back to top
2024. május 04. 06:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elismerte, hogy nem elég magabiztos

Marc Márquez elismerte, hogy nem elég magabiztos

Nem sikerült bejutni a Q2-be Marc Márqueznek, ráadásul kétszer is bukott a pénteki edzések közben. A spanyol versenyző ezután őszintén beszélt problémáiról és önbizalomhiányról. Pénteken Álex Rins volt a Honda legeredményesebb pilótája, Márquez erről a kérdésről sem rejtette véka alá véleményét.

Eseménydús pénteken van túl Marc Márquez, hiszen ő produkálta a pénteki nap első bukását. A Honda versenyzője a 10-es kanyarban vesztette el uralmát motorja felett. A spanyol versenyző ezután egész nap csak küszködött a pályán, az első szabadedzésen a 12. helyet tudta megszerezni. A Q2-be jutásról döntő edzésen csak a 16. helyen végzett, ráadásul ez alkalommal is meglátogatta a kavicságyat, a 10-es kanyar újra megtréfálta a hatszoros MotoGP-bajnokot.

„Nincs túl sok önbizalmam, és a korai bukás az első szabadedzésen nem segített ezen. Alapvetően nem vagyok elég magabiztos, és itt gyors kanyarok vannak, a leggyorsabbakban nem is nyomom, csak gurulok. Egyedül a lassú kanyarokban megyek, aztán ezekben is esem el, de így bukni legalább elég biztonságos. Kizárólag a gyors kanyarok azok, ahol pillanatnyilag nem érzem jól magam” – mondta el az edzések után.

Márqueznek nincs szerencséje a Phillip Island-i pálya 10-es kanyarjával. A mostani hétvégén elszenvedett két itteni bukásához hasonlóan négy éve szintén gondjai akadtak ebben a lassú jobbosban. Akkor azonban nem került a földre, hanem egy fantasztikus mozdulattal elkerülte az esést, több mint 70 fokos dőlésből hozta vissza motort a Lukey Heights (Len Lukey ausztrál versenyző, a pálya építtetője, és első tulajdonosa volt) nevet viselő 9-es kanyar utáni fordulóban.

„Két esetem is volt ma a tízes kanyarban. A másodikra gondol? Akkor csak megállítottam a motort – reagált viccesen a pilóta. – Közel voltam ahhoz, hogy megmentsem, mint 2019-ben, de nem sikerült. Jó nap volt, nem rossz, az volt, amire számítottam. A tízes kanyarban történtek nem segítettek, nem igazán mentünk jól”.

A pénteki nap legjobb Hondával elért eredményét meglepetésre nem Márquez, hanem Álex Rins mondhatja a magáénak, aki a 12. helyet hozta el az edzésről. A jövőre már a Gresini pilótájaként versenyző motoros ennek a kérdésnek nem tulajdonított túl nagy jelentőséget az Autosport.com szerint.

„Teljesen másfajta módon vezet, de ez a stílus jól áll a Hondának. Közel vagyunk a szintjéhez, összehasonlítottam az adatainkat, hogy megértsem, miért gyorsabb egy tizeddel. Én követettem valakit, ő valaki mást, szóval nem úgy mentünk, mint amikor a legjobb köridőt üldözzük. A versenytempónk hasonló az övéhez.”

Természetesen a hétvége menetrendjének megváltozásáról is megkérdezték a nyolcszoros bajnokot. A 30 éves pilóta alapvetően pozitívan állt az intézkedéshez, azt azonban kiemelte, hogy ez jelentősen megnehezítheti majd a versenyre történő felkészülést.

Változik az Ausztrál Nagydíj menetrendje, szombatra tették a MotoGP-futamot

„A sprint ez által nem fog sokat változni, de a főfutam igen, hiszen kevesebb időnk lesz megérteni a hátsó gumit. Inkább valamiféle szerencsejáték lesz, hiszen nem tudjuk, hogy mennyi gumit fogunk elfogyasztani. Mi mindig elfogadjuk és követjük a versenyirányítás és a bajnokság utasításait arról, hogy mit kell tenni” – tette hozzá.