back to top
2024. május 04. 23:45
KezdőlapOffroadVáratlan döntést hozott a szezonkezdet előtt a Superenduro lengyel sztárja

Váratlan döntést hozott a szezonkezdet előtt a Superenduro lengyel sztárja

Két hét múlva, 2023. november 25-én indul a FIM Superenduro-világbajnokság 20232024-es szezonja a franciaországi Liévinben, a sorozat promótere kiadta az előzetes nevezési listákat. A mezőny 2024. február 3-án ismét ellátogat Magyarországra is, új helyszínen, az MVM Dome-ban csapnak össze a pilóták a régió legnagyobb motoros eseményének ígérkező versenyen.

A fordulókra egyenként kell nevezniük a pilótáknak, így a budapesti mezőny csak a verseny hetében alakul ki, az idénynyitó nevezési listája azonban elárulja, hogy mivel készülnek legjobbak – köztük Szőke Márk és Zsigovits Norbert – az előttük álló szezonra. Nagy visszatérő és egy váratlant húzó legenda is akad a nevezők között.

Előbbi Manuel Lettenbichler, aki 2016-ban megnyerte a Superenduro Junior-világbajnokságot, majd a Prestige-ben is szerencsét próbált. Eddig nem koronázta komolyabb siker a próbálkozásait, a Hard Enduro-világbajnokságot viszont háromszor megnyerte és kétszer győzött a legendás Erzbergrodeón is, így a Red Bull KTM színeiben ezúttal már ellenfele lehet a közelmúlt sikergyárosának, Billy Boltnak.

Magyar pontszerzés a hardenduro-vb-n, a hibátlan versenyző megszerezte a bajnoki címet

Lettenbichler visszatérése is nagy meglepetés, de a hatszoros világbajnok Taddy Błażusiak még váratlanabbat húzott: korábbi GasGas motorját elektromos Stark Future-re cserélte. Ez nem csupán azért érdekes, mert a Superenduro-világbajnokságban általában az a kérdés, hogy valaki két- vagy négyütemű motorral megy, hanem azért is, mert a mezőny egyik legnagyobb sztárjáról van szó.

„Tudni kell erről a motorról, hogy nincs rajta kuplung, ez egy kicsit furcsa. Illetve nincs motorfék sem, ami nehézséget okoz – nyilatkozta a P1race.hu-nak az Egyesült Államokban versenyző Zsigovits Norbert. – Egyébként jobban fordul egy ilyen motor, mint egy benzines, és nagyon erős is. Sokféle programot rá lehet rakni, nagyon könnyen lehet egyéni beállításokat választani.”

A magyar versenyző a nyár folyamán kipróbálhatott egy ilyen motort Ausztriában, a tapasztalatait vlogjában foglalta össze.

Fokozódik az érdeklődés a Superenduro GP of Hungary iránt 

Zajlik a jegyértékesítés a 2024. február 3-án zajló Superenduro GP of Hungary versenyre: az elővétel első szakaszában a Gold kategóriás jegyek harmada, a Silver kategóriás belépők több mint negyede gazdára talált, és egyre nagyobb az érdeklődés a Bronze kategóriás jegyek iránt is. A versenyprogram mellett az MVM Dome-ban zajló tréningekre is válthatók belépők, valamint Paddock jegyek is vásárolhatók a superenduro.hu weboldalon és az Eventim hálózatában.