back to top
2024. május 13. 04:16
KezdőlapMotoGPÓriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Hihetetlen utolsó kör után Johann Zarco nyerte az Ausztrál Nagydíjat, így életében először nyert a MotoGP-ben. Francesco Bagnaia tovább növelte előnyét a szinte végig vezető Jorge Martínnal szemben, míg Fabio Di Giannantonio először állhatott fel a dobogóra a királykategóriában.

Rendhagyó módon nem a sprint-, hanem a főfutamot rendezték meg az Ausztrál Nagydíj szombati napján. Ennek oka, hogy vasárnapra mostoha időjárási körülményeket jósolnak, ezért úgy döntöttek, hogy ha valami elmarad, akkor inkább a rövidebb verseny maradjon el, és a hosszabbikat biztonságos körülmények között tartsák meg.

Változik az Ausztrál Nagydíj menetrendje, szombatra tették a MotoGP-futamot

A pole pozíciót Jorge Martín szerezte meg körrekorddal, A spanyol pilóta a pályafutása legjobb időmérős eredményét beállító Brad Bindert és Francesco Bagnaiát előzte meg, Elölre a közepeseket választó Raúl Fernándezt, Joan Mirt és Franco Morbidellit leszámítva mindenki a keményet választotta, hátulra pedig a lágyak mellett döntő Martín, Marc Márquez, Pol Espargaró és Raúl Fernández kivételével a teljes mezőny a közepesre voksolt.

Martín óriási körrekorddal szerezte meg a pole-t Ausztráliában, Bagnaia szintén az első sorból indul

A rajt után Martín kiválóan jött el, és bár egy pillanatra úgy tűnt, hogy lehet esélye az előzésre, végül Binder maradt a második. A hazai pályán Jack Miller feljött a negyedik helyre, majd ideiglenesen a címvédő mellett is elment. Utána viszont nemcsak vele, hanem Fabio Di Giannantonióval és Marc Márquezzel szemben is pozíciót vesztett.

Martín és Binder elléptek a mezőnytől, Bagnaia viszont nem tudott velük menni, sőt, Di Giannantonio a 3. körben megelőzte a gyári Ducati versenyzőjét. Johann Zarco aztán elment az idősebbik Márquez mellett, de a nyolcszoros világbajnok aztán visszaelőzte a francia pilótát, és ő vehette üldözőbe Bagnaiát.

Ebből azonban nem lett semmi, hiszen az 5. kör végén Zarco a célegyenesben visszaelőzte Márquezt. Azonban mindez csak átmeneti volt, mert a Pramac pilótája elmérte a 4-es kanyart, így elveszítette az ötödik pozíciót, de csak pár másodperc erejéig, hiszen utána ő is vissza tudott támadni. Sőt, a gyári Honda motorosának hátrafelé kellett figyelnie, hiszen Aleix Espargaró megtámadta őt.

A 10. körre Martín már 2,5 másodperccel vezetett, de Bindernek és Di Giannantoniónak is 1 másodperc feletti volt az előnye az előtte lévőhöz képest. Bagnaia kicsit elkezdett közeledni honfitársára, Zarco pedig nem tudta támadni őt. Ahogyan Márquez sem a francia pilótát, akinek elkezdhetett fogyni a lágy hátsó gumija.

A futam, sőt, a MotoGP-t tekintve a nap első bukását Joan Mir produkálta a 11. körben, aki Luca Marinivel és Augusto Fernándezzel csatázott, és előbbivel összeért. Bagnaia eközben 1 másodpercen belülre került Di Giannantonióhoz képest. Hátrébb Marc Márquez egyre inkább visszaesett, és előbb Aleix Espargaró, majd Miller is elment mellette, sőt, a gyári KTM versenyzője az állandó mezőny legidősebb tagját is maga mögé utasította.

A következő esés Augusto Fernández mutatta be a 4-es kanyarban. Ami az élmezőnyt illeti, Binder tempója szintén beszakadt, így ő, Di Giannantonio és Bagnaia már szinte 1 másodpercen belül voltak a 15. körben, sőt, a címvédő mögött szorosan ott loholt Zarco. Marc Márquezt időközben már öccse, Álex is megelőzte, így visszaesett a kilencedik helyre.

A francia pilóta jelenléte miatt aztán Bagnaia ismét leszakadt honfitársától, aki pedig Bindert támadhatta. A Gresini pilótája aztán a 18. körben meg is előzte ellenfelét, így már a második helyen állt. Mindeközben viszont Bagnaia és Zarco ismét visszajöttek rájuk, így egy négyes boly alakult ki a másodiktól az ötödik pozícióig.

A 22. kör elején aztán Zarco megelőzte Bagnaiát, így feljött a negyedik helyre, nem sokkal korábban pedig Bindernek nem sikerült elmennie Di Giannantonio mellett. Mögöttük Álex Márquez eközben már a hatodik pozícióig zárkózott fel, Aleix Espargaró pedig visszaelőzte Millert. Marc Márquez ekkor már csak a tizedik volt, hiszen Bezzecchi is maga mögé utasította.

A 23. körben Binder bevetődött Di Giannantonio mellé a 4-es kanyarban, és visszaszerezte a második helyet. A következő kör elején aztán Di Giannantoniót Zarco is megtámadta, így az olasz versenyző elvesztette a dobogós helyet. Mögöttük Espargaró és Miller is megelőzte Álex Márquezt, Marc Márquez pedig a tizenharmadik helyre esett vissza.

Martín előnye közben rohamosan csökkent. Binder aztán három pozíciót is bukott a sikánban, és az ötödik helyig csúszott vissza. Az utolsó körre Martín teljesen elfogyott, és Zarco meg is előzte őt, és Bagnaia is elment mellette. Ezt követően Di Giannantonio és Binder is megelőzte Martínt.

Zarco ezzel pályafutása első győzelmét aratta a MotoGP-ben, a huszadik dobogójával jött ez össze. Bagnaia szintén boldog lehet, hiszen ezzel 27 pontra növelte előnyét Martínnal szemben. Di Giannantonio pedig karrierje első dobogóját szerezte meg a királykategóriában, nem sokkal azután, hogy eldőlt, nem maradhat a Gresininél. A hatodik helyet Bezzecchi szerezte meg.

A MotoGP Phillip Island-i futamának végeredménye