back to top
2024. május 13. 05:46
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez megverte Martínt a sepangi edzésen, Aleix Espargaró háromszor is bukott

Álex Márquez megverte Martínt a sepangi edzésen, Aleix Espargaró háromszor is bukott

Álex Márquez volt a leggyorsabb a Maláj Nagydíj edzésén, megelőzve Jorge Martínt. Francesco Bagnaia szintén bejutott a Q2-be, Marc Márquez viszont nem, Aleix Espargaró pedig három alkalommal is elesett.

Szokás szerint az edzéssel folytatódott a MotoGP Maláj Nagydíjának hétvégéje. Ennek az etapnak már volt tényleges tétje, hiszen az első tíz helyezettnek nem kell részt vennie a Q1-ben a szombati időmérőn, hanem automatikusan bejutnak a Q2-be. Előzetesen érdekesnek ígérkezett a helyzet, ugyanis már a tréning elején felhős volt az égbolt.

Kigyulladó motort és Martín elsőségét hozta a MotoGP sepangi nyitánya

Az első időt Fabio Quartararo teljesítette, a francia versenyző 2:00.033 másodperccel kezdett. Az első próbálkozások után Marc Márquez állt az élre 1:59.515-tel, 44 ezreddel megelőzve öccsét, Álexet, akivel nem sokkal korábban kis híján összeütközött. Mindez azt mutatta, hogy a mezőny tagjai nem akartak várakozni, és máris gyors tempót produkáltak.

A következő kör után Álex Márquez 1:58.705-tel vette át a vezetést, 298 ezreddel megelőzve bátyját. Francesco Bagnaia eközben az ötödik, bajnoki riválisa, Jorge Martín viszont csupán a tizenötödik pozíciót foglalta el. A spanyol pilóta így nagy bajba került volna, ha ekkor elered az eső.

Az első bukást Aleix Espargaró produkálta az 1-es kanyarban, Bagnaiának pedig ki kellett őt kerülnie. Ezután sokáig nem változott az élmezőny sorrendje, aztán 22 perc elteltével Martín is érdemben megérkezett: a spanyol versenyző a többiekhez hasonlóan két közepes gumin 1:58.523 másodperccel átvette a vezetést.

27 perccel a vége előtt Aleix Espargaró ismét elesett, ezúttal a 9-es kanyarban. Csapattársa, Maverick Viñales 7 perccel később feljött a harmadik helyre, 443 ezreddel lemaradva Martíntól. Nem sokkal később Johann Zarco a második, Quartararo pedig a harmadik pozícióba ugrott fel.

Sőt, a Yamaha pilótája 1:58.399-cel át is vette a vezetést, 94 ezreddel megelőzve a szintén javító Brad Bindert. A gyári KTM pilótája aztán tovább gyorsult, és 89 ezreddel felülmúlta a francia pilótát. Mindeközben Espargaró hihetetlen módon negyedszer is bukott a nap folyamán, ebből harmadszor az edzésen, ezúttal az 5-ös kanyarban esett el.

Bő 10 perccel a vége előtt Álex Márquez 1:58.227-tel élre állt. Bagnaia eközben már kiszorult az első tízből, de javított, így feljött a negyedik pozícióba, 193 ezreddel lemaradva a Gresini motorosától. A hajrában aztán többen is beálltak Martín mögé, aki azonban hibázott, így a többiek körét is elrontotta.

2 perccel a vége előtt Viñales feljött a harmadik helyre, 85 ezreddel lemaradva Álex Márqueztől. Nem sokkal később Raúl Fernández bukott, és a sárga zászló sokak körét tönkretette. Fél perccel a leintés előtt Martín 1:59.997-tel átvette a vezetést, 23 századdal megelőzve honfitársát.

A véghajrában Miller feljött a harmadik pozícióba, Álex Márquez pedig 174 ezredes előnnyel visszavette a vezetést. Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje: Miller mögött Binder, Viñales, Luca Marini, Quartararo, Bagnaia, Marco Bezzecchi és Zarco lett az első tíz sorrendje. Marc Márquez sokáig továbbjutásra állt, de végül csak tizenötödik lett. Álvaro Bautista 2,547 másodperces hátránnyal ismét a huszonkettedik lett, és ezúttal is csak iker Lecuonát tudta megelőzni.

A MotoGP sepangi edzésének végeredménye