back to top
2024. május 13. 02:43
KezdőlapMotoGPMartín óriási körrekorddal szerezte meg a pole-t Ausztráliában, Bagnaia szintén az első...

Martín óriási körrekorddal szerezte meg a pole-t Ausztráliában, Bagnaia szintén az első sorból indul

Jorge Martín saját körrekordját megdöntve szerezte meg a pole pozíciót az Ausztrál Nagydíj időmérőjén a MotoGP-ben, Brad Bindert és Francesco Bagnaiát megelőzve. A japán gyártók versenyzői közül kizárólag Marc Márquez jutott be a Q2-be a bukás nélküli kvalifikáción.

Magyar idő szerint éjszaka rendezték az Ausztrál Nagydíj időmérőjét a MotoGP mezőnye számára, ám Álex Rins nélkül, aki fájdalmak miatt visszalépett a hétvége további részétől. Az első szakasz Brad Binder, Jack Miller, Maverick Viñales, Jorge Martín, Pol Espargaró, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio, Enea Bastianini, Aleix Espargaró és Johann Zarco részvétele nélkül zajlott, hiszen ők már pénteken bejutottak a Q2-be. A második szabadedzésen a Pramac spanyol versenyzője volt a leggyorsabb.

Kettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a Q2-be

Az első mért kört Álex Márquez teljesítette, ám 1:36.394 másodperces ideje korántsem volt mérvadó. Az első körök után Francesco Bagnaia 1:28.784-gyel állt az élre, 367 ezreddel megelőzve Fabio Quartararót, és további 14 századdal Marc Márquezt. Utána viszont visszaesett a még mindig továbbjutást érő második helyre, hiszen Augusto Fernández mögé, aki 1:28.435-tel vette át a vezetést, 108 ezreddel megelőzve a címvédőt, aki mindössze 1 ezreddel bizonyult gyorsabbnak a nyolcszoros világbajnoknál.

A hajrában Bagnaia javítani tudott, így 1:28.160-as idővel átvette a vezetést, míg Fernández és Márquez nem tudott javítani. Az utolsó körben viszont nem gyorsult a címvédő, ugyanakkor maradt az élen, a Honda pilótája viszont megelőzte honfitársát, és 77 ezredes hátránnyal a második lett, így ő szerezte meg a második továbbjutó helyet. Öccse 87 ezreddel maradt le a Q2-ről, mögöttük pedig a főfutamot háromhelyes rajtbüntetéssel kezdő Augusto Fernández, Raúl Fernández, Joan Mir, Fabio Quartararo, Luca Marini, Miguel Oliveira, Franco Morbidelli és Nakagami Takaaki volt a sorrend.

A Q2 első próbálkozásai után Martín 1:27.869-cel állt az élre, 213 ezreddel megelőzve Bindert, és további 189-cel Bagnaiát. A Pramac versenyzője aztán tovább javított, egészen pontosan 23 ezreddel. A dél-afrikai és az olasz pilóta nem tudtak gyorsulni, mögöttük pedig Zarco, Aleix Espargaró, Viñales, Di Giannantonio, Miller, Pol Espargaró, Bezzecchi, Bastianini és az idő nélküli Márquez volt a sorrend a félidőben.

Néhányan más ritmusban motoroztak a többiekhez képest, és Viñales szűk 6 perccel a vége előtt feljött az ötödik helyre, megelőzve csapattársát. Ezután természetesen megérkeztek a többiek, és megkezdődött a véghajrá. A nagy tűzijáték előtt Pol Espargaró feljött az ötödik pozícióba, majd pedig Martín igencsak megdöntötte saját pályacsúcsát, és 1:27.245-re módosította legjobb körét. Binder 416 ezreddel, míg Bagnaia további 5 századdal maradt el tőle. Mögöttük Aleix Espargaró, Zarco, Di Giannantonio, Márquez, Miller, Viñales, Bezzecchi, Pol Espargaró és Bastianini lett a sorrend. A végén volt még egy közjáték, hiszen Miller a mezőny többségével ellentétben szeretett volna még egy gyorskört futni, de feltartották, elsősorban az idősebbik Espargaróra volt dühös.

A MotoGP Phillip Island-i időmérőjének végeredménye