back to top
2024. május 02. 17:33
KezdőlapMotoGPZarco szaltóval ünnepelte meg első győzelmét, Di Giannantoniónak össze kell szednie magát

Zarco szaltóval ünnepelte meg első győzelmét, Di Giannantoniónak össze kell szednie magát

Johann Zarco és Fabio Di Giannantonio számára is rengeteget jelentett az Ausztrál Nagydíjon elért első MotoGP-győzelem, illetve -dobogó. Francesco Bagnaia végig nyugodt maradt, és kiemelte, ismét egy nehezen induló hétvégén sikerült sok pontot szereznie.

Sokáig úgy tűnt, hogy Jorge Martín sima győzelmet arat az Ausztrál Nagydíj főfutamán, amelyet rendhagyó módon szombaton rendeztek meg. A spanyol pilóta előnye 3 másodperc felett is volt az őt üldözőkkel szemben, a hajrára viszont minden felborult. Gumijai, különösen a lágy hátsó, annyira elfogytak, hogy végül nemhogy a győzelem, de a dobogó sem lett meg neki, és csak az ötödik helyet szerezte meg.

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Ezzel pedig lehetőséget teremtett csapattársa, Johann Zarco számára, hogy életében először nyerjen a MotoGP-ben, és ő ezt ki is használta. A francia versenyző az utolsó körben előzte meg a spanyol pilótát, majd jött Francesco Bagnaia és Fabio Di Giannantonio is. A 33 éves motoros 2016-ban, még a Moto2-ben győzött utoljára, ezt pedig a jól ismert, de régen látott szaltóval ünnepelte meg.

„Nagyon jó érzés, nagyon jó itt lenni – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A rajtom remekül alakult, utána pedig elég gyors voltam Pecco mögött. Nem maradtam le a többiektől, akik az élen voltak, csak Martín húzott el teljesen. Próbáltam a lehető legjobban megóvni a hátsó gumit, mert tudtam, hogy az utolsó néhány körben normál esetben jól tudom kezelni az abroncsot. Láttam, hogy a gumi mozgolódik, de volt még benne. Aztán próbáltam támadni, amikor benne voltam ebben a bolyban, és meglepődve láttam, hogy Martín teljesen visszaesik. Azt mondtam [magamban], hogy »itt a lehetőség«, és próbáltam előzni. Eléggé rendben volt, utána pedig igyekeztem felszedni a motort. Ennyi futam után elsőként átszelni a célvonalat, ez rengeteg érzelmet jelent.”

Bagnaiának ugyan nem jött össze az újabb győzelem, de így is kifejezetten boldog lehet, hiszen 27 pontra növelte előnyét a tabellán Martínnal szemben. A címvédő igyekezett higgadt maradni, és a végén ő is lecsapott a kínálkozó lehetőségre. Mindezt azok után, hogy a múlt heti indonéziai fordulóhoz hasonlóan ezúttal is a Q1-ben kellett kezdenie az időmérőt.

„Láttam, hogy a srácok az élen húzzák, túlságosan is – utalt Martínra és Brad Binderre. – A hátsó abroncsom nagyon kipörgött, úgyhogy az egész futamon próbáltam nyugodt maradni, tudtam, hogy nagyon hosszú a verseny. A végén pedig láttam, hogy közeledünk Jorgéra. A viadal utolsó szakaszában Johann nagyon erős volt, én pedig próbáltam követni őt. Amikor megelőzte Martínt, igyekeztem ezt kihasználni, és tökéletesen alakult. Nagyon boldog vagyok. Újabb nehezen induló hétvége, de sokat sikerült fejlődnünk. Rengeteget dolgoztunk a közepes [gumin], a dobogó pedig fantasztikus, és ismét sok pontot szereztem.”

Zarcóhoz hasonlóan Di Giannantonio is első bálozó, csak ő az első dobogóját szerezte meg a királykategóriában. A Gresini pilótája hihetetlen formajavuláson ment át azóta, hogy kiderült, jövőre át kell adnia az ülését Marc Márqueznek. Mandalikán az egyéni rekordot jelentő negyedik helyen látta meg a kockás zászlót, most pedig tovább javított a csúcson, ami nyilvánvalóan rengeteget jelent neki.

„Kicsit össze kell szednem magam – kezdte. – Kétszáz százalékot adtam. Azt gondoltam, hogy ez jó futam lehet, mert a hétvége során nagyszerű volt a tempóm, erre a teljesítményre azonban nem számítottam. A rajt elképesztő volt, talán életem legjobbja. Ezután próbáltam kontrollálni a hátsó [gumit], de nem volt könnyű. Utána pedig micsoda utolsó kör volt, a legjobbakkal harcoltam. Rendkívül büszke vagyok.”