back to top
2024. május 13. 07:23
KezdőlapMotoGPA dühös Martín fájdalmas módon tanulta meg a leckét: Innentől ugyanolyan fegyverekkel...

A dühös Martín fájdalmas módon tanulta meg a leckét: Innentől ugyanolyan fegyverekkel megyünk

Jorge Martín elismerte, rossz döntést hoztak a gumiválasztással az Ausztrál Nagydíjon, de úgy véli, utólag könnyű okosnak lenni. A spanyol versenyző mindenesetre levonta a megfelelő következtetéseket a jövőre nézve.

Jorge Martín számára sokáig álomszerűen alakult az Ausztrál Nagydíj szombati napja. A Pramac pilótája megszerezte a pole pozíciót az időmérőn, majd a rajtnál is elsőként jött el. Amikor azonban már úgy nézett ki, hogy rajt-cél győzelmet arat, a hajrára nagyon visszaesett a tempója. Az utolsó kört ugyan még az élen kezdte meg, de a végére egészen az ötödik helyig zuhant.

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Mindez pedig egyértelműen annak köszönhető, hogy hátulra lágy gumit tettek fel neki. Ez a döntés a hasonló cipőben járó versenyzőknek sem jött be, hiszen Marc Márquez, Raúl Fernández és Pol Espargaró is rosszabb helyen végzett a rajtpozíciójánál. Martín elismerte, hogy rossz döntést hoztak. „Egy kör maradt – utalt arra, hogy ha egy körrel rövidebb a verseny, akkor minden bizonnyal nyer. – Rossz döntést hoztunk, de ezt most már könnyű mondani.”

A 25 esztendős motoros azt is elárulta, hogy váratlanul érte ez a forgatókönyv. „Nagyszerű napunk volt, megszereztük a pole-t, kontrolláltuk a futamot – fogalmazott. – Nem számítottam arra, hogy elfogy a gumi, az utolsó körökben három másodpercet veszítettünk. Hirtelen fogyott el, annak ellenére, hogy nem húztuk végig a versenyen.”

Az indonéziai bukása után Martín elmondta, legközelebb jobban vissza fog venni, amikor már másodpercekkel vezet a mezőny előtt. Ez most is megtörtént, hiszen előfordult, hogy több mint 3 másodperc volt az előnye az őt üldözőkkel szemben, és elmondása szerint ezúttal valóban spórolt, de a végére ez mit sem ért. Emellett arra is választ adott, hogy miért a lágy mellett döntött.

„Azt hiszem, a közepes keveréken nem éreztem azt, hogy elhúzok a futamon, amit szerettem volna – jelentette ki. – Láttam, hogy a lágyon el tudok lépni, majd kontrollálni [a futamot]. Az egész versenyen nagyon simán mentem, ez az, ami a legjobban feldühít, hogy a végéig spóroltam, és egy körrel a vége előtt elfogyott [a gumi].”

Mindenesetre Martín most fájdalmas leckét kapott abból, hogy nem feltétlenül érdemes eltérni a többség által választott gumitól. A spanyol motoros leszögezte, hogy a jövőben nem fog előfordulni az, ami most. „Nem fogjuk még egyszer elkövetni ugyanezt a hibát – hangsúlyozta. – A következő futamokra már megtanultuk: egyértelmű, hogy mostantól ugyanazokkal a fegyverekkel megyünk.”

Miután Francesco Bagnaia a második helyen ért célba, Martín hátránya 27 pontra nőtt a címvédő mögött. Ugyanakkor a vasárnapi sprintre ő tűnik a legesélyesebbnek, csak kérdés, hogy az időjárás lehetővé teszi-e a viadal megrendezését. „Versenyezni akarok holnap, tizenkét [valójában tizenhárom – a szerk.] körnél nem hiszem… Szerintem több van bennünk, mint a többiekben” – vélekedett.