back to top
2024. május 18. 17:32
KezdőlapMotoGPBastianini gyötrelmes időszak után jutott ismét a csúcsra, Bagnaia küszködött Malajziában

Bastianini gyötrelmes időszak után jutott ismét a csúcsra, Bagnaia küszködött Malajziában

Enea Bastianiniben erősebb volt a fáradtság, mint az öröm a Maláj Nagydíj leintése után, és felemlegette a maga mögött hagyott nehéz hónapokat. Álex Márquez úgy véli, győzelemre alkalmas versenygépet kapott a csapatától, míg Francesco Bagnaia a féktávokon szenvedett.

Beteljesedett Enea Bastianini feltámadása a Maláj Nagydíjon, hiszen az olasz pilóta megnyerte a sepangi futamot. Mögötte Álex Márquez és Francesco Bagnaia futottak be, miután a futam nagy részében egyikük pozíciója sem forgott veszélyben. A motorról leszállva három boldog, ámde meglehetősen kimerült versenyző értékelt.

A feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

Bastianini esetében még a pénteki nap alapján sem utalt semmilyen jel erre a teljesítményre, de az időmérőre magára talált, és a harmadik helyről indulhatott. A rajtot aztán kiválóan kapta el, így az 1-es kanyarban már ő fordult el elsőként. A következő körökben növelte előnyét Márquezzel szemben, így könnyedén szerezte meg első győzelmét a gyári Ducati színeiben azok után, hogy az idény eddig két sérülést és eredménytelenséget hozott számára.

„Jelenleg rosszul érzem magam – utalt a kimerültségre a leintés utáni interjúk során. – Nagyon elfáradtam, száz százalékot beleadtam, mentálisan is. Azok után, hogy hosszú ideig nem voltam dobogón, most itt van ez a győzelem. Csak én és néhány másik ember, a barátom, a barátnőm és a családom tudja, hogy mit kellett tennem azért, hogy most megérkezzek ide. Mindenkinek köszönöm, ez fantasztikus!”

Márqueznek szintén sikerült lerajtolnia Bagnaiát, majd az 1-es kanyarban az ideális ívről lecsúszó Martín mellett is elment. Ezután hasonló volt számára a forgatókönyv, mint Bastianininek: az olasz pilótáról ugyan leszakadt, de hátulról senki nem veszélyeztette a pozícióját. A Gresini pilótája idénybeli legjobb eredményét érte el sprintfutamon.

„Mindent megpróbáltam, ami a tarsolyomban volt – fogalmazott. – Fizikailag a határon voltam, nem nagyon tudok beszélni. Köszönöm a csapatnak az egész hétvégét, tökéletes motort adtak nekem, amely alkalmas volt a győzelemre, de Enea jobb volt nálunk. Ezt el kell fogadnunk, és a jövőben fejlődnünk kell. Jelenleg viszont magas szinten vagyunk, amit Valenciáig fenn kell tartani.”

A sprintversenyhez hasonlóan Bagnaia ezúttal is harmadikként futott be, de ennek nagyon más szájíze van, mint a szombatinak volt. A címvédő ugyanis most le tudta győzni bajnoki riválisát, Jorge Martínt, miután az első körökben ugyan néhány pillanatra kétszer is mögé került, de mindkétszer rögtön vissza tudott támadni. Ezzel pedig 14 pontra növelte előnyét vele szemben, de ennél többre nem volt esélye. „Próbáltam közelíteni Álexre és Bestiára, de nagyon küszködtem – jelentette ki. – A fékezésnél kifejezetten küszködtem. Azonban örülök, sikerült növelnem az előnyömet a bajnokságban. Ma nagyon könnyű volt hibázni. Boldog vagyok a csomagunk és a teljesítményünk miatt.”