2024. április 28. 13:18
KezdőlapMotoGPNéhányan már dobogót vizionáltak – Bautista reagált a magas elvárásokra

Néhányan már dobogót vizionáltak – Bautista reagált a magas elvárásokra

A Maláj Nagydíjon szabadkártyás versenyzőként áll majd rajthoz Álvaro Bautista. A kétszeres Superbike-bajnok arról nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha elvárás lenne vele szemben a jó teljesítmény Sepangban. A spanyol versenyző azt is elmondta, hogy milyen esetben lenne elégedett a hétvégéjével, és azt is megpróbálta megjósolni, hogy ki fogja megnyerni a futamot.

Álvaro Bautista 2018 óta először áll rajthoz MotoGP-versenyen. A 38 éves pilóta korábban kilenc éven keresztül versenyzett a királykategóriában, összesen 158 futamon indult és három dobogós helyezést szerzett. Csapatfőnöke korábban azt mondta róla, hogy nem csak szórakozásból vesz rész a Maláj Nagydíjon, és jó teljesítmény vár el magától, Bautista azonban nem szeretné, hogy a közvélemény is így forduljon felé.

Pokoli körülmények között indul a szezonhajrá, két vb-cím is eldőlhet – hétvégi menetrend

„Azt hiszem, hogy a legnagyobb kihívás lehűteni azoknak a kedélyét, akik azt hiszik, hogy esélyem van a győzelemre vagy egy dobogós hely megszerzésére. Sokan nagy elvárást támasztanak felém, de én megpróbálok nyugodt maradni. Nem gondolom, hogy nyomásnak kellene rajtam lenni azért, hogy jó eredményt érjek el vagy megismételjem más versenyzők múltbéli tetteit” – mondta Talavera de la Reina szülötte. Ezzel az olyan pilótákra utalt, mint Troy Bayliss, aki 2006-ban szintén a Superbike-ból érkezve tudott beugróként MotoGP-futamot nyerni Valenciában.

„Ne fokozzátok a nyomást” – válaszolta nevetve, amikor Dani Pedrosa 2023-as szerepléseiről kérdezték. A korábbi Honda-versenyző Jerezben és Misanóban indult el az idei szezonban, és utóbbi helyszínen a tisztelet érdemlő negyedik helyet szerezte meg mind a sprinten, mind a főfutamon.

„Dani sok tapasztalattal rendelkezik a MotoGP-géppel, hiszen ő a KTM tesztpilótája, illetve Misanóban sok kört megtett már korábban, és persze esetében egy nagyon tehetséges versenyzőről beszélünk. Mindenesetre nagy elismerés jár neki, hihetetlenül jól teljesített. Azonban higgyétek el nekem, az egyáltalán nem egy egyszerű mutatvány, amelyet végrehajtott.”

A Sepangban szabadkártyával induló Bautista számít csapata segítségére a hétvégén, hiszen az eredményes szereplés egyik legfontosabb tényezőjének a motor felkészítését tartja. Az alakulat egyébként nem lesz ismeretlen a számára, hiszen Malajziában is az Aruba.it Racing színeit fogja képviselni, ez az az istálló, amellyel megszerezte Superbike-világbajnoki címet is az előző két szezonban.

Legnagyobb riválisai gratuláltak elsőként Bautistának, akit ismét aranyba öltöztettek (videók)

„A legnehezebb a többiekkel való csatározás lesz, és egyelőre még azt sem tudom, hogy mit várhatok a motortól. Fontos lesz megfelelően beállítani a gépet, hogy a legjobbamat tudjam adni. Úgy gondolom, hogy ez lesz legnagyobb nehézség, mivel nincs sok időnk, összesen két szabadedzés áll a rendelkezésünkre, és így gyorsan el kell érni, hogy jól érezzem magam a motoron” – nyilatkozta a 2006-ban 125 köbcentis világbajnoki címet szerző pilóta.

„Ha előrébb végeznék a hétvégén, mint ahonnan rajtolok, az nagyon király lenne. Ha a lehetőségekhez mérten a lehető legjobbat hozom ki magamból, és Desmosedicivel is megtalálom az összhangot, akkor úgy fogom befejezni a versenyt, hogy azt fogom mondani, hogy »ez volt a legerősebb teljesítmény, amit el tudtam érni ennyi idő alatt ezen a hétvégén«.”

„Boldog vagyok, hogy megvédtem a [Superbike-bajnoki] címet az 1-essel, de most a királykategóriában fogok versenyezni. Izgatott vagyok, hogy újra Sepangban motorozhatok, ez az egyik kedvenc pályám, és nagyon hiányzott. Jó lenne valamikor visszajönni ide, és a MotoGP-géppel körözni. A hétvége is nagyon kellemes lesz, főleg ezzel az új formátummal, hiszen így szombaton egy sprintet, vasárnap pedig egy [fő]versenyt is végigcsinálhatok.”

„Az biztos, hogy Sepangban jól szoktam menni, és tetszik is nekem. Megpróbálom majd megismételni a 125 és 250 köbcentis világbajnokságon itt elért győzelmeimet. Miért is ne?!” – tette fel a kérdést viccesen.

Bautista idén már két tesztet is sikeresen lebonyolított a Desmosedici GP23-mal, és ezeken nagyon bíztató volt a tempója . Ennek ellenére – legalábbis nyilvánosan – nem vár el magától túl sokat.

Bautista nem csak jutalomjátékként tekint a malajziai indulásra

„Nincsenek nagy elvárásaim a futammal kapcsolatban, mivel nagyon magas a színvonal ebben a kategóriában, és mindenki közel van a másikhoz. Ha a köridőben nincs is olyan nagy lemaradásod, akkor is lehetsz akár a mezőny legvégén a helyezések tekintetében. Nekem az a célom, hogy magabiztosan tudjak motorozni, megpróbáljam élvezni ezt az egészet, és legtöbbet kihozni belőle. A legfontosabb, hogy jól szórakozzak, és közben a lehető legjobban teljesítsek.”

Bautista végül elmondta a tippjeit is a Maláj Nagydíjra, szerinte Jorge Martín fogja megszerezni az első rajtkockát, és a sprintet is behúzza. Vasárnap azonban érkezik majd a meglepetés – legalábbis a Ducati versenyzőjének ez a véleménye – hiszen jóslata szerint Brad Binder fogja megnyerni a főfutamot. „Úgy látom, hogy a KTM elég jól működik a nagy melegben – indokolta meg a választását, majd saját magával kapcsolatban is megfogalmazott egy merész tippet. – A legtöbb előzést pedig én fogom végrehajtani.”