back to top
2024. május 13. 08:18
KezdőlapMotoGPNagy viharban reménykedik Álex Márquez, azt is elárulta, hogy miért

Nagy viharban reménykedik Álex Márquez, azt is elárulta, hogy miért

Álex Márquez nem volt biztos benne, hogy teljesíteni tudja az Ausztrál Nagydíjat, mivel sérülése után különösen nagy kihívást jelent számára a Phillip Island-i pálya vonalvezetése. A Gresini versenyzője éppen ezért abban reménykedik, hogy a vihar elmossa a sprintfutamot.

Álex Márquez az Ausztrál Nagydíjon tért vissza érdemben az indiai időmérőn elszenvedett sérüléséből. Indonéziában ugyan megpróbálkozott a motorozással, de az első szabadedzés után úgy döntött, hogy visszalép a hétvége további részétől. Itt viszont a főfutamot is végigbírta pedig előzetesen erről egyáltalán nem volt meggyőződve.

Martín óriási körrekorddal szerezte meg a pole-t Ausztráliában, Bagnaia szintén az első sorból indul

A spanyol versenyző pénteken nem jutott be a Q2-be, ahogyan a szombati időmérőn sem, miután 87 ezreddel elmaradt a második helyen végző bátyjától, Marc Márqueztől. Az előrehozott főversenyen pedig a kilencedik helyen zárt. „Fizikai szempontból nem voltam benne biztos, hogy képes leszek befejezni a versenyt” – nyilatkozta a leintés után.

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Az ifjabbik Márquez jó néhány pozíciót szerzett a futam során, előfordult, hogy a hatodik helyen haladt. Később azonban visszaesett, és Marco Bezzecchi, Jack Miller, valamint Aleix Espargaró mögött zárt. „Csak próbáltam követni a többi versenyzőt, és bármiféle kockázatvállalás nélkül haladni előre – fogalmazott. – Bár Jack Miller előzési manővere miatt sok időt veszítettem, a futam jobban sikerült a vártnál.”

Tekintve, hogy mi történt az előző hétvégén, nem volt magától értetődő, hogy Márquez teljesíteni tudja-e az egész fordulót, pedig lelkileg már nagyon igényelte, hogy versenyezhessen. Ugyanakkor a Phillip Island-i pálya nyomvonala ebből a szempontból nem kedvez neki, ugyanis 40 százalékkal több balkanyart tartalmaz, mint jobbost, és jelenleg előbbi okoz nagyobb nehézséget a 27 éves motorosnak.

„Fontos volt számomra, hogy ismét végigvezessek egy teljes futamot, mert négy versenyzés nélküli hét után úgy éreztem magam, mint egy öregember a kanapén – jelentette ki. – Fizikailag nagyon megterhelő a vonalvezetés. Elég merev voltam a motoron, és nem tudtam úgy mozogni, ahogyan szerettem volna. A balkanyarokban nagyobb fájdalmaim vannak, és sajnos itt sok van belőlük.”

Az időjárási körülmények miatt a sprintfutamot vasárnapra tették át, és azok után, hogy Márquez célba ért a főversenyen, fizikai szempontból aligha jelent majd gondot neki. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az eső és főleg a szél miatt nem fogják tudni megrendezni, amit a Gresini pilótája a legkevésbé sem bánna. „Már most hazarepülhetnék, vasárnap remélhetőleg nagyon erős lesz a szél” – viccelődött.