back to top
2024. május 01. 02:53
KezdőlapMoto2Acosta megszerezte a Moto2-es világbajnoki címet, Aldeguer agyonverte a mezőnyt Sepangban

Acosta megszerezte a Moto2-es világbajnoki címet, Aldeguer agyonverte a mezőnyt Sepangban

Fermín Aldeguer nyerte a Maláj Nagydíjat a Moto2-ben, miután óriási különbséggel verte meg a mezőnyt. Pedro Acosta második helyével bebiztosította a vb-címet, Marco Ramírez pedig először állhatott dobogóra ebben a géposztályban.

A Moto3-as után a Moto2-es verseny következett a Maláj Nagydíj hétvégéjének zárónapján. A pole pozíciót Fermín Aldeguer szerezte meg 2:05.288 másodperces idővel, 502 ezreddel megelőzve Celestino Viettit, míg az első sort Manuel González egészítette ki. Pedro Acosta a hatodik helyről várhatta a piros lámpák kialvását annak tudatában, hogy ha legfeljebb 13 ponttal kap ki Tony Arbolinótól, akkor matematikailag is bebiztosítja a világbajnoki címét. Utóbbi egyébként a hetedik pozícióból indult.

Veijer először nyert a Moto3-ban, egy óriási bukás után kétesélyessé vált a világbajnoki csata

A rajtot González kapta el a legjobban, de az 1-es kanyarból kigyorsítva összeért Aldeguerrel, aminek következtében elesett, de szerencsére a mögötte haladók őt és a motort is ki tudták kerülni. Arbolino jól indult, de a bukás miatt le kellett lassítania, így visszaesett a hetedik helyre, Acosta viszont feljött a második helyre, míg Viettit Marcos Ramírez is megelőzte.

Aldeguer hamar ellépett, és másfél másodpercre növelte előnyét Acostával szemben, aki azonban így is örülhetett, ugyanis a 2. körben Arbolino összeért Arón Canettel, és kis híján elesett. Ez végül nem történt meg, de egészen a huszonnegyedik helyig zuhant vissza, így lényegében már ekkor eldőlt minden, ami a vb-címet illeti.

Egy körrel később szintén a 9-esben történtek incidensek, hiszen előbb Vietti, majd a szombaton nagyot bukó Izan Guevara csúszott el. Az 5. körben megismétlődött a dupla bukás a 9-es kanyarban, ugyanis előbb Sergio García, aztán Nozane Kohta dobta el a motort, ahogyan nem sokkal később Canet is.

Sokáig nem változott az élmezőny sorrendje, csupán az első hármas között nőtt a különbség. Mögöttük a 11. körben Alonso López és Ogura Aj csatázott, amiből először a spanyol pilóta került ki győztesen, de aztán riválisa a 14-es kanyarban vissza tudott bújni mellé.

A hajrára Ogura utolérte Ramírezt, és az utolsó másfél körben megvívták a csatájukat a dobogóért. Bár a japán pilóta egy pillanatra megelőzte ellenfelét, de végül a spanyol versenyző végül megszerezte pályafutása első Moto2-es dobogóját. Jake Dixon az ötödik, Somkiat Chantra a hatodik helyre, miután mindketten megelőzték Lópezt, aki aztán csak huszonkettedikként futott be.

Aldeguer győzelméhez egy pillanatig sem férhetett kétség, végül több mint 7 másodperccel nyert Acosta előtt. A KTM Ajo motorosa azonban a végén már ünnepelt, ugyanis második helyével sikerült bebiztosítania a végső győzelmét. Arbolino végül a tizedik pozícióban ért célba, így 77 pontra nőtt a hátránya az összetettben.

A Moto2 sepangi futamának végeredménye