back to top
2024. május 18. 10:33
KezdőlapMotoGPVéget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent...

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

Álex Márquez nyerte a Maláj Nagydíj sprintfutamát, így élete második győzelmét aratta a MotoGP-ben, még ha csak szombaton is. Jorge Martín zsinórban öt sprintdiadal után ezúttal kikapott, de megverte a lelassuló, majd végül közvetlenül mögötte végző Francesco Bagnaiát.

Francesco Bagnaia indulhatott az élről a Maláj Nagydíj sprintfutamán, miután az időmérőn legyőzte bajnoki riválisát, Jorge Martínt. A spanyol versenyző így a címvédő mellől rajtolhatott, míg az első sort meglepetésre Enea Bastianini egészítette ki, aki szezonbeli legjobb kvalifikációs eredményét ért el. Ami a gumiválasztást illeti, az egész mezőny közepes abroncsokon versenyzett a 33 fokos hőségben.

Bagnaia elhappolta a pole-t a végén eleső Martín elől, Bastianini meglepetésre harmadik az időmérőn

Bagnaia jól jött el, Martínt viszont lerajtolta Bastianini, majd Álex Márquez is bevetődött mellé. A Gresini versenyzője aztán az ifjabbik olasz pilóta mellett is elment, így feljött a második helyre. Sőt, a 14-es kanyarban Martín legalább a harmadik pozícióba vissza tudott jönni, Márquez pedig Bagnaiát támadta, de sikertelenül.

Martín hátránya fél másodpercre nőtt honfitársával szemben, ám a 2. kör utolsó előtti kanyarjában már meg is előzte, miután a Gresini pilótája sikertelenül vetődött be Bagnaia mellé. Az 1-es kanyarban aztán ismét besokallt az idősebbik spanyol versenyző, de aztán sikerült visszaelőznie ellenfelét, így a Pramac pilótája újra visszaesett a harmadik pozícióba. Mindeközben Jack Miller már a negyedik helyen motorozott, míg Marc Márquez a jó rajtja után elesett.

Az 5. körben Joan Mir is bukott, így a gyári Honda számára rémálomszerűen alakult a futam. Az élmezőnyben aztán Bastianini visszatért a negyedik helyre, miután megelőzte Millert. Ugyanennek a körnek a végén Álex Márquez megtámadta Bagnaiát, de a címvédő ki tudta védekezni a manővert, ahogyan a 6. kör elején is. Nem sokkal később viszont a Gresini pilótája már átvette a vezetést, majd a 13-as kanyarban Martín is bebújt mellé, így a gyári Ducati versenyzője hirtelen két pozíciót bukott.

Márquez aztán több mint 1 másodperccel elhúzott Martíntól, Bagnaia hátránya pedig további fél másodperc volt. A közvetítésből kiderült, hogy a címvédő motorjára ráragadt egy papírdarab, ám a harmadik hely biztonságban volt számára, hiszen csapattársként Bastianini nyilvánvalóan nem támadta.

Márquez végül több mint másfél másodperccel nyert, így élete második győzelmét aratta, sprinten. Martín szintén közel másfél másodperccel előzte meg Bagnaiát, akinek egyébként levált a motorjáról a papír, így 11 pontra csökkent a különbség. Brad Binder az utolsó kanyarban egy pillanatra megelőzte Bastianinit, de az olasz pilóta végül 68 ezreddel megelőzte a KTM-et. Mögöttük Miller, Marco Bezzecchi, Johann Zarco és Luca Marini lett a pontszerzők sorrendje.

A MotoGP sepangi sprintfutamának végeredménye