back to top
2024. május 02. 09:58
KezdőlapMotoGPA MotoGP versenyzői megtippelték a világbajnokot, ilyen eredmény biztosan nem születik a...

A MotoGP versenyzői megtippelték a világbajnokot, ilyen eredmény biztosan nem születik a pályán

A MotoGP állandó versenyzői megtippelték, hogy ki nyeri a világbajnoki címet, illetve elmondták, ki felé húz a szívük. Nem mindenki akart választani, így ez a „csata” olyan végeredményt hozott Francesco Bagnaia és Jorge Martín között, amelyet a valós párharc biztosan nem fog.

A Maláj Nagydíj befejeztével csupán két forduló van hátra a MotoGP idei szezonjából, és már matematikailag is biztos, hogy a a bajnoki cím Francesco Bagnaia és Jorge Martín között fog eldőlni. A címvédő előnye jelenleg 14 pont márkatársával szemben, így utóbbi is kijelentheti, hogy a saját kezében van a sorsa.

Adódik a kérdés, hogy a többi versenyző kit tippel győztesnek, illetve kit szeretne világbajnokként látni. A MotoGP közösségi oldalán az utóbbi kérdéssel jelent meg egy videó, ám a válaszok alapján vélhetően inkább azt kérdezték meg a mezőny tagjaitól, hogy szerintük ki lesz a végső győztes. A lényeg mindenesetre az, hogy a sérült Álex Rinst leszámítva a mezőny összes állandó pilótája válaszolt.

A videó, mondhatni, a legunalmasabb résszel kezdődik, hiszen a kér bajnokaspiráns nyilvánvalóan saját magát választotta. „Meg tudom nyerni, aminek az az oka, hogy talán gyorsabb vagyok” – jelentette ki Martín. „Én – válaszolta Bagnaia. – Ha szombaton tudunk kicsit fejlődni, az jelenthet némi előnyt vasárnapra.”

Továbbra is békés a rivalizálás: így tárgyalta ki a sepangi futamot Bagnaia és Martín (videó)

Ami a többieket illeti, Luca Marini, Raúl Fernández, Augusto Fernández és Enea Bastianini rövid válaszából kiderül, hogy a címvédőt választják, míg Marco Bezzecchi reménykedik honfitársa sikerében. Az olasz pilóta „támogatói” közül Jack Miller és Fabio Di Giannantonio válaszoltak hosszabban. „Peccót kell választanom, de úgy vélem, Martín a végéig megfuttatja a pénzéért” – fogalmazott az egykori csapattárs, míg a Gresini motorosa összetetten felelt. „Martín nagyon gyors, és kiváló munkát végez – kezdte. – Jelenleg talán ő a leggyorsabb a pályán. Szóval ez trükkös, de Peccót választom.”

A Martín táborában lévők közül hat pilóta személyét könnyen lehet magyarázni, hiszen öten spanyolok, és a csapattárs is nyilvánvalóan rá tippel. Marc Márquez már a Japán Nagydíj hétvégéjén is leszögezte, hogy honfitársára fogadna. Három vagy négy versennyel ezelőtt már Martínra tippeltem, és továbbra is azt mondom, hogy talán úgy tűnik, hogy Martínnak kicsit jobb a tempója Peccóénál” – mondta a nyolcszoros világbajnok.

Aleix Espargaró szintén már korábban a világ tudtára adta, hogy Martínnak szurkol, és adott esetben akár segítene is neki. „Jorgéra tenném a pénzem abból az egyszerű tényből kifolyólag, hogy a szezonnak ebben a szakaszában ő a leggyorsabb” – érvelt az állandó mezőny rangidőse. Utóbbi két pilótának a testvérei ugyancsak Martín mellé tették le a voksukat. Álex Márquez szerint benne „van valami több”, míg Pol Espargaró ugyan jó viszonyt ápol Bagnaiával, de a Pramac versenyzőjét szeretné győztesként látni.

Ahogyan Joan Mir is, aki leszögezte, hogy spanyolként ilyenkor mindig a honfitárs felé húz a szíve. Johann Zarco pedig csapattársként nem is mondhatna mást, mint hogy „csodálatos lenne megnyerni a bajnoki címet a Pramackal”. A felsoroltakon kívül Nakagami Takaaki szavazott még Martínra. Az LCR Honda versenyzőjét a többiekkel ellentétben nemzetiségi és csapatérdek sem fűzi a tabella második helyezettjéhez.

Akik számolták, hogy melyik versenyzőre hány „szavazat” érkezett, az ezen a ponton tudhatja, hogy döntetlen született, hiszen 7–7 lett az eredmény. A bajnokságban természetesen ez nem lehetséges, hiszen amennyiben azonos pontszámmal végeznek, a több főfutamon elért győzelem számít, ami mindenképpen Bagnaiának kedvezne.

Persze ez csak tizennégy, vagy a két bajnokaspiránst is beleszámolva tizenhat pilóta volt. A többieket szintén megkérdezték, de ők nem foglaltak egyértelműen állást. Franco Morbidelli és Miguel Oliveira például egyaránt mindkét versenyző mellett érvelt. „Úgy tűnik, hogy jelenleg kicsit Martín felé billen a mérleg nyelve, de Peccónál soha nem lehet tudni, úgyhogy nagyon érdekes lesz a csata” – összegzett a Yamaha pilótája. „Az biztos, hogy az utolsó futamokon Martín minden edzésen nagyon erősnek és versenyképesnek tűnt, Pecco, pedig nem tudta tartani a tempót a gyakorlásokon, de a versenyeken mindig ott van” – így a portugál motoros.

A maradék három megszólaló még ilyen szinten sem foglalt állást. Brad Binder bízik benne, hogy meg tudja nehezíteni a dolgukat a futamgyőzelmet illetően, míg Fabio Quartararo csak annyit mondott, hogy „győzzön a jobbik!”. Maverick Viñales pedig alighanem megfogalmazta a semleges szurkolók vágyát. „Szerintem az utolsó futam utolsó körében fog eldőlni” – jelentette ki.