back to top
2024. május 05. 12:29
KezdőlapMotoGPMarc Márqueznek egy áldozatot mindenképpen meg kell hoznia testvére miatt

Marc Márqueznek egy áldozatot mindenképpen meg kell hoznia testvére miatt

A Márquez testvérek a következő szezonban megint egy csapat színeiben fognak versenyezni, hiszen mindketten a Gresini pilótái lesznek. Álex Márquez egy, a napokban adott interjújában elmondta, hogy milyen lesz újra nyolcszoros világbajnok bátyja mellett dolgozni, és azt is elárulta, hogy miért várja nagyon a valenciai tesztet.

Álex Márquez a jövő szezonban négy év után lesz újra Marc Márquez csapattársa, a fivérek a Gresini Racing MotoGP-csapatának istállójában húznak majd magukra ugyanolyan overált. Álex már idén is a Ducatival versenyző csapat pilótája volt, Marc pedig a Repsol Hondát 11 év után elhagyva jövőre csatlakozik az alakulathoz. A fiatalabb testvér egy közös szponzoruk, az Estrella Galicia 0,0 videójában beszélt a következő évről, a közös munkáról és arról, hogy miért marad ő a boksz jobb oldalán.

Kiharcolná magának a legjobb Ducatit Marc Márquez, aki jövőre bajnok lehet a Gresini szerint

„Egy jó évre van kilátás 2024-ben. 2020-ban már voltunk csapattársak, de akkor az a súlyos felkarsérülése miatt nem tartott sokáig [Marc Márquez az év első versenyén bukott, majd kihagyta a szezon összes többi futamát – a szerk.]. Az életben néha van úgy, hogy kapsz egy második esélyt, és azt hiszem, hogy ez most ilyen, egy nagyon jó lehetőség. Úgy gondolom, hogy ő is komfortosan fogja érezni magát, ahogyan én is érzem, már az első pillanattól fogva” – mondta a 27 éves versenyző.

„Természetesen viccelődünk egymással, főleg azon, hogy melyikünk melyik oldalán fog dolgozni a boksznak, de igazából ez már el van döntve: ő fog váltani, és így átkerül balra. Én már egy éve a csapatnál vagyok, és Nadia, a csapattulajdonos [Nadia Padovani, a csapatot megalapító Fausto Gresini özvegye] már megmondta nekem, hogy »te voltál a jobb oldalon, és te is maradsz«.”

Az elmúlt hetek egyik fontos kérdése volt, hogy a Honda engedélyezi-e Marc Márquez számára, hogy még a következő szezon előtt tesztelje jövő évi motorját. A japán gyártó végül nagylelkűen belement ebbe – pedig korábban már előfordult, hogy nem voltak ennyire előzékenyek –, így a cerverai pilóta már a Valenciai Nagydíjat követő teszten felülhet a Ducatira. Ennek – többek között – öccse is nagyon örül, hiszen elmondása szerint már nagyon várja, hogy rutinosabb testvére megossza vele álláspontját a bolognaiak motorjáról.

Eldőlt, hogy már idén kipróbálhatja-e a Ducatit Marc Márquez

„A poénoktól eltekintve ez az év meghatározó lesz mindkettőnknek, egy fontos év, hiszen ő egy nyolcszoros világbajnok, akivel ugyanabban a bokszban leszünk. Abban bízom, hogy hamar gyors tud lenni, hiszen minél előbb az lesz, annál előbb tudok én is hasznot húzni belőle. Alig várom, hogy kipróbálja a motort, és elmondja nekem a meglátásait. Mindig azt mondják, hogy a csapattársad az első számú vetélytársad, és ez igaz is, de ez egy olyan kapcsolat és rivalizálás, amely segíti a fejlődésedet is.”

Jó előjel a világbajnoki küzdelem szempontjából a Gresini jövő évi versenyzőinek, hogy ők a Desmosedici GP23-ason, a Ducati idei motorján fognak ülni, vagyis azt a konstrukciót fogják használni, amellyel (szinte biztosan) az idei szezon győztese is versenyez (hiszen ilyen típusú Francesco Bagnaia és Jorge Martín járműve is). A testvéreknek a rutinjuk is megvan az egész évben tartó csatához, hiszen mindketten többszörös világbajnokok, bár Álex Márquez a MotoGP-ben még nem ért fel a csúcsra. Épp ezért amikor az interjú végén megkérdezték 2019 Moto2-es bajnokát (de csak miután a videóban látható módon halálra rémítették), hogy elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy jövőre mindketten a bajnoki címért csatáznak majd, okkal válaszolhatott optimistán.

„Remélem, hogy így lesz, ahogy már mondtam, ez egy nagyon fontos év lesz nekem, a második ugyanazzal a motorral és csapattal, szóval meg kell próbálnom valami nagyot gurítani. Hiszem, hogy megvan ehhez a szükséges tempóm, csak kiegyensúlyozottan jól kell teljesítenem és kevesebb hibát elkövetnem. Ha jól sikerül kezdenünk az évet, akkor miért ne harcolhatnánk [a bajnoki címért]? Viszont nem szeretnék erről sokat beszélni, mert mindegyik szezon nagyon hosszú, és alatta nagyon sok dolgot kell állandóan kézben tartanod. Annyi biztos, hogy folyamatosan a legjobb öt között szeretnék lenni és az első három között szeretnék végezni az világbajnokság tabelláján” – tekintett előre a katalán pilóta.