back to top
2024. május 10. 22:54
KezdőlapMotoGPBautista nem csak jutalomjátékként tekint a malajziai indulásra

Bautista nem csak jutalomjátékként tekint a malajziai indulásra

A kétszeres Superbike-bajnok Álvaro Bautista ott lesz a MotoGP Maláj Nagydíjának rajtrácsán. Stefano Cecconi szerint a spanyol versenyző jó teljesítményre számít magától, és „nagyban gondolkozik” a futamot illetően. Ennek ellenére az Aruba.it Racing realista csapatfőnöke nem gondolja, hogy Bautista a győzelemért tud majd harcolni Sepangban.

Már augusztusban biztossá vált, hogy függetlenül az idény végeredményétől, Álvaro Bautista rajthoz fog állni a MotoGP malajziai versenyén. A Ducatinak végül nem kellett megbánni ezt a döntését, hiszen Bautista figyelmét nem terelte el a Desmosedici tesztelése, és nagyszerű versenyzéssel megnyerte második Superbike-bajnoki címét. A spanyol pilóta motorját a hétvége során az Aruba.it Racing Ducati csapat – ezzel az istállóval indult a pilóta az SBK futamain is – fogja felkészíteni, és versenyeztetni. A napokban ennek az alakulatnak a csapatfőnökét, Stefano Cecconit kérdezték meg arról, hogy milyen lelkiállapotban várja versenyzője a Maláj Nagydíjat.

„Nehéz megmondani, mert Álvaro nem csak azért lesz ott, hogy felálljon a rajtrácsra. Megcsinálta a tesztelést – és élvezte is –, ami egy jutalom volt a számára, másodszorra pedig szinte véletlenül került oda” – mondta az olasz szakember (akinek X-, korábbi nevén Twitter-fiókjának megtekintését nagyon ajánljuk a mozifilmek kedvelőinek).

„Azt hiszem, hogy elkezdett a szívére hallgatni, és nagyban gondolkozni, de természetesen, ha csak egy versenyen veszel részt, akkor nem tudod [azonnal] a győzelmet megcélozni. Nem hiszem, hogy csak szórakozni menne oda, úgy látom, hogy ő jó teljesítményt vár magától, különösen, ha meleg lesz a pályán. Nincs rajta nyomás, hiszen a bajnokságnak már vége van, szóval nyugodtan ki tudja majd élvezni a szabadkártyás lehetőségét, anélkül, hogy a Superbike-ra kellene gondolnia, szóval szerintem ez jó móka lesz.”

Bautista az idei évben kétszer is tesztelhette a Ducati MotoGP-gépét. Az első alkalmat – amelyen a beszámolók alapján kifejezetten jól teljesített – ő maga kérte jutalomként a tavalyi bajnoki címe után, a másodikra azonban már a bolognaiak invitálták meg, hogy segítse Michele Pirro tesztpilóta és a tesztcsapat munkáját a motor fejlesztésében.

Érdekes, hogy az első alkalom előtt még a következőket nyilatkozta a kétszeres Superbike-bajnok: „nem azzal a szándékkal megyek el a tesztre, hogy utána szabadkártyásként versenyezzek”. Meglepőnek azért így sem lehet nevezni, hogy végül mégis ott lesz egy MotoGP-futamon, hiszen a teszt után már így összegezte véleményét a kapott lehetőségről: „annyira boldog vagyok, hogy újra vezethetem ezt a motort”. Innentől kezdve pedig már csak abban kell reménykednie, hogy az előttünk álló hétvége nem tartogat számára olyan fordulatot, mint a barcelonai GP-futam, amelyről betegen távozott, „b*ssza meg a MotoGP” – mondta ekkor Bautista.

Bautista ismét a Desmosedici nyergében Misanóban ─ minden más rejtély

A 2006-os 125 köbcentis világbajnokság győztese korábban kilenc éven keresztül versenyzett a királykategóriában. Több csapatnál is megfordult, két évig volt a Suzuki pilótája, majd következett három év a Honda kötelékében, a japán istállók után pedig „haza” igazolt, hiszen két évre az Aprilia, majd újabb két évre a Ducati szerződtette. A legjobb eredményeit a Hondával érte el, hiszen velük háromszor a dobogó legalsó fokára is fel tudott állni, és 2012-ben és 2013-ban az elismerésre méltó 5., illetve 6. helyet szerezte meg az összetettben.