok víz a pályán, de a szél elég erős volt, közel az 50-60 km/h-hoz. Pályafutásom talán legnevetségesebb hibáját követtem el, soha nem gondoltam volna, hogy a kivezető körben fogok egyszer elesni, de hát az élet már csak ilyen. Sikerült mérsékelnünk a veszteséget a visszajövetel után. Így [legalább] kiderült, hogy versenyképesek vagyunk vizes körülmények között, és sok pozíciót, illetve fontos pontokat sikerült szereznem a bajnoki címért folytatott küzdelemhez. Köszönöm a csapat minden tagjának, hogy helyrehozták a motoromat. Egyszerűen csodálatosak vagytok. Most itt az idő Thaiföldre és a következő versenyre gondolni” – nyilatkozta a KTM bajnokesélyes pilótája.

A MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

Acosta eredetileg az 5. helyről indult volna a versenyen, de a bukás miatt csak a mezőny végéről próbálhatott meg felzárkózni az elöl haladókra. Öt kör letelte után már pontszerző pozícióban volt, amikor pedig az időjárás miatt félbeszakították a versenyt, akkor a 9. helyen motorozott, ezzel 3,5 pontot szerzett. Azért csak ennyit, mert a kényszerű korai leállás miatt csak a teljes futamra vonatkozó pontok felét osztották ki a pilótáknak. A hétvégét megelőzően a 2021-es Moto3-bajnoknak 65 pont előnye volt Arbolinóval szemben, ez mostanra 56 egységre zsugorodott. Azonban a hibája ellenére is már Thaiföldön esélye lesz bebiztosítani újabb bajnoki címét Acostának, aki jövőre a MotoGP-ben szereplő Tech3 GasGas versenyzője lesz.