back to top
2024. május 05. 07:24
KezdőlapMotoGPFékproblémája volt Bindernek a bukása előtt, nagyobb baj is lehetett volna

Fékproblémája volt Bindernek a bukása előtt, nagyobb baj is lehetett volna

Brad Binder elárulta, a fékezéssel küszködött a Maláj Nagydíjon, és többször is előfordult, hogy kiütötte az előtte lévő versenyzőt. A gyári KTM pilótája szerint rosszul reagáltak egy szombati problémára.

Szörnyen alakult Brad Bindernek a Maláj Nagydíj. A dél-afrikai motoros a hetedik helyről indult, ám a rajt után visszaesett a kilencedik helyre. A sprintfutammal ellentétben ezúttal nem tudott visszazárkózni, ráadásul be sem tudta fejezni a versenyt: a 12. kör 12-es kanyarjában elvesztette az irányítást a motorja felett, és a kavicságyban kötött ki.

A feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

„Korábban fékeztem a többieknél, és úgy éreztem, mintha gyorsulnék, amikor lassítottak előttem” – nyilatkozta a 28 éves versenyző a futam után. Mindez arra utal, hogy a fékekkel volt gondja, és ezt Binder meg is erősítette. Olyannyira, hogy még ennél is rosszabbul végződhetett volna számára a viadal, és mást is magával vihetett volna.

„Óriási problémám volt a fékezés során – jelentette ki. – Amikor meghúztam az első féket, nem kaptam segítséget a hátsótól, és hatalmas mértékben blokkolt az első [kerék]. Nem tudtam csökkenteni a sebességen. Nagyon nehéz volt, mert így senkit nem tudtam megelőzni, és volt néhány pillanat, amikor majdnem eltaláltam az előttem lévő srácot. Szóval nagyon okosnak kellett lennem, de még ha próbáltam is menedzselni a dolgokat, bukás lett a vége, szóval nem volt ideális.”

Binder már a futam elején észlelte a bajt, és próbált alkalmazkodni a helyzethez. Mindez azonban csak a versenytáv bő feléig sikerült neki, utána nem tudta pályán tartani a motort. „Próbáltam türelmes lenni és megérteni, hogy mi történik, jobb lesz-e a futam előrehaladtával, de idáig nem jutottam el – magyarázta – Végül tíz [valójában nyolc – a szerk.] körrel a vége előtt elment az eleje.”

Binder szombaton jó versenyt produkált, és egészen az ötödik helyig sikerült felzárkóznia, ráadásul attól sem volt messze, hogy mindkét gyári Ducatit levadássza. Azonban már a sprintfutam sem volt problémamentes számára, akkor ugyanis a hátsó kerék blokkolásával küzdött. A KTM másnapra próbálta orvosolni a gondot, de rossz megoldás mellett döntöttek.

„[Szombaton] a motorfék nem működött annyira jól, mint szerettük volna, ezért kipróbáltunk néhány dolgot, és a bemelegítésen úgy tűnt, hogy rendben van – fogalmazott Binder. – Amikor viszont a pálya húsz fokkal melegebb volt, úgy nézett ki, hogy egyáltalán nem működik. Mindenesetre ez egy tanulságos nap volt számunkra, mert nyilvánvalóan nem az a megoldás, amit kipróbáltunk, és a továbbiakra nézve szerintem tudjuk, hogy milyen irányba kell dolgoznunk, amikor változnak a körülmények, mint itt.”