back to top
2024. július 27. 02:20
KezdőlapMotoGPEgy korábbi segítséget is meghálált Bagnaiának a váratlanul feltámadó Bastianini

Egy korábbi segítséget is meghálált Bagnaiának a váratlanul feltámadó Bastianini

Enea Bastianini elárulta, a csapatérdek mellett hálából is segített Francesco Bagnaiának a Maláj Nagydíj sprintfutamán azzal, hogy nem előzte meg. Az ifjabbik olasz pilóta beszélt az áttörés kulcsáról, valamint az esetleges leváltására is kitért.

Álex Márquez mellett egyértelműen Enea Bastianini teljesítménye a Maláj Nagydíj hétvégéjének eddigi legnagyobb meglepetése, sőt, az olasz versenyző szereplése talán még váratlanabb, mint a Gresini motorosáé. A 25 éves pilóta a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn, majd a sprintfutamon negyedikként ért célba.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

Sőt, ebből akár harmadik pozíció is lehetett volna, hiszen minden bizonnyal meg tudta volna előzni a visszalassuló Francesco Bagnaiát. Azonban ezt nem tette meg, amire egyébként a végén majdnem ráfázott, hiszen az utolsó kanyarban Brad Binder egy pillanatra elé került, de aztán le tudta gyorsulni a KTM versenyzőjét. Bastianini hozzáállása érthető volt, hiszen csapattársa a világbajnoki címért harcol, ám emellett egy korábbi segítséget is meghálált ezzel a gesztussal.

„Az egyik fő probléma az első gumival volt, nehéz volt más versenyzők mögött bemenni a kanyarokba – nyilatkozta. – Amikor Pecco mögött voltam, ismét éreztem a mozgást [a motor] elején, és azt a döntést is meghoztam, hogy nem előzöm meg, mert nem a világbajnoki címért küzdök. Kockázatos lett volna megpróbálni elmenni mellette, és számomra ez jelenleg semmit nem változtatna. Pecco pedig délelőtt segített nekem, megtehettem mögötte néhány kört, és megfigyeltem valamit, ami jó volt.”

Persze hozzá kell tenni, hogy Bastianininek sem feltétlenül tett volna jót, ha keresztezi a csapat érdekeit. Annál is inkább, mert Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója kijelentette, hogy a gyártónak meg kell fontolnia, hogy lecseréli őt a bajnoki címért küzdő Jorge Martínra. Az olasz motoros innentől kezdve igyekszik bizonyítani, hogy erre nem lesz szükség.

„Ez a realitás, mert akárhogy is, a szezon második felében Jorge volt a legerősebb versenyző – fogalmazott. – Én viszont eddig talán a leggyengébb voltam. Azonban el fogom érni, hogy [Ciabatti] meggondolja magát. Tudom, hogy van bennem potenciál, de ha az ember túl sokat akar, néha nem tudja elérni a célját, ezért vissza kell lépnie. Ma sikerült, de ez a helyzet nem helyez rám nyomást, egyszerűen csak elégedett vagyok azzal, ahogyan alakultak a dolgok.”

Még azzal együtt is, hogy nem előzte meg Bagnaiát, Bastianini szezonbeli legjobb futameredményét ért el, hiszen eddig az indonéziai sprintversenyen megszerzett hetedik pozíciója volt a legerősebb szereplése idén. Mindezt azok után, hogy pénteken nem jutott be a Q2-be, utána viszont jó néhány módosítást végrehajtottak.

„Sokkal jobb nap volt, mint a tegnapi, de sok mindenen változtattam, különösen ami a vezetési stílusomat illeti – árulta el. – Először használtam a hátsó féket a hüvelykujjammal, és ez jobb volt. Emellett a motorféket is igencsak átalakítottuk ahhoz képest, amihez hozzászoktam. Aztán ma tettünk egy újabb lépést, és azt mondtam magamban, hogy bejuthatok a Q2-be, bár az első sorra nem számítottam. Láttuk, hogy a szabadedzéseken és a sprinten is jó volt a tempóm, szóval úgy gondolom, hogy holnap is jók lehetünk.”

Bagnaia megköszönte Bastianininek a segítséget, Álex Márquez nem számított ekkora fölényre

Felmerül a kérdés, hogy ha ez a hátsó fék ennyit jelent, akkor miért nem használta korábban. Bastianini ennek kapcsán saját magát hibáztatta. „Őszintén szólva idióta voltam – jelentette ki. – Tavaly szereltettem be, de soha nem használtam. Nem gondoltam, hogy ennyire alapvető [elem], de ezen a pályán nyilván sokat segít. Úgy vélem, ez egyike azoknak a részleteknek, amelyek a segítségemre voltak, mert a MotoGP-ben manapság ezek jelentik a különbséget. A futamon kicsit nehezebb használni, az elején különösen küszködtem vele, de két-három kör után megértettem, hogyan kell kiaknázni [a benne rejlő potenciált].”

Bastianini csalódást keltő szezont teljesített, persze nem függetlenül a portimãói szezonnyitó hétvége sprintfutamán, valamint a montmelói főversenyen elszenvedett sérülésétől. Most viszont egyértelműen átlépett egy határt, ami nyilvánvalóan rendkívül nagy boldogságot okozott neki. Szavai alapján pedig arra lehet következtetni, hogy ez nem csak egy egyszeri fellángolás.

„Nagyon megváltoztatta a hangulatomat – hangsúlyozta. – Rendkívül nehéz időszak volt, és amikor az ember látja, hogy kezdenek a helyükre kerülni a dolgok, az örömet okoz, mert rájön, hogy képes bizonyos dolgokra. Boldog vagyok, hogy ma ilyen teljesítményt nyújtottam, hogy megértettem néhány dolgot, és hogy sikerült megértetnem a csapattal, hogy mit keresek. Kezdenek összeállni a dolgok.”