back to top
2024. május 10. 02:48
KezdőlapMotoGPA feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

A feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

Enea Bastianini nyerte a Maláj Nagydíjat a MotoGP-ben Álex Márquez és Francesco Bagnaia előtt. Utóbbi ezzel 14 pontra növelte előnyét az összetettben a negyedik helyen befutó Jorge Martínnal szemben.

A Moto3-as ás a Moto2-es futam után szokás szerint a MotoGP főversenyével zárult a Maláj Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból a sprintfutamon a harmadik helyen végző Francesco Bagnaia rajtolhatott, mellőle bajnoki riválisa, Jorge Martín indult, az első sort pedig Enea Bastianini egészítette ki. A szombaton diadalmaskodó Álex Márquez negyedikként várhatta a piros lámpák kialvását. A mezőnyből mindenki közepes gumikon indult.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

Az első sorból indulók közül Martín rajtolt a legjobban, de az 1-es kanyarban lesodródott az ideális ívről, így visszaesett az ötödik helyre Marco Bezzecchi mögé. A vezetést Bastianini szerezte meg, Bagnaiát pedig az ifjabbik Márquez is megelőzte, miközben Fabio Quartararo feljött a hatodik helyre. Az 1. kör végére Martín visszaszerezte a negyedik helyet, míg Jack Miller elment a Yamaha versenyzője mellett.

A Gresini versenyzője tartotta Bastianini tempóját, a címvédő viszont lemaradt, de elképzelhető, hogy szándékosan, annak érdekében, hogy a sprintfutammal ellentétben ne legyen túl magas a guminyomása. A 3. körben aztán a Pramac motorosa a 14-es kanyarban bebújt ellenfele mellé, de az olasz pilóta rögtön visszavágott, így megtartotta a harmadik helyet.

A következő kör 4-es kanyarjában Martín megint próbálkozott, de ezúttal is csak néhány pillanatig került Bagnaia elé. A spanyol versenyző hátránya aztán egyre nagyobb lett, így egy időre mindenképpen véget ért a csata. Hátrébb Joan Mir volt az első kieső, aki versenyen bukva katasztrofális hétvégét zárt le. A 6. körben aztán Miguel Oliveira volt a futam következő áldozata.

A futam ezen pontján körülbelül 1-1 másodperc volt a különbség az első négy pilóta között, de aztán Márquez újra elkezdett közeledni Bastianinire. Mindeközben megvolt az újabb kieső, de Raúl Fernández nem bukás, hanem technikai hiba miatt adta fel a versenyt, így az RNF Aprilia pont nélkül zárta a hétvégét. Nem sokkal később a gyári Aprilia egyik motorosa, Aleix Espargaró bukott a 9-es kanyarban.

A 12. körben Brad Binder esett el a 11-es kanyarban, miután üldözte Fabio Di Giannantoniót, aztán pedig Nakagami Takaaki is a földön kötött ki. Eközben Quartararónak sikerült visszaelőznie Millert, majd a 15. körben Bezzecchit is utolérte. A francia versenyző nem sokat teketóriázott, és a 10-es kanyarban a VR46 pilótáját is maga mögé utasította.

Az élmezőnyben semmi nem változott, és mindenki menedzselte a különbségeket. Bastianini így megszerezte első győzelmét a gyári Ducati színeiben, Márquez pedig szintén a szezonbeli legjobb főfutamos eredményét elérve második lett. Bagnaia ezúttal is harmadik lett, ám most sikerült legyőznie a nagyon leszakadó Martínt, így 14 pontra növelte előnyét a pontversenyben.

A MotoGP sepangi futamának végeredménye