back to top
2024. május 04. 09:12
KezdőlapMotoGP„Pályafutása legrosszabb öt kanyarján” van túl Quartararo, akit még meg is büntettek

„Pályafutása legrosszabb öt kanyarján” van túl Quartararo, akit még meg is büntettek

Fabio Quartararo saját beszámolója szerint karrierje legrosszabb öt kanyarját teljesítette a Maláj Nagydíj sprintfutamának rajtja után. A Yamaha versenyzője ezzel együtt bizakodva várja a vasárnapi versenyt.

Csalódást keltően alakult Fabio Quartararo számára a Maláj nagydíj sprintfutama. Azok után, hogy a nyolcadik helyről indulhatott, és az első kanyarban még egy pillanatra a hatodik pozícióban is állt, végül egészen a tizenkilencedik helyig zuhant vissza. Végül tizenhatodikként intette le a kockás zászló, vagyis bőven a pontszerző pozíciókon kívül zárt.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

A Yamaha pilótája túl akart járni ellenfelei eszén, és az 1-es kanyarban a külső íven akart elmenni jó néhány ellenfele mellett. Azonban ennek következtében nem fékezett elég keményen, és így nem kapcsolta ki az első magasságállítóját. Ezután előbb Luca Marinivel, majd Marc Márquezzel is összeért, utána pedig nem tudott érdemi pozíciókért küzdeni.

„Az egyes kanyarban kívülre akartam menni, és [nagy] sebességet akartam átvinni rajta – nyilatkozta. – Azonban nem kapcsoltam ki az első magasságállítót. Aztán a kettes kanyarban összeértem Marinivel. A hármast a magasságállító miatt nem tudtam [megfelelő] sebességben bevenni, és amikor az ötös kanyarban Marc hozzám ért, nagyon szélesre mentem. Ez volt pályafutásom legrosszabb öt kanyarja. Innentől kezdve nagyon magas volt az első gumi nyomása, és ez megnehezítette az előzéseket, de ez is jó tapasztalat a holnapi napra. Most már pontosan tudjuk, mit nem szabad csinálni az első körben.”

Quartararónak azok után lehet csalódás az a sprintverseny, hogy a második szabadedzésen ő végzett az élen, ráadásul csapattársa, Franco Morbidelli révén kettős Yamaha-elsőség született az időmérő előtt. Mindez ugyanakkor optimizmusra ad okot számára a főfutamot illetően, és ő optimistán is várja a magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődő viadalt.

„Délelőtt nagyon jó volt a tempóm – jelentette ki, majd hozzátette, hasonló eredményt vár magától, mint Buriramban, ahol Aleix Espargaró büntetése után ötödikként rangsorolták. – Mindenekelőtt holnap délelőtt megpróbáljuk visszanyerni a ma délelőtti érzetet, és úgy vélem, bekerülhetünk az első hatba. Ugyanolyan futam [lesz], mint Thaiföldön.”

Quartararo szörnyű délutánját egy büntetés teljesítette be, amelyet még a második szabadedzésen elkövetett kihágásáért kapott. A 24 éves motoros ugyanis kicsatolta a sisakját, miközben a garázs felé tartott, de még nem ért oda, amiért a sportfelügyelők ezer euró, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 377 ezer forint befizetésére kötelezték. „A nem rögzített sisak nyilvánvaló következményekkel jár egy balesetben” – olvasható a büntetésről szóló dokumentumban.