2024. április 27. 20:22
KezdőlapMoto2Ijesztő nézői videón a Moto2-es motor becsapódása, miután gazdájának le kellett ugrania róla

Ijesztő nézői videón a Moto2-es motor becsapódása, miután gazdájának le kellett ugrania róla

Hatalmasat esett Darryn Binder a Moto2 szombati edzésén Malajziában. A dél-afrikai pilótánál fékhiba lépett fel, ezért arra kényszerült, hogy az egyes kanyar féktávján leugorjon a motorról, amely ezt követően teljes sebességgel belecsapódott a gumifalba. A versenyző a hatalmas tempó mellett bekövetkezett bukás ellenére szerencsére jól van, a saját lábán hagyta el a sóderágyat, és komolyabb sérülést sem szenvedett el.

Nehéz napok állhatnak a Binder testvérek szüleinek háta mögött, hiszen mindkét versenyző fiuk ijesztően nagyot bukott a Maláj Nagydíj hétvégéjén. Brad Binder a MotoGP-futamon, Darryn Binder pedig a Moto2 szombati edzésén került a földre, ráadásául mindketten fékhiba miatt. Érdekes egybeesés továbbá, hogy mindkét pilóta egy KTM-hez kötődő csapat által felkészített motoron ült, hiszen Brad a királykategóriában az osztrákok gyári csapatát, míg Darryn a középső géposztályban a Husqvarna – ennek a márkának is a mattighofeni vállalat a tulajdonosa – istállóját erősíti.

Fékproblémája volt Bindernek a bukása előtt, nagyobb baj is lehetett volna

Egy nemrég publikálásra került videó – amelyet egy szurkoló rögzített – tanúsága szerint Darryn szinte egyáltalán nem tudott lassítani az egyes kanyarban, vagyis a célegyenes végi féktáv során, és óriási sebességgel repült ki a bukótérbe. A 25 éves versenyző nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, hiszen képes volt még azelőtt leugrani a motorról, mielőtt az irányíthatatlanul a gumifalnak csapódott.

A hatalmas tempót jól szemlélteti a MotoGP által közétett videó, amelyen jól látszik, hogy a pilóta a leugrás után még hosszasan bukfencezett a kavicságyban. Ne felejtsük el, hogy annak ellenére, hogy nem a legerősebb gépekről van szó, a sebesség időnként hatalmas lehet – a rekord több mint 300 km/h – a Moto2-ben is.

Darryn szerencsére a saját lábán tudott távozni az eset helyszínéről, és az eddig napvilágra került információk alapján csak kisebb sebesüléseket – kificamította két ujját a bal kezén, és a jobb bokája is megsérült – szenvedett el, tehát a ruhába épített biztonsági eszközök megint jól vizsgáztak.

A csapat szerint a balesetet okozó fékhiba akkor alakult ki, amikor a dél-afrikai versenyző ráhajtott egy rázókőre. Ekkor a féknyereg hátrafelé elmozdult a helyéről, és ez a féknyomás csökkenését eredményezte.

„Sajnos nagyon rosszul fejeződött be számomra a hétvége. Amikor a fék megadta magát az első kanyarhoz érve, akkor nem tudtam mást csinálni, mint leugrani a motorról. Nagyon szerencsés vagyok, hogy túléltem azt a rémisztő pillanatot, és lényegében nem is sérültem meg” – nyilatkozta a 15-ös rajtszámú pilóta, aki azt is elmondta, hogy azt reméli, hogy Katarban már rajthoz tud állni. A tavaly még a MotoGP-ben vitézkedő versenyző a következő futamán ér el a 150. rajtjához a gyorsaságimotoros-világbajnokság három kategóriáját együtt vizsgálva.