back to top
2024. május 12. 12:05
KezdőlapMotoGPTörölték a MotoGP sprintfutamát, véget ért az Ausztrál Nagydíj hétvégéje

Törölték a MotoGP sprintfutamát, véget ért az Ausztrál Nagydíj hétvégéje

Bő fél órával a tervezett kezdés előtt a MotoGP bejelentette, hogy törölték a Phillip Island-i sprintfutamot. Ezzel véget ért az Ausztrál Nagydíj hétvégéje, hiszen ez lett volna az utolsó esemény a programban.

Baljósak voltak az időjárás-előrejelzések az Ausztrál Nagydíj hétvégéje előtt a vasárnapi napra vonatkozóan. A meteorológusok esőt jósoltak, és ami a mezőny számára még nagyobb gond, hogy erős szelet. Bizonyos prognózisok akár 80 km/h feletti széllökéseket sem tartottak kizártnak, és a felvételek alapján valóban nagy a vihar a helyszínen.

A MotoGP mindent megtett annak érdekében, hogy minél több pontot ki lehessen osztani a hétvégén. Pénteken bejelentették, hogy lényegében megcserélik a sprint- és a főfutam időpontját, így a fontosabbik eseményt problémamentesen és biztonságosan meg tudták rendezni. Ráadásul igencsak emlékezetesen alakult, hiszen Johann Zarco az utolsó körben állt az élre, és megszerezte pályafutása első királykategóriás győzelmét.

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Szombaton aztán újabb döntést hoztak a menetrend módosításáról: mindhárom kategória versenyének rajtját egy órával előrébb hozták a tervezettnél, illetve rendkívüli módon a Moto2 és a Moto3 mezőnyének is tartottak bemelegítést. A Moto3-as viadal le is zajlott, bár rengetegen elestek, ami meglehetősen baljós előjel volt.

Roncsderbi, drámai esés és utolsó körös előzés után Öncü nyerte az esős Moto3-as versenyt

A középső géposztály versenye még inkább aggodalomra adott okot, hiszen egyrészt ott is rengetegen buktak, majd piros zászlóval leintették a futamot. Így jöhetett volna a MotoGP sprintje, ám szintén nem jelentett jót, hogy a csapatok garázsai zárva voltak, és úgy tűnt, hogy nem nagyon készülődnek a megmérettetésre.

Már a rajt előtt dráma volt a Moto2-ben, Arbolino nyerte a félbeszakított futamot

A háttérben természetesen zajlott a megbeszélés, hogy mi legyen a 13 körösre tervezett versennyel. Ennek részletébe egy pillanatra a televíziónézők is belehallgathattak, hiszen a közvetítésből jól kivehető volt, hogy Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke azon a véleményen volt, hogy nem kéne megrendezni a sprintfutamot.

Az olasz szakember szavai végül meghallgatásra találtak, és bő 30 perccel a tervezett kezdés előtt hivatalossá vált, hogy nem lesz verseny, így véget ért az Ausztrál Nagydíj hétvégéje. Néhány versenyző még kiment a hoppon maradt szurkolókhoz, de más nem maradt a nézők számára. Ezzel eldőlt, hogy Francesco Bagnaia 27 pontos előnnyel várja a jövő héten esedékes Thai Nagydíjat.