2024. április 28. 13:29
KezdőlapMoto3Roncsderbi, drámai esés és utolsó körös előzés után Öncü nyerte az esős...

Roncsderbi, drámai esés és utolsó körös előzés után Öncü nyerte az esős Moto3-as versenyt

Deniz Öncü nyerte az Ausztrál Nagydíjat a Moto3-ban, miután az utolsó körben megelőzte Szaszaki Ajumut, míg a dobogó alsó fokára a hazai pályán versenyző Joel Kelso állhatott fel. Az esős futamon rengetegen elestek, többek között az addig az élen motorozó Adrián Fernández is.

A bemelegítések után az előrehozott Moto3-as futammal indult az Ausztrál Nagydíj vasárnapi napja. A pole pozíciót 1:35.559 másodperccel a bajnokság második helyén álló Szaszaki Ajumu szerezte meg, 136 ezreddel megelőzve a hazai pályán versenyző Joel Kelsót, az első sort pedig Stefano Nepa egészítette ki. A japán pilóta nagy lehetőség előtt állt, hiszen David Alonso a nyolcadik, Daniel Holgado a tizenegyedik, a verseny előtt listavezető Jaume Masià pedig csak a tizenharmadik pozíciót szerezte meg. Ahogyan az várható volt, pokoli körülmények fogadták a mezőnyt, és sokan már a kivezető körben buktak az esőben, Diogo Moreira például a bokszból indult emiatt.

Szaszaki remekül kapta el a rajtot, Kelso pedig maradt a második. A harmadik helyre Collin Veijer jött fel, míg Adrián Fernández a negyedik volt. Kelsót aztán a spanyol pilóta és Deniz Öncü is megelőzte, míg a 2. körben a Leopard Racing pilótája mindkét előtte lévő riválisát megelőzte. A rajt egyik legnagyobb vesztese Nepa volt, aki egészen a huszonnegyedik helyig csúszott vissza.

A futam első bukását Alonso produkálta, aki ugyan vissza tudott ülni a motorra, de még a bokszutcát is meg kellett látogatnia. Ami az élmezőnyt illeti, Öncü elkezdett zárkózni, és Veijert, majd Szaszakit is megelőzte, így feljött a második pozícióba, Kelso pedig visszaelőzte a holland versenyzőt a negyedik helyért.

Az 5. körben Szaszaki a dobogós helyekről is leszorult, hiszen Kelso is megelőzte. A következő körökben Fernández előnye némileg csökkent Öncüvel szemben, A 10. körben viszont mögöttük volt változás, hiszen Szaszaki visszaszerezte a harmadik helyet Kelsóval szemben, de csak néhány pillanat erejéig. Egy körrel korábban Iván Ortolá és Filippo Farioli estek el, nem sokkal később pedig David Muñoz bukott. Pár körrel később aztán Mario Aji is elesett.

A 13. körben aztán jött egy újabb, ezúttal nagyobb baleset, David Salvador dobta el a motort. Néhány másodperc múlva pedig Szaszaki ismét feljött a harmadik helyre a célegyenesben Kelsóval szemben. Egy körrel később aztán Öncü megcsúszott, aminek következtében a japán és az ausztrál motoros is elment mellette.

A következő kieső Syarifuddin Azman volt, aztán pedig jött a dráma: az élen álló Fernández elcsúszott, és bár vissza tudott jönni az ötödik helyre, ezzel elszállt az esélye a győzelemre, amely egyben az első dobogója is lett volna. A spanyol pilóta a 17-es kanyarnál bukott, miután elveszítette az irányítást a motor felett. Veijer ekkorra már lemaradt az élbolyról, így hárman csatáztak az elsőségért.

A 18. körben Xavier Artigas esett el, pedig sikerült visszazárkóznia a pontszerzők közé a büntetése után, majd Vicente Pérez is bukott. Ami az elejét illeti, a hajrára Kelso is leszakadt, így a győzelem Szaszaki és Öncü között dőlt el. Végül a török versenyző nyert, miután a 10-es kanyarban megelőzte vetélytársát. A Husqvarna pilótája így is 4 pontra csökkentette hátrányát a nyolcadik helyen célba érő Masià-val szemben, míg a tizenharmadik Holgado lemaradása 22 egységre nőtt honfitársa mögött. A harmadik helyen Kelso végzett hazai pályán, mögötte Veijer és Fernández lett a sorrend, utóbbi esése ellenére is beállította pályafutása legjobb eredményét.

A Moto3 Phillip Islandi-i versenyének végeredménye