back to top
2024. május 04. 04:10
KezdőlapMotoGPMarc Márquezzel együtt egy fontos szponzort is elveszíthet a gyári Honda

Marc Márquezzel együtt egy fontos szponzort is elveszíthet a gyári Honda

Marc Márquez távozása miatt állítólag a Red Bull 18 évnyi együttműködés után megszünteti a Repsol Honda szponzorálását. A sajtó szerint az osztrák vállalat jövőre már a spanyol versenyző új csapatát, a Gresinit támogathatja.

A Red Bull a 2006-os szezon óta szponzorálja a gyári Hondát. A felek 2015-ben – két évvel azután, hogy Marc Márquez újoncként bajnoki címet szerzett a MotoGP-ben – megerősítették az együttműködésüket, a bikás logó ebben az évben került fel a motorokra is. A szerződés azonban tartalmazott egy olyan kitételt, hogy amennyiben a spanyol versenyző elhagyja a csapatot, akkor a Red Bull minden további nélkül felbonthatja a megállapodást.

Rossi és Marc Márquez is sokatmondóan reagált a Marini és a Honda házasságáról szóló pletykára

Egy, a Honda környezetéből érkező forrás megerősítette a Autosport.com-nak, hogy ez jövőre be fog következni, és az osztrák vállalat már kommunikálta is a támogatás megszüntetéséről szóló döntését a csapattal. Az informátor továbbá azt közölte az újsággal, hogy más szponzorok is csökkenhetik a hozzájárulásuk összegét az istálló költségvetéséhez. Mindennek az oka, hogy Márquez 11 évnyi közös munka után elhagyja az istállót, amellyel egész MotoGP-karrierje során versenyzett, és 2024-ben a Gresininél folytatja pályafutását.

A most felbontott szerződés miatt ráadásul a japán alakulat egészen 2025-ig nem írhat alá másik energiaital-gyártóval támogatásról szóló megállapodást. A csapat veszteségét legalább az csökkenti, hogy a 30 éves pilóta távozásával a mezőny legmagasabb fizetését – amely a következő évben is legalább 20 millió eurós kiadást jelentett volna – sem kell többé kigazdálkodniuk.

A Red Bull mint Márquez személyes szponzora jövőre is feltűnik majd a versenyző mellett, hiszen a hírek szerint a cég a pilótával együtt csatlakozhat a Gresinihez. Az olasz csapatot már most is segíti a cerverai motoros egyik személyes támogatója, az Estrella Galicia spanyol sörgyár – hivatalosan az alkoholmentes termékük –, hiszen ez a vállalat ott áll Álex Márquez mögött is, aki pedig már az idei évtől kezdve az istálló kötelékébe tartozik.

A Hondának legfontosabb támogatójával, a névadó szponzor Repsollal 2024 végéig van aláírt szerződése, amelyet a felek a Mundo Deportivo szerint a nyolcszoros világbajnok eligazolása ellenére is ki fognak tölteni. A lap szerint az viszont megtörténhet, hogy a kontraktus meghosszabbítására nem kerül majd sor.

Tényleg ingyen fog versenyezni Marc Márquez a Ducatinál? – itt a válasz

A spanyol energetikai és petrolkémiai vállalat 1995 óta az istálló névadó szponzora, tehát ha a következő szezonban nem változik a helyzet, akkor a 30. idényét fogja megkezdeni a tokiói márka gyári alakulata Repsol név alatt. Ez a három évtizedes együttműködés a 15 egyéni – Marc Márquez hat, Mick Doohan négy, Valentino Rossi kettő, Àlex Crivillé, Nicky Hayden és Casey Stoner pedig egy alkalommal lett a szezon legjobbja ebben az időszakban –, és a MotoGP-érában 10 csapatbajnoki címet hozott.