back to top
2024. május 18. 11:25
KezdőlapMotoGPBagnaia megköszönte Bastianininek a segítséget, Álex Márquez nem számított ekkora fölényre

Bagnaia megköszönte Bastianininek a segítséget, Álex Márquez nem számított ekkora fölényre

Álex Márquez nem számított arra, hogy már a Maláj Nagydíj sprintfutamán ennyire jó lesz a tempója. Jorge Martín örül a második helynek, míg Francesco Bagnaia megköszönte Enea Bastianininek, hogy nem előzte meg, majd kijelentette, hogy a maximum sem volt elég.

Megszakadt Jorge Martín nagy sorozata a sprintfutamokon, hiszen azok után, hogy az előző öt szombati verseny mindegyikét megnyerte, ezúttal csak a második helyen végzett. Azonban nem bajnoki riválisa, Francesco Bagnaia, hanem némi meglepetésre Álex Márquez tudta őt megelőzni, míg a lelassuló címvédő csak a harmadik helyet szerezte meg.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

A Gresini versenyzője élete második sprintgyőzelmét aratta. A rajtnál sikerült elmennie Martín mellett, majd Enea Bastianinit is megelőzte, honfitársa pedig csak ideiglenesen szerezte vissza vele szemben a pozíciót. Féltáv környékén pedig Bagnaiát is maga mögé utasította, és végül több mint másfél másodperces különbséggel nyert. Már a pénteki napon és a szombati szabadedzésen is látszott, hogy nagy reményekkel vághat neki a futamoknak, de ez még őt is váratlanul érte.

„Ma küldetésünk volt, ez a küldetés pedig a futam megnyerését jelentette – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Holnap [még] nagyobb lehetőségünk van, mert a harmadik [valójában második – a szerk.] szabadedzés alapján úgy tűnik, hogy a versenytempót illetően nagyon jók vagyunk. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy a sprinten ekkora különbséget tudunk kialakítani. Azt gondoltam, hogy az élversenyzőkkel együtt [fogok menni], főleg Jorgéval és Peccóval. Mindent tökéletesen csináltunk, aminek örülünk. Az emberek elfelejtik, hogy a legutóbbi versenyeken sérülésből jöttünk vissza, de most itt vagyunk, és Valenciáig fenn kell tartanunk a szintet.”

Martín a második helyről rajtolt, ám az 1-es kanyar után már Bastianini és Márquez is előtte volt. A gyári Ducati versenyzőjét hamar sikerült visszaelőznie, de miután honfitársa ellen nem járt sikerrel, rövid időre úgy tűnt, hogy a harmadik hely lehet az övé. Aztán viszont neki is sikerült kihasználnia Bagnaia visszaesését, így 11 pontra csökkentette hátrányát az összetettben.

„Csodálatos verseny volt, kiemelkedő tempóval – kezdte. – Mi, versenyzők mindannyian a határon voltunk. A rajt nem sikerült jól, utána próbáltam visszaszerezni a pozíciókat. Az első két körben igyekeztem menedzselni [a sebességet] és visszahozni a tempómat. Végül nem tudtam nyerni, de nagyon örülök a második helynek és annak, hogy a riválisom előtt végeztem. Boldog vagyok a teljesítmény miatt, és remélem, holnap harcolhatunk a győzelemért.”

Bagnaia egy ponton magabiztosan vezetett, de Márquez időről időre visszaért rá, és végül el is ment mellette, majd nem sokkal később Martín is bebújt mellé. A közvetítésben látszott, hogy egy papírdarab ráragadt a motorjára, majd később lerepült róla, de tempója aligha emiatt esett vissza. A hajrában alighanem Bastianini is simán megelőzte volna, de a 25 éves versenyző csapattársként nem támadta meg, amit a címvédő meg is köszönt neki a leintés után, hogy aztán egy szűkszavú nyilatkozatot adjon. „A maximumot nyújtottuk, de a maximum ma nem volt elég – jelentette ki. – Ez a futam segíteni fog nekünk megérteni valamit holnapra. Nem éreztem magam a legjobban, egyáltalán nem.”