back to top
2024. május 18. 11:53
KezdőlapMotoGPBastianini: Ez csak egy időmérő, de nekem rengeteget jelent az első sor

Bastianini: Ez csak egy időmérő, de nekem rengeteget jelent az első sor

Francesco Bagnaia rendkívül fontosnak titulálta a Maláj Nagydíj időmérőjén megszerzett pole pozícióját, Jorge Martín pedig hangsúlyozta, meg kell érteniük a Q2 végén elszenvedett balesetének okait. Enea Bastianini idén először végzett valódi tétre menő eseményen az első háromban, ami rengeteget jelent neki.

Izgalmas végjátékot hozott a Maláj Nagydíj időmérője a MotoGP-ben. Sokáig úgy tűnt, hogy ismét Jorge Martíné lehet a pole pozíció, ám a spanyol pilóta az utolsó gyorskörében bukott. Francesco Bagnaia pedig élt a lehetőséggel, és elsősorban a harmadik szektorának köszönhetően végül 58 ezreddel megelőzte vetélytársát, akinek tavalyi pályacsúcsát 299 ezreddel múlta felül. A harmadik helyet meglepetésre Enea Bastianini szerezte meg.

Bagnaia elhappolta a pole-t a végén eleső Martín elől, Bastianini meglepetésre harmadik az időmérőn

A címvédő szezonbeli hetedik rajtelsőségét gyűjtötte be, ám a legutóbbi óta hosszú idő telt el. A 26 éves motoros ugyanis még szeptember elején, a számára végül katasztrofálisan végződő Katalán Nagydíjon várhatta a pole-ból a piros lámpák kialvását, azóta pedig hat teljes hétvégét rendeztek. Éppen ezért rendkívül értékesnek tartja ezt az eredményt.

„Az elmúlt időszakot ismerve biztos, hogy ez az egyik legfontosabb [pole pozíció] – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A kör nagy része hihetetlen volt. Tavaly már az 1:57.7 is elképesztő volt, idén pedig rengeteg versenyző ment be 1:58 alá. Szóval ez hihetetlen, és nagyon boldog vagyok. Fantasztikus visszatérni a pole pozícióba, a délutánt illetően pedig nagyon pozitívnak kell lennünk.

Martín a 4-es kanyarban esett el a hajrában, így nem volt esélye visszavágni Bagnaiának. Persze így is az első sorból indulhat, úgyhogy továbbra is minden esélye megvan a diadalra. „Jól érzem magam, szerintem harcolhatunk a győzelemért, ez pedig elég – fogalmazott. – Meg kell értenünk, hogy miért történt a baleset, a versenyen pedig nem [szabad] megismételni.”

A legnagyobb szenzációt azonban nem a világbajnoki esélyesek valamelyike, hanem kétségtelenül Bastianini okozta. Az olasz versenyző bő egy évvel ezelőtt szintén Sepangban adott utoljára interjút a parc fermében, azóta ugyanis nem végzett az első háromban időmérőn vagy futamon. Ráadásul mindezt úgy érte el, hogy a Q1-ben kellett kezdenie az időmérőt.

„Hihetetlen, főleg a tegnapi nap után – kezdte. – [Akkor] gyorsak voltunk, de balszerencsénk volt, Mára viszont fejlődtünk, én pedig helyretettem a gondolkodásomat. Idén először vagyok itt, az első sorban, és ez elképesztő számomra, ahogyan a srácok számára is. Ez [ugyanakkor] semmit nem ér, mert csupán időmérőről van szó, de nekem rengeteget jelent egy ilyen szezon, a két sérülés után. Most már csak innom kell a futam alatt.”