back to top
2024. május 05. 09:29
KezdőlapMotoGPBautista remekül teljesített a MotoGP-teszten, de így sem biztos, hogy futamon lehetőséget...

Bautista remekül teljesített a MotoGP-teszten, de így sem biztos, hogy futamon lehetőséget kap

Álvaro Bautista a héten teljesít MotoGP-tesztet Misanóban, és a spanyol versenyző remekül érezte magát az első napon, miután állítólag nagyon hamar felvette a ritmust. Gigi Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének vezérigazgatója azonban kijelentette, még túl korai a szabadkártyás indulásról beszélni.

Álvaro Bautista jelenleg uralja a Superbike-világbajnokságot. Azok után, hogy tavaly megnyerte a pontversenyt, idén szinte megállíthatatlannak tűnik. Az eddigi öt fordulóból négyszer mesterhármassal távozott az adott helyszínről, és Indonéziában is két futamot nyert, a Superpole versenyen viszont kiesett. Teljesítményének köszönhetően 86 ponttal vezeti a bajnokságot Toprak Razgatlıoğlu előtt.

A Ducati versenyzője azonban nem ezért, hanem még az előző szezonban elért eredményéért kapott egy MotoGP-tesztet az olasz gyártótól, amelyet ezen a héten kedden, illetve szerdán rendeztek Misanóban. A spanyol versenyző tavaly maga kérte meg a bolognaiakat, hogy hadd tesztelhesse a Desmosedicit, miután hozzásegítette őket a duplázáshoz, hiszen a MotoGP-ben a szintén Ducatit hajtó Francesco Bagnaia lett a világbajnok.

„Ez egy fontos teszt, mivel ez a tavalyi teljesítményért járó jutalom – nyilatkozta Gigi Dall’Igna, a Ducati Corse vezérigazgatója. – Nagyon örülök, hogy Álvaro itt van, és boldogan látom, hogy élvezi a motorjaink [vezetését]. Őszintén szólva ez az egyik legjobb napja az évnek. Ez csupán egy jutalom azért, amit a tavalyi idényben tett, ennyi. Megkért, hogy tesztelhesse a motort, ennek a motornak a régi változatát használta néhány évvel ezelőtt. Tudni akarta, mi változott, és milyen érzéseket vált ki belőle a motor.”

A teszt kapcsán felmerült, hogy Bautista esetleg szabadkártyát kap valamelyik MotoGP-futamra. Az olasz szakember azonban lehűtötte a kedélyeket, és bár nem zárta ki ennek lehetőségét, leszögezte, hogy nem ez a prioritás. „Túl korán van ahhoz, hogy ezt tudjuk – fogalmazott. – Nagyon hosszú a szezon, és valószínűleg rendkívül kimerülten érkezünk meg a végéhez. Majd meglátjuk, de jelenleg nem ez a célunk.”

Bautista szintén kijelentette, hogy nincsenek ilyen jellegű elvárásai, inkább csak élvezni akarja az alkalmat. A jelenleg 38 éves pilóta utoljára 2018-ban versenyzett a királykategóriában, de csupán egyszer, az Ausztrál Nagydíjon kapott lehetőséget arra, hogy a gyári csapatban vezessen, szintén egy szabadkártya formájában. Azonban úgy véli, a mostani teszt teljesen más, mint az akkori hétvége.

„Semmi nincs a fejemben, mert végső soron az egész pályafutásom során ez az első alkalom, hogy gyári MotoGP-motorral és csapattal valódi teszten vehetek részt – kezdte. – Ez valami elképesztő dolog, soha életemben nem volt még ilyen lehetőségem. Öt évvel ezelőtt Phillip Islanden versenyeztem, de akkor úgy volt, hogy »ezen a hétvégén versenyzel«, úgyhogy erre nem készültem.”

Bautista állítólag kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a teszten, ahol egyébként Michele Pirro, a gyári MotoGP-csapat tesztpilótája is motorra ült. A beszámolók szerint a spanyol versenyző nagyon hamar kifejezetten gyors köröket futott. Hogy ez így van-e, azt csak sejteni lehet, az viszont teljesen biztos, hogy a Superbike-vb címvédője élvezte a száguldást.

„Annyira boldog vagyok, hogy újra vezethetem ezt a motort – lelkendezett az első nap után. – Lenyűgöző volt számomra a különbség a Superbike és a MotoGP között, alapvetően minden területen. A gyorsulástól a fékezésig, a teljesítménytől az elektronikáig, a sebességváltóig, szóval hihetetlen a különbség. Nem voltak friss emlékeim abból az időből, és a motor most teljesen más, különösen aerodinamikai szempontból. A Superbike-vb-n eltöltött sok év után még inkább más érzés volt, mert a motor és a gumik merevebbek, meg minden. Őszintén szólva az alkalmazkodás terén rosszabbra számítottam, de az első köröktől kezdve jól éreztem magam a motoron. Azt mondhatom, hogy nagyon pozitívan alakul a dolog.”