back to top
2024. május 13. 03:13
KezdőlapMotoGPKigyulladó motort és Martín elsőségét hozta a MotoGP sepangi nyitánya

Kigyulladó motort és Martín elsőségét hozta a MotoGP sepangi nyitánya

Jorge Martín volt a leggyorsabb a Maláj Nagydíj első szabadedzésén Álex Márquez és Johann Zarco előtt, míg az egy gumiszettet használó Francesco Bagnaia a tizenötödik lett. Aleix Espargaró motorja egy bukás után lángolni kezdett, de komolyabb baj nem történt.

Elindult a szezonhajrá első felvonása a MotoGP-ben, avagy megrendezték a Maláj Nagydíj első szabadedzését. A hétvége egyik érdekessége, hogy Álvaro Bautista öt év után visszatért a mezőnybe, ugyanis szabadkártyás versenyzőként a Ducati, illetve az Aruba.it Racing színeiben vesz részt ezen a fordulón.

Az első mért kört Fabio Di Giannantonio teljesítette, a Gresini pilótája 2:03.090 másodperc alatt ért körbe. A köridők persze folyamatosan javultak, és hamarosan Jorge Martín vette át a vezetést 2:00.984-gyel. Az első komolyabb hibát Marco Bezzecchi követte el, aki a 15-ös kanyarban sodródott le a kavicságyba.

Nem sokkal később Álex Márquez 2:00.680-nal állt az élre, 53 ezreddel megelőzve Aleix Espargarót, a Pramac pilótáját pedig Fabio Quartararo is megelőzte. Az ifjabbik Márquez aztán tovább gyorsult, és további 76, majd még 74 ezreddel faragta le a leggyorsabb kört, Martín pedig visszajött a harmadik pozícióba.

Ezt követően sokáig nem változott a sorrend az élmezőnyben. Nem sokkal a hajrá előtt Bezzecchi ismét lement a pályáról, majd ugyancsak a 15-ös kanyarban az idősebbik Espargaró bukott. A gyári Aprilia pilótája vissza akart ülni a motorra, ám az hirtelen lángolni kezdett, így inkább menekülőre fogta.

Szűk 15 perccel a vége előtt elkezdődtek a javítások az élmezőnyben. Franco Morbidelli feljött a második helyre, mindössze 6 ezreddel lemaradva Álex Márqueztől, míg Luca Marini 167 ezredes hátrányban volt a spanyol motoroshoz képest. A Yamaha versenyzője aztán tovább javított, és 475 ezreddel felülmúlta a Gresini pilótáját.

Nem sokkal később Miguel Oliveira feljött a harmadik helyre, és a mezőny nagy részével ellentétben nem lágy első és kemény hátsó gumin, hanem két közepesen ment. Igaz, mindez nem sokáig tartott, hiszen Marini, Augusto Fernández, Quartararo és Jack Miller is bejött Morbidelli és Álex Márquez közé.

7 perccel a leintés előtt Quartararo tovább javított, és 79 ezredes hátrányban feljött a második pozícióba. Martín aztán újabb szintre vitte a leggyorsabb kört, és a hétvége során először 2 perc alá ment, egészen pontosan 1:59.513 másodperc alatt ért körbe. Álex Márquez aztán mindössze 49 ezreddel maradt el tőle, Johann Zarco pedig 401 ezredes hátránnyal felugrott a harmadik pozícióba.

Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje, így Martín végzett az élen Álex Márquez és Zarco előtt. Mögöttük Morbidelli, Quartararo, Marini, Aleix Espargaró, Bezzecchi, Pol Espargaró és Augusto Fernández lett az első tíz sorrendje. Francesco Bagnaia csak a tizenötödik lett, de ő nem tett fel új gumikat a végén. Bautista 3,003 másodperces lemaradással a huszonkettedik helyen zárt, és csupán az Álex Rinst helyettesítő Iker Lecuonát előzte meg.

A MotoGP első sepangi szabadedzésének végeredménye