back to top
2024. május 05. 03:10
KezdőlapMotoGPQuartararo kifakadt: A sportfelügyelők azokat büntetik, akiket nem kedvelnek

Quartararo kifakadt: A sportfelügyelők azokat büntetik, akiket nem kedvelnek

Fabio Quartararo a Maláj Nagydíj szombati napján kapott pénzbüntetése kapcsán úgy véli, a sportfelügyelők nem jól végzik a munkájukat, őt pedig nem kedvelik. A bírsággal korábbi motorversenyzők sem értenek egyet.

Fabio Quartararo elégedett lehet a Maláj Nagydíj zárónapjával, hiszen az ötödik helyen ért célba. A szombat viszont több szempontból is borzalmasan alakult számára. Egyrészt „pályafutása legrosszabb öt kanyarja” után a nyolcadik rajthelyről egészen a tizenkilencedik pozícióig zuhant vissza a sprintfutamon, másrészt a második szabadedzésen elkövetett kihágásáért meg is büntették.

Quartararo: Martínt úgysem tudtam volna elkapni

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Yamaha pilótája kicsatolta a sisakját a bokszban, még mielőtt odaért volna a garázshoz. A sportfelügyelők ezt veszélyesnek és szabályellenesnek titulálták, így ezer eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon kerekítve 377 ezer forintos bírsággal sújtották. Quartararo finoman szólva sem értett egyet az ítélettel.

„Pályafutása legrosszabb öt kanyarján” van túl Quartararo, akit még meg is büntettek

„A sportfelügyelők nem a munkájukat végzik – nyilatkozta a TNT Sports műsorában vasárnap. – Szerintem úgy [osztanak] büntetéseket, hogy becsukják a szemüket, és kiválasztják azokat az embereket, akiket nem kedvelnek. Én ilyen vagyok. Az évek során sokszor megcsináltam ezt, és csak tegnap adtak nekem pénzbüntetést. Szóval nem hiszem, hogy megfelelően végzik a munkájukat.”

Quartararo mellett a műsorvezető és a szakértők is kifejtették a véleményüket. Az előbbi szerepet betöltő Suzi Perry „egészen szánalmasnak” titulálta a büntetést. A korábban a brit Superbike-bajnokságban, a MotoGP-ben és a Supersport-világbajnokságban is megforduló Michael Laverty ennél enyhébben fogalmazott, de ő is szigorúnak tartja a döntést.

„Van egy szabály, amely kimondja, hogy minden biztonsági felszerelésnek rajta kell lennie az emberen, mind a bokszutcában, mind a pályán – vázolta fel a tényeket. – Ez [a büntetés] azonban kemény. Ahogyan mondta, évek óta ezt csinálja. Kissé kicsinyes volt. A közösségi médiában hívták fel rá a figyelmet, és úgy tűnik, mintha a sportfelügyelők látták volna a bejegyezést egy újságírótól a paddockban, és megbüntették [Quartararót]. Én nem értek egyet ezzel. Fabio tudja, mit csinál, de a szabály az szabály.”

A 2014-es Superbike-világbajnok, emellett a MotoGP-ben is versenyző Sylvain Guintoli szintén az enyhébb ítélet mellett érvelt. „Lehetett volna csak egy figyelmeztetés – jelentette ki. – Mondhattak volna csak annyit, hogy »ne csináld ezt, ez nem jó példa, ilyet nem akarunk többé látni, és ha mégis megteszed, büntetést fogunk kiszabni«. Nem igazán kellett volna rögtön szankcionálniuk.”