back to top
2024. május 03. 15:01
KezdőlapMagyarokVilágbajnoki futamon indul Valenciában Farkas Kevin

Világbajnoki futamon indul Valenciában Farkas Kevin

Farkas Kevin szabadkártyával részt vesz a JuniorGP-világbajnokság valenciai hétvégéjén. A magyar versenyző jövőre a Red Bull Rookies Cup mellett ebben a sorozatban is teljes szezonon át fog szerepelni.

Farkas Kevin a magyar motorsport fiatal tehetséges versenyzője óriási előrelépést tett a 2023-as szezonban. Az idei évet a Red Bull MotoGP Rookies Cupot 31 ponttal zárva, az összetettbeli 17. helyet szerezte meg. Ilyen szenzációs eredményt eddig még egyetlen magyar versenyzőnek sem sikerült elérnie a történelemben ebben a nívós versenysorozatban. Mindezek által a 2024-es szezonra is meghívást kapott a MotoGP betétfutamaira, hogy a 26 fős mezőnyben, a világ számos országából érkező pilótáival versenyezhessen.

A Red Bull Rookies Cup sorozat a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto3-as kategóriájának előszobája. Farkas Kevinnek minden adott, hogy az előre látható fejlődése után 2024-ben ismét egy nagyobb előrelépésre lesz képes, így 2025-ben, amikor a 18. életévét is betölti, már szerepelni tudjon a világ legjobbjai között. Ez Magyarország számára 2010 óta nem adatott meg a gyorsasági motorsportban. A HMA (Hungarian Motorsport Academy) versenyzője előtt rendkívül fontos szezon áll, és eredményeivel szeretne bizonyítani.

 

A MotoGP betétfutamain kívül meghívást kapott a JuniorGP-világbajnokság mezőnyébe is. Ebben a bajnokságban is 15 éves kortól lehet részt venni, és a világ valamennyi országából kerülnek fel pilóták a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyébe. A 2023-as évet tekintve például a JuniorGP mezőnyének 30 százaléka tud továbblépni a Moto3-as világbajnokságra a 2024-es szezonra.

Farkas Kevinnek célja a két bajnokságban való eredményes részvétel, hogy a magyar motorsport éppen fellendülésben lévő projektjei révén 2025-ben adott esetben már magyar versenypályán a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto3-as mezőnyében szerepeljen hazai közönség előtt. A két bajnokság összesen 14 futamból áll. Mindenekelőtt azonban idén november első hétvégéjén vár még rá egy fontos megmérettetés: a JuniorGP-világbajnokságon fog részt venni szabadkártyával. Ezt a lehetőséget kimagasló eredményei miatt kaphatta meg. A spanyol nemzetiségű Husqvarna Laglisse csapatának versenyzőjeként fog debütálni a bajnokság utolsó, valenciai versenyhétvégéjén.