back to top
2024. május 18. 11:25
KezdőlapMotoGPBagnaia elhappolta a pole-t a végén eleső Martín elől, Bastianini meglepetésre harmadik...

Bagnaia elhappolta a pole-t a végén eleső Martín elől, Bastianini meglepetésre harmadik az időmérőn

Francesco Bagnaia óriási utolsó körrel, főleg harmadik szektorral megszerezte a pole pozíciót a Maláj Nagydíj időmérőjén, miután a legvégéig élen álló Jorge Martín elesett. A legnagyobb meglepetést Enea Bastianini okozta, aki a Q1-ből továbbjutva a harmadik helyre kvalifikált.

35 perces csúszással indult a MotoGP időmérője a Maláj Nagydíj hétvégéjén, miután Izan Guevara bukása miatt meg kellett szakítani a Moto2-esek harmadik szabadedzését. A spanyol versenyzőt kórházba kellett szállítani, hogy megvizsgálják a jobb bokáját. A Q1-ben, Álex Márqueznek, Jorge Martínnak, Jack Millernek, Brad Bindernek, Maverick Viñalesnek, Luca Marininek, Fabio Quartararónak, Francesco Bagnaiának, Marco Bezzecchinek és Johann Zarcónak nem kellett részt vennie, hiszen ők már a pénteki edzésen bejutottak a kvalifikáció második szakaszába. A második szabadedzésen a Yamaha versenyzője volt a leggyorsabb 1:58.960 másodperccel.

Álex Márquez megverte Martínt a sepangi edzésen, Aleix Espargaró háromszor is bukott

A Q1-ben mindenki két közepes gumin ment ki a garázsból. Az első mért kört Aleix Espargaró futotta meg, a gyári Aprilia pilótája 1:58.482-vel kezdett, amivel a harmadik helyen állt az első próbálkozások után, hiszen Enea Bastianini 313, Franco Morbidelli 7 századdal bizonyult gyorsabbnak nála. A következő körben Pol Espargaró bukott a 9-es kanyarban, így a sárga zászló miatt senki sem tudott javítani, ezért mindenki visszatért a bokszba.

A hajrá első körében aztán Aleix Espargaró kereken 1 tizedes előnnyel átvette a vezetést, miközben Morbidelli hibázott, így a közvetlenül mögötte motorozó Marc Márquez köre is ment a kukába. Nem sokkal később Fabio Di Giannantonio 1:57.823-mal állt az élre, 88 ezreddel megelőzve a szintén javító Bastianinit.

A hajrában aztán Márquez elesett, Álvaro Bautista pedig technikai hiba miatt félreállt, így nem változott a sorrend. Di Giannantonio és Bastianini továbbjutottak a Q2-be, mögöttük pedig Aleix Espargaró, Augusto Fernández, Morbidelli, Joan Mir, Pol Espargaró, Raúl Fernández, Miguel Oliveira, Marc Márquez, Takaaki Nakagami, Bautista és Iker Lecuona lett a sorrend.

A Q2-ben Quartararo teljesítette az első gyorskört, a francia pilóta 1:58.326-ig jutott, de Álex Márquez 402 ezreddel volt gyorsabb nála. Marini aztán 1:57.787-tel megdöntötte Martín tavalyi körrekordját, és egyben 16 ezreddel megelőzte a Pramac pilótáját. Bagnaia a negyedik helyre tudott bejönni, 356 ezreddel lemaradva honfitársától. A következő körben aztán Martín 238 ezredes előnnyel átvette a vezetést a javítani nem tudó Marinitől, míg Márquez és Bagnaia gyorsultak, de maradtak korábbi pozíciójukban.

Bő 2 és fél perccel a vége előtt Bastianini meglepetésre feljött a második helyre, 108 ezreddel lemaradva márkatársától. Nem sokkal később Di Giannantonio bukott a 15-ös kanyarban, de ez az élmezőnyt nem befolyásolta. Ellentétben Mariniével, aki a 9-es kanyarban bukott.

Nem sokkal a leintés előtt Bastianini tovább javított, így 41 ezredre megközelítette Martínt, de a következő körét elrontotta. Ahogyan a spanyol pilóta is, aki a 4-es kanyarban elesett, így csak reménykedni tudott abban, hogy nem előzik meg. Végül számára a legrosszabb ember múlta felül, ugyanis Bagnaia 58 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Bastianini lett a harmadik, mögötte pedig Márquez, Marini, Bezzecchi, Binder, Quartararo, Viñales, Miller, Di Giannantonio és Zarco lett a sorrend.

A MotoGP sepangi időmérőjének végeredménye