back to top
2024. május 03. 09:45
KezdőlapMotoGPBüntetés járt Quartararo feltartásáért, de nem ezen múlt a továbbjutása

Büntetés járt Quartararo feltartásáért, de nem ezen múlt a továbbjutása

Augusto Fernández háromhelyes rajtbüntetést kapott az Ausztrál Nagydíj főfutamára, miután az edzés végén feltartotta Fabio Quartararót. Bár a francia versenyző akkor dühösnek tűnt, később leszögezte, hogy amúgy sem került volna be a Q2-be.

Fabio Quartararo csupán a tizenhetedik helyen végzett az Ausztrál Nagydíj edzésén, így pénteken nem jutott be a Q2-be. Az utolsó gyorskörén Augusto Fernández feltartotta őt, így ki kellett mennie a bukótérbe, és esélye sem volt a javításra. A Yamaha pilótája dühösen reagált az esetre, de valójában neki olyan sokat nem számított az incidens.

Kettős KTM-elsőséggel zárult az első nap Ausztráliában, Bagnaia megint nem jutott a Q2-be

Ellentétben a spanyol pilótával, ugyanis őt három hellyel hátrasorolták, így a szombatra áttett főfutamon ennyivel hátrébb fog rajtolni az időmérőn elért helyezésénél. „Nincs mentségem, nem láttam [Quartararót] – vállalta magára a felelősséget Fernández. Ellenfele viszont hangsúlyozta, hogy az idején talán javíthatott volna, de számára teljesen mindegy volt, mert a továbbjutásra egyébként sem lett volna esélye azzal a körrel.

„Ott már fél másodperces lemaradásban voltam – nyilatkozta a 24 éves motoros, majd összehasonlította mostani szereplését a tavalyival. – Talán egy kicsit javítottam volna, de a Q2-re nem volt esély. Az 1:29.4 másodperces legjobb időmmel már egyértelműen a határon voltam. Tavaly ötödik lettem az időmérőn, most a tizenhetedik vagyok. Ez abszurd.”

Quartararo mostanában valóságos hullámvasúton van, hiszen hétvégéről hévégére jelentősen változnak az eredményei. Indiában dobogóra állhatott, ráadásul a második helyért harcolt, hogy aztán Japánban csupán a tizedik helyen érjen célba. A múlt heti Indonéz Nagydíjon ismét harmadik lett, Phillip Islanden viszont egyelőre nem találja a ritmust.

„A fordulékonyság és az agilitás, amelyek korábban jellemezték a motort, teljesen eltűntek – magyarázta 2021 MotoGP-világbajnoka, aki nem tudja mire vélni a történteket. – Az erősségünk a gyengeségünkké vált. Nem értem, mi történik. Indiában dobogó, Japánban katasztrófa, aztán legutóbb Indonéziában ismét dobogó. Tanácstalan vagyok.”

Quartararo annyit azért tud, hogy Mandalikán feküdt nekik az új gumik szerkezete. Most viszont épp az ellenkezője történik, legalábbis a francia pilóta szerint, hiszen úgy véli, a mostani abroncsok ellenfeleiknek kedveznek. „Nem tudunk jól bánni a gumikkal – jelentette ki. – A jelenlegi abroncsokon a többi motor gyorsabb, és ez negatív hatással van ránk.”

Változik az Ausztrál Nagydíj menetrendje, szombatra tették a MotoGP-futamot

A francia versenyző a közelmúlt statisztikája alapján nem lehet túlzottan optimista: utoljára az Argentin Nagydíj időmérőjén sikerült továbbverekednie magát a Q1-ből, azóta hétszer próbálkozott a kvalifikáció első szakaszában, mindannyiszor sikertelenül. Ami a versenyt illeti, szerinte a menetrend megváltoztatása nem igazán befolyásolja az eredményét, és csak egyetlen tényezőben tud bízni. „Tavaly minden edzésen jobbak lettünk, ahogyan a pálya felgumizódott.”