back to top
2024. május 01. 00:28
KezdőlapMoto2Már a rajt előtt dráma volt a Moto2-ben, Arbolino nyerte a félbeszakított...

Már a rajt előtt dráma volt a Moto2-ben, Arbolino nyerte a félbeszakított futamot

Tony Arbolino nyerte az Ausztrál Nagydíjat a Moto2-esek között Arón Canet és Fermín Aldeguer előtt, de mivel idő előtt félbeszakították a futamot, csak fél pontokat osztottak. Pedro Acosta már a rajt előtt elesett, de egészen a kilencedik helyig zárkózott vissza a rengeteg esést hozó viadalon.

A Moto3-asok után a Moto2-es mezőnyt is eső fogadta az Ausztrál Nagydíj vasárnapi napján. A pole pozíciót az egész hétvégén kiváló formában teljesítő Fermín Aldeguer szerezte meg 1:31.888 másodperccel, 342 ezreddel megelőzve Arón Canetet, mellőlük pedig Alonso López várhatta a rajtot. A bajnokságot vezető Pedro Acosta az ötödik helyet szerezte meg a rajtrácson, míg az őt a futam előtt 65 ponttal követő Tony Arbolino a nyolcadik lett az időmérőn.

Roncsderbi, drámai esés és utolsó körös előzés után Öncü nyerte az esős Moto3-as versenyt

A dráma már a rajt előtt bekövetkezett, ugyanis a KTM Ajo versenyzője a kivezető körben bukott, egészen pontosan a 4-es kanyarban. A motorja meglehetősen nehezen indult be, és végül a szabályok értelmében nem is állhatott fel az eredeti rajtpozíciójába, csupán az utolsó helyről kezdhette meg a viadalt.

Canet lerajtolta Aldeguert, ám utóbbi hamar visszavette a vezetést, sőt, López feljött a második helyre. Utána López átvette a vezetést, de pillanatokkal később elesett. Csapattársa szintén visszaesett, az élre pedig így Sergio García állt, Filip Salačot és Arbolinót megelőzve. Acosta eközben próbált zárkózni, és a huszonnegyedik helyen zárta a 2. kört.

A 3. körben a Marc VDS Racing versenyzője megelőzte a cseh motorost, így megszerezte a második helyet, miközben Darryn Binder bukott, majd Zonta van den Goorbergh és csapattársa, Barry Baltus is elesett. Eközben García már másfél másodperccel vezetett. A spanyol pilóta azonban a 4. körben egy hatalmas highside-ot mutatott be, majd másodpercekkel később Salač, utána pedig a korábban negyedik helyen álló Sam Lowes is eldobta a motort, sőt, Jake Dixon és Mattia Casadei is elesett.

Ennek következtében Arbolino több mint 10 másodperccel vezetett Aldeguer előtt, Canet pedig a harmadik helyen állt. Acosta az 5. kör végére már a tizedik pozícióban haladt. Két körrel később aztán feljött a kilencedik pozícióba, megelőzve Marcos Ramírezt. Ami az élmezőnyt illeti, Canet utolérte Aldeguert, majd a 9. körben el is ment mellette, így megszerezte a második helyet. Nem sokkal később Celestino Vietti volt az újabb bukó versenyző.

A következő körben aztán váratlanul megszakították a futamot, és aztán nem is indították újra. Mivel nem teljesítették a verseny kétharmadát, csak fél pontokat osztottak, így a győzelem örvényére hosszú idő után visszatérő Arbolino 12,5 pontot szerzett, és 56 egységre csökkentette a hátrányát Acostával szemben, de a spanyol pilóta így is világbajnok lehet jövő héten. A második helyet Canet, a harmadikat Aldeguer szerezte meg.

A Moto2 Phillip Island-i futamának végeredménye